Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin

Kaakkois-Suomessa oli heinäkuun lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Luku on heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalin. Työttömiä oli 361 (+2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8441 (+134 henkilöä, +2 %). Etelä-Karjalassa työttömiä oli 6464 (+227 henkilöä, +4 %).
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuussa Kaakkois-Suomessa 11,8 prosenttia. Työttömyysaste oli korkein Rautjärvellä (15,5 %) ja matalin Parikkalassa (8,9 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 10,5 prosenttia.
Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 986. Lomautettujen määrä kasvoi edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna 38 prosentin verran. Myös kesäkuuhun verrattuna lomautettujen määrä nousi (+36 %).
Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli heinäkuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1872 (+227, +14 %). Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 13 prosenttia. Ulkomaan kansalaisista erityisesti ukrainalaisten työttömyys on noussut. Heinäkuussa kaakossa oli työttömänä 314 ukrainalaista. Moni ukrainalainen työnhakija on koulutuksessa (heinäkuussa 155 henkilöä).
Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa
Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, eniten Imatran seudulla ja vähiten Kouvolan seudulla.
Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta neljässä kaakkoissuomalaisessa kunnassa, eniten Luumäellä (-20 henkilöä, -10 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti Imatralla, jossa työttömien määrä nousi 107 henkilön verran. Suhteellisesti eniten työttömien määrä nousi Rautjärvellä (+20 %).
Nuoria työttömiä vuodentakaista enemmän
Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli heinäkuun lopussa Kaakkois-Suomessa 1556, mikä on kuusi prosenttia (+89 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä väheni ainoastaan Kouvolan seutukunnassa.
Yli 50-vuotiaita oli Kaakkois-Suomessa työttömänä 6175 henkilöä, yhden prosentin verran vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Työttömien määrä kasvoi eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä
Työttömien määrä kasvoi edellisvuodesta määrällisesti eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ryhmissä. Työttömien määrä väheni eniten erityisasiantuntijoiden sekä toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden ryhmissä.
Koulutusasteista työttömien määrä laski edellisvuoteen verrattuna perusasteella ja ylemmällä korkea-asteella. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski seitsemällä prosentilla (-209 henkilöä).
Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä kasvoi määrällisesti eniten (+453 henkilöä). Tutkijakoulutettuja oli työttömänä 15 prosenttia vuodentakaista enemmän.
Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi
Kaakkois-Suomessa oli heinäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4318, mikä on kuuden prosentin ja 248 henkilön verran enemmän kuin vuoden 2022 heinäkuussa. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1516 henkilöä).
Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 29 prosenttia. Koko maassa osuus oli 33 prosenttia.
Uusia avoimia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun aikana avoinna 1464 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 17 prosenttia vähemmän (-303 kpl) kuin vuosi sitten. Ainoastaan Kouvolan seutukunnassa työpaikkojen määrä kasvoi vuodentakaisesta.
Palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, asiantuntijoille ja prosessi- ja kuljetustyöntekijöille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät. Johtajien, muiden työntekijöiden ja sotilaiden ryhmiin kuuluville ilmoitettiin vuodentakaista hieman enemmän työpaikkoja.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille, tarjoilijoille ja sairaanhoitajille.
Uusista avoimista työpaikoista 82 prosenttia oli yrityksissä.
Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten
Heinäkuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5069 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 25,4 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli heinäkuussa lähes 20000. Määrä on noin 170 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.
Palkkatuella työllistettyjä oli heinäkuun lopussa 1497 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-2 %, -27 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (69 %) oli yksityisen sektorin töissä.
Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 1709 henkilöä. Palveluista työvoimakoulutuksen, valmennuksen, vuorotteluvapaasijaisten ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät nousivat. Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää14.8.2023 10:12:31 EEST | Tiedote
Mustajoen Pohjakkalassa kesäkuussa 2022 havaittu, yläjuoksun vähähappisuuteen ja korkeaan ammoniumtyppeen liittynyt kalakuolema ei ole toistunut. Joen yläosan kahdella latvahaaralla toteutettiin tehostettua vedenlaadun seurantaa keväällä ja kesällä 2023, ja kenttämittauksissa sekä perusteellisemmissa laboratorioanalyyseissä ei havaittu talouskalojenkaan kannalta kriittisiä pitoisuuksia. Edelleen havaittiin muun muassa koholla olevia kokonaistypen ja raudan pitoisuuksia sekä hieman alentunutta liukoista happea. Viimevuotiseen tapaan Mustajoen vedenlaatu on heikointa aivan yläosilla. Korkein mitattu ammoniumtyppipitoisuus jäi kuluneena kesänä alle puoleen edellisen kesän ennätyslukemasta ja ilmeni täysin samalla havaintopaikalla.
Kesäkuussa Kaakkois-Suomen työttömyysluvut olivat kesäkuisen mittaushistorian matalimmat25.7.2023 09:57:05 EEST | Tiedote
KaakkoisSuomen työ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 14 113 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä laski Kaakossa 2 prosenttia vuodentakaisesta (-224 hlöä). Työttömistä lomautettuja oli yhteensä 727 henkilöä, mikä on prosentin vähemmän kuin vuosi sitten ja 22 prosenttia vähemmän kuin edelliskuussa. Kymenlaaksossa työttömyys laski 2 prosenttia ja Etelä-Karjalassa prosentin. Seutukunnista työttömyys laski eniten Kouvolan seudulla (-4 %, -149 hlöä). Työttömyyden kehitystä on tilastoitu vuodesta 2006 eteenpäin.
Kasvutavoitteista huolimatta luomun peltoala ja tilalukumäärä laskivat - Kaakkois-Suomessa luomuala pysyi kuitenkin edellisvuoden tasolla13.7.2023 10:03:38 EEST | Tiedote
Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa, mutta Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %.
ELY-keskus valvoo luvanvaraisten laitosten toimintaa13.7.2023 08:56:00 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen valvomia laitoksia on 235 vuonna 2023, niistä nk. direktiivilaitoksia on 62. Laitoksista 55 ovat velvollisia raportoimaan päästöistään Euroopan päästörekisteriin. Nyt uusimpaan valvontasuunnitelmaan voi tutustua ymparisto.fi-sivuillamme.
Kaakkois-Suomen elinvoimaa ja hyvinvointia tuettiin 1,8 miljoonalla eurolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla11.7.2023 13:48:01 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen yritysten osaamista, työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan erilaisin EU-rahastojen sekä kansallisilla tuilla. Tukea myönnetään maaseuturahastosta (ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät), Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) sekä Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) (ELY-keskus). Yritystukia alueelle myönnettiin alkuvuodesta yhteensä 1 770 320 euroa. Yrityksen kehittämisavustusta myönnettiin noin 1 554 590 euroa ja yrityksen kehittämispalveluiden tuotteita (analyysi, konsultointi ja koulutus) noin 215 730 euroa. Maaseuturahoituksen uuden ohjelmakauden (CAP27) rahoitushaut ovat avautuneet vasta äskettäin, joten ensimmäiset päätökset tehtiin kesäkuun lopulla
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme