Kutsu ja tiedote: Sodankylän geofysiikan observatorio juhlii 110-vuotista taivaltaan 1.9.2023 – Uusi avaruuslaboratorio vihitään käyttöön

Suomalainen Tiedeakatemia perusti Sodankylän geofysiikan observatorion (SGO) Tähtelään vuonna 1913 kehittämään ja ylläpitämään geofysiikan pitkäaikaisia havaintoja, tutkimaan geo- ja avaruusympäristöjen muutosta sekä koordinoimaan kansainvälisiä avaruustehtäviä Suomessa. SGO:n pisin havaintosarja on yli 100 vuoden aikasarja geomagneettisen kentän vaihteluista.
Nykyään observatorio toimii Oulun yliopiston alaisena valtakunnallisena erillislaitoksena. ”Observatoriot ovat yhteiskunnan pitkäaikaismuisti ja kansallisen varautumisen tukiranka. SGO:lla on tärkeä rooli havaitsevassa avaruus- ja geotieteessä, arktisen polaarialueen nopean muutoksen syiden ymmärtämisessä sekä geoympäristössä esiintyvien luonnonuhkien pitkäaikaisessa seurannassa”, sanoo observatorion johtaja, professori Eija Tanskanen.
Täysin pölyttömästä laboratoriosta laitteita avaruuteen Lappisat-satelliitin mukana
Juhlapäivänä käyttöön vihittävä avaruuslaboratorio on uusittu avaruuteen matkaavien laitteiden rakentamista varten. Erityisessä puhdastilassa herkät instrumentit rakennetaan täysin pölyttömissä olosuhteissa, jolloin laitteet ovat avaruuslentokelpoisia – pöly elektroniikassa saattaisi pahimmillaan vaurioittaa instrumentin käyttökelvottomaksi sen päästessä avaruuteen.
Sodankylän avaruuskampuksella on käynnissä tutkimuskäyttöön tarkoitetun revontulisatelliitin rakentaminen. LappiSat-avaruusohjelman ensimmäinen satelliitti LappiSat-1 mahdollistaa revontulien ja magneettikenttien mittaukset suoraan avaruudesta. Samalla Sodankylän geofysiikan observatorion pitkään jatkunut revontulialueen ilmiöiden mittaustoiminta laajenee maanpinnalta avaruuteen. Kun mittaustietoa aletaan saada myös revontulialueen yläpuolelta, täsmentyy ilmiöistä saatu tutkimustieto. LappiSat-1-satelliitti voidaan laukaista avaruuteen aikaisintaan vuonna 2024.
Satelliitti sijoitetaan niin kutsutulle polaariradalle kiertämään maapalloa pohjoisnavalta etelänavalle ja takaisin, jolloin satelliitti kulkee myös Sodankylän yläpuolelta tasaisin väliajoin mahdollistaen suoran kommunikoinnin satelliitin kanssa.
Kuluvana syksynä Sodankylän geofysiikan observatorioon sijoitettu EISCAT-tutkavastaanotin, jonka 32-metrinen lautasantenni tunnetaan Tähtelän kauas näkyvänä maamerkkinä, korvataan uusinta huipputeknologiaa edustavan EISCAT 3D –revontulitutkan vastaanottimella Karesuvannossa. Sinne rakennetun hehtaarin kokoisen kentän täyttävät tuhannet uudet vastaanotinantennit.
Ohjelma 1.9.2023
Kutsuvieraille
Klo 10–11
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala avaa tilaisuuden
Seminaari: Observatorion historia, nykytila ja tulevaisuus
Klo 11–12
Tervehdykset ja puheenvuorot: opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, Suomen Akatemia, Oulun yliopisto ja Suomalainen Tiedeakatemia, Ilmatieteen laitos ja Sodankylän kunta
Klo 13.30–14 LappiSat-avaruusteknologiakeskuksen vihkiminen: Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki
Yleisölle avoin ohjelma
Klo 14–15.30 Ulkoilu ja kahvittelu Paavon Polun jokilaavulla 8 km kirkonkylältä etelään Orajärventietä
Klo 15.30–16.30 Kiertokävely Sodankylän avaruuskampuksella Tähtelässä, lähtö päärakennuksen parkkipaikalta, osoite Tähteläntie 62, 99600 Sodankylä
Klo 20–21 Revontulten armoilla -elokuva 4K-versiona, elokuvateatteri Lapinsuu, Sodankylä
Yleisölle vapaaseen ohjelmaan tulee ilmoittautua 28.8.2023 mennessä osoitteeseen hanna.silvennoinen@oulu.fi (elokuvaan ei tarvitse ilmoittautua).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja, professori Eija Tanskanen, 0505663264, Eija.Tanskanen@sgo.fi
Emeritusjohtaja Esa Turunen, 0400357846 esa.turunen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote
Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.
Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu ja paljon muuta Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä19.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella tänäkin syksynä. Perjantaina 29. syyskuuta tutkijamme tarjoavat runsaan kattauksen monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille.
Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.
Vetysiirtymän ja energiamurroksen yhteiskunnallisia kysymyksiä tarkastellaan uusissa tutkimushankkeissa13.9.2023 11:39:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston vetytutkimus ja energiatutkimus vahvistuvat lähivuosina uusilla tutkimushankkeilla, joissa tarkastellaan energiamurroksen yhteiskunnallisia kysymyksiä yhteisöjen tasolla.
Kyttyrälohien raadoista vapautuvat ravinteet voivat muuttaa pohjoista luontoa – kansalaishavaintoja toivotaan edelleen13.9.2023 09:05:47 EEST | Tiedote
Yleisö on lähettänyt tutkijoille havaintoja kuolleiden kyttyrälohien kertymäpaikoista viime viikkoina. Vihjeiden perusteella on saatu arvokasta tietoa siitä, millaisiin paikkoihin raadot kertyvät. Kansalaishavaintoihin perustuvia mittauksia on päästy tekemään noin 230. Havaintoja toivotaan yhä lisää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme