Lapin ELY-keskus

Työttömyyden kehitys on Lapissa koko maata myönteisempää

Jaa
Työttömiä on ollut koko alkuvuoden vähemmän kuin viime vuonna, ja lomautusten lisääntyminen on hidastunut. Myös avoimet työpaikat vähenivät koko maata vähemmän.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli heinäkuun lopussa noin 8 820 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 640. Työttömiä oli 230 enemmän kuin kesäkuussa, mutta 370 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömiä oli enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

- Työttömien osuus työvoimasta oli Lapissa 11,0 % ja koko maassa 10,5 %. Ero koko maan osuuteen on ilahduttavasti enää vain 0,5 prosenttiyksikköä, sanoo TE-toimiston johtaja Tiina Keränen.

Työttömien osuus työvoimasta alitti heinäkuussa 10 % viidessä Lapin kunnassa. Alimmat osuudet olivat Sodankylän 7,2 % ja Keminmaan 7,8 %. Korkeimmat osuudet olivat Kemin 15 % ja Kemijärven 14,4 %. Vain neljässä kunnassa (Simo, Pello, Enontekiö, Kemi) työttömyys ei vähentynyt vuodentakaisesta.

Heinäkuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa yli 3 600 avointa työpaikkaa, mikä on 6 % vähemmän kuin viime vuonna. Koko maassa avointen työpaikkojen määrä väheni kolmanneksella. Lapissa työpaikkojen väheneminen kohdistui erityisesti Kemi-­Tornion seutukuntaan, jota selittää muun muassa Kemin biotuotetehtaan rakentamisen eteneminen viimeistelyvaiheeseen. Matkailun työvoiman kysyntä näkyi avointen työpaikkojen lisääntymisenä huomattavimmin Tunturi-Lapissa.

Lapin työllisyysaste on ollut alkuvuodesta parempi kuin koko maassa

Alkuvuotta 2023 kuvaavat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen suhdanneaineiston tiedot piirtävät myönteistä kuvaa Lapin työllisyyskehityksestä. Työvoimatutkimuksen mukaan Lapin työllisyysaste on ollut jopa parempi kuin koko maassa. Kahden ensimmäisen vuosineljänneksen työllisyysasteen keskiarvo oli Lapissa 75,0 % ja koko maassa 73,9 %. Vielä viime vuonna työllisyysaste oli Lapissa koko maata matalampi. Myös suhdanneaineistossa Lapin henkilöstömäärän kehitys jatkui myönteisenä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lapin ELY-keskuksen heinäkuun 2023 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (elokuu 2023) julkaistaan 26.9.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:


Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049


Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:


Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme