Tampereen yliopisto

Väitös: Sukupuolten tasa-arvo urheilujohtamisessa vaatii uutta ajattelua ja tekoja niin rakenteiden kuin kulttuurin tasolla

Jaa
Urheilussa esiintyvä sukupuolten epätasa-arvo on huomioitu viime aikoina laajasti julkisuudessa. Ongelmaa kuvaa erityisesti naisten vähäinen määrä urheilun johtotehtävissä. Hallintotieteen maisteri Marjukka Mikkonen tutki väitöskirjassaan sukupuolten epätasa-arvoa ja syventyi siihen, miksi ongelma näyttäytyy niin pysyvänä ilmiönä. Väitöstutkimus antaa suosituksia sukupuolten tasa-arvon edistämiseen urheilun alalla.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Sukupuolten epätasa-arvo urheilun johtoasemissa näyttäytyy niin tilastoissa kuin kokemuksina sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä tai epäasiallisesta käyttäytymisestä. Viimeisimmän tilastoinnin mukaan (Liikunnan ja urheilun tasa-arvo Suomessa 2021, Lehtonen ym. 2022) miehet koostavat 86 prosenttia urheilu- ja liikuntajärjestöjen puheenjohtajista ja 65 prosenttia operatiivisista johtajista.

Marjukka Mikkonen tarkastelee hallintotieteen alan väitöskirjassaan sukupuolten tasa-arvoa urheilun johtoasemissa. Erityisesti Mikkonen tutkii sitä, miksi sukupuolten epätasa-arvo näyttäytyy niin pysyvänä ilmiönä urheilun ja liikunnan päätöksentekoasemissa ja miten sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää näissä tehtävissä.

Tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että sukupuolten epätasa-arvo on monitasoinen ongelma, joka on usein sulautunut osaksi kulttuureja ja yhteiskunnallisia rakenteita.

– Tasa-arvon edistäminen on haastavaa juuri tämän monitasoisuuden vuoksi. Aineistossani tuli esiin, miten Suomessa on tehty monia toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Toimien vaikuttavuus, etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana, on kuitenkin ollut melko vähäistä, Mikkonen toteaa.

Tutkimus antoi viitteitä siitä, että sukupuolten tasa-arvoa edistävät toimet kohdistuvat usein joko naisten ”korjaamiseen”, jolloin toimien tarkoituksena on muuttaa tai evästää naisia sopiviksi nykyisiin urheilun rakenteisiin esimerkiksi lisäkoulutuksella tai toisaalta naisten määrän lisäämiseen yksittäisissä organisaatiossa tai organisaatioryhmissä.

– Väitänkin, että sukupuolten tasa-arvon edistäminen urheilun johtotehtävissä vaatii toimia, jotka ulottuvat yksittäisten organisaatioiden, urheilujohdon ja jopa urheilusektorin ulkopuolelle, Mikkonen jatkaa.

Tarvitaan lisää tutkimusta paikallisista piirteistä

Vaikka sukupuolen ja urheilujohtamistutkimuksen kenttä on laaja, suuri osa tutkimuksesta on tehty anglosaksisissa maissa, erityisesti Pohjois-Amerikassa. Mikkosen mielestä on kuitenkin tärkeää tutkia myös Suomessa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuusteemaa.

Väitöskirjan tulokset loivat kuvaa sukupuolten (epä)tasa-arvosta kontekstuaalisena eli ympäristöstään riippuvana, aikaan ja paikkaan sidottuna ilmiönä. Vaikka ylätasolla tutkimustulokset vahvistivat aiempaa tutkimusta esimerkiksi sukupuolten (epä)tasa-arvon monitasoisuudesta, yksittäiset tekijät vaihtelevat maakontekstista toiseen ja väitöstutkimuksen tulokset haastoivat osaltaan vanhoja teoreettisia käsityksiä.

– Jos meillä ei ole tietoa niistä tekijöistä, jotka estävät tasa-arvoa toteutumasta suomalaisessa kontekstissa, voivat esimerkiksi tasa-arvoa edistävät toimet keskittyä korjaamaan vääriä asioita, Mikkonen avaa tutkimuksen merkitystä.

Mikkosen väitöskirja koostuu neljästä tutkimusartikkelista ja johdantoesseestä, joissa Mikkonen tarkastelee tasa-arvoa ja sen edistämistä eri näkökulmista hyödyntäen eri menetelmällisiä ratkaisuja.

Iisalmelaislähtöinen Marjukka Mikkonen asuu Tampereella ja työskentelee tutkijana Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 25. elokuuta 2023

Hallintotieteen maisteri Marjukka Mikkosen hallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja Understanding Gender (In)Equality in Leadership Positions in Sport: A Multilevel Perspective tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 25.8.2023 kello 12 alkaen, Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -auditoriossa (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii johtamisen professori Janne Tienari Hankenilta. Kustoksena toimii hallintotieteen professori Jari Stenvall johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjukka Mikkonen
marjukka.mikkonen@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Lapsuusiän negatiivisilla elämäntapahtumilla on yhteys aikuisiän fibromyalgiaan22.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Aleksi Varinen selvitti väitöstutkimuksessaan fibromyalgiapotilaiden liitännäissairauksia, kokemuksia terveydenhuollosta ja oireyhtymälle altistavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvisi, että negatiiviset kokemukset, kuten koulukiusaaminen, ovat yhteydessä oireyhtymän puhkeamiseen. Terveydenhuollossa fibromyalgiapotilaat kohtaavat epävarmuutta.

Väitös: Liitännäisdoketakseliin liittyy elämänlaatuhaittoja paikallista eturauhassyöpää sairastavilla21.9.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Miikka Lehtonen tutki väitöskirjassaan, miten doketakselihoito vaikuttaa paikallista ja levinnyttä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elämänlaatuun. Lisäksi hän selvitti ilman hormonihoitoa annettavan sädehoidon vaikutusta elämänlaatuun sekä monisairauden ja fyysisen toimintakyvyn vaikutusta hoidon onnistumiseen. Lehtonen havaitsi, että paikallisen eturauhassyövän sädehoidon ja hormonihoidon liitännäisenä annettava doketakselihoito heikentää elämänlaatua lyhytaikaisesti, ja että monisairaus heikentää kokonaiselossaoloa paikallisen eturauhassyövän sädehoidon jälkeen.

Väitös: Maallikkosaarnaajat tukivat ja ravistelivat kirkkoa yhteiskunnan murroksessa13.9.2023 14:27:35 EEST | Tiedote

Maallikkomiehet saivat kirkon valtuutuksella osallistua kristinuskon opettamiseen kansalaisyhteiskunnan syntyvuosina. FM Matleena Sopanen osoittaa väitöskirjassaan, miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko arvioi ja arvotti saarnalupaa anoneita miehiä. Tutkinnon suorittaneet tarjosivat kirkolle ja kristillisille yhdistyksille arvokasta työvoimaa, mutta ajoittain saarnaajat myös haastoivat kirkon arvovallan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme