Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Heikkenevä suhdanne tarttumassa työmarkkinoille

Jaa
Työllisyys on kääntynyt voimakkaaseen laskuun erityisesti miehillä, jotka työskentelevät suhdannevaihteluille herkillä toimialoilla. Heikentyvä suhdanne on alkanut heijastua myös laajemmin työmarkkinoille ja työllisenä oli heinäkuussa 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Toistaiseksi palvelualojen hyvä tilanne on pitänyt työllisyyttä korkealla, mutta ennen pitkää suhdanteen heikkeneminen ulottuu myös palvelualojen työllisyyteen – epäselvää on miten paljon. Myös voimakkaan maahanmuuton hidastuminen uhkaa hyydyttää kasvua, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Työllisyysaste oli edelleen historiallisesti ajatellen korkealla heinäkuussa, mutta Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan yhä selkeämmin on havaittavissa heikentyneen suhdanteen merkkejä. Suhdanne on heikentynyt kesällä erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa eikä konkursseilta ole vältytty. Heikkenevä suhdanne alkaa heijastua myös työllisyyteen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työllisenä heinäkuussa 2 626 000 henkeä, mikä on 62 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Perinteinen 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 74,2 prosenttia. Työllisyyden trendi 20–64-vuotiaille laski jokseenkin voimakkaasti ja päätyi 77,8 prosenttiin.

”Heinäkuun lukemat vahvistavat pelkoja siitä, että heikkenevä suhdannetilanne alkaa enenevässä määrin heijastua työmarkkinoille. Työllisyys on kääntynyt voimakkaaseen laskuun miehillä, jotka usein työskentelevät enemmän suhdannevaihtelulle alttiilla toimialoilla”, arvioi Appelqvist.

Voimakkaan maahanmuuton hidastuminen uhkaa hyydyttää kasvua

Työttömänä oli heinäkuussa 195 000 henkeä, mikä on 5000 enemmän kuin vuosi sitten. Vuositasolla työttömyyden nousu oli maltillista, mutta vertailuvuoden lukema oli jo valmiiksi
melko heikko.

Säännöllistä kausivaihtelua ja kuukausittaista satunnaisvaihtelua tasoittava työttömyysteen trendilukema oli 7,2 prosenttia. Alimmillaan työttömyysasteen trendi oli vuoden 2022 keväällä 6,5 prosenttia, eli nousua on kertynyt asteittain jo 0,7 prosenttiyksikköä.

”Juuri nyt ennusteet loppuvuoden suhdannekehityksestä ovat niin heikkoja, ettei se voi olla vaikuttamatta työmarkkinoihin. Epävarmuutta liittyy siihen, kuinka paljon. Toistaiseksi palvelualojen hyvä tilanne on riittänyt pitämään työllisyyden korkealla. Yksi iso kysymysmerkki jatkon osalta on se, missä määrin heikkenevä suhdanne tarttuu myös palvelualojen työllisyyteen loppuvuoden ja talven aikana. Toinen kysymysmerkki on se, kuinka vaikeaksi suhdanneherkkien toimialojen tilanne muodostuu vientiteollisuudessa ja rakentamisessa”, sanoo Appelqvist.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin heinäkuun aikana TE-toimistoihin 50 100 mikä on 24 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Kaikkiaan heinäkuussa oli avoinna 101 800 työpaikkaa, mikä on peräti 59 200 vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

”Avoimien työpaikkojen määrä on suorastaan romahtanut heinäkuussa, mikä kertoo työvoiman kysynnän äkkijarrutuksesta. Jatkossa avoimena olevien paikkojen lasku tulee enenevässä määrin heijastumaan myös toteutuneisiin rekrytointeihin. Työllisyyttä on nostanut Suomessa viime vuosien voimakas maahanmuutto, jota on ajanut työvoimapula ja kysyntä työntekijöistä, joka on näkynyt avoimien työpaikkojen poikkeuksellisen korkeana tasona. Nyt tämä kasvumoottori uhkaa hyytyä, kun työvoiman kysyntä hiipuu ja avoimien työpaikkojen määrä supistuu”, sanoo Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme