Pirkanmaan ELY-keskus

Vermassalon tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy

Jaa
Ilmatar Vermassalo Oy suunnittelee tuulivoimahankkeen rakentamista sekä hankkeeseen liittyvää voimajohtoa Virtain kaupungin alueelle.

Ilmatar Vermassalo Oy on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman Vermassalon tuulivoimalahankkeesta. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.

Ilmatar Vermassalo Oy suunnittelee Vermassalon tuulivoimahanketta Virtain kaupungin alueelle Pirkanmaan maakuntaan. Hankealue sijoittuu Virtain kaupungin keskustaajamasta noin yhdeksän kilometrin etäisyydelleVermasjärven länsipuolelle. Tuulivoimahankealueen kokonaispinta-ala on noin 4300 ha. Hankealue on suurelta osin ojitettua suota ja talousmetsää.

Tuulivoimahankealueen kokonaispinta-ala on noin 4300 ha. Hankealueelle suunnitellaan enimmillään 25 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 345 metriä ja yksikköteho 7–10 MW. Tuulivoimapuiston sähkönsiirto on suunniteltu toteutettavan yhdessä joko Ilmattaren Tuuramäen tuulivoimahankkeen kanssa tai ABO Wind Oy:n Myyränkankaan tuulivoimahankkeen kanssa joko 110 kV tai 400 kV ilmajohdolla.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

 • Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta
 • Vaihtoehto 1 (VE1): Hankealueelle rakennetaan enintään 25 tuulivoimalaa
 • Vaihtoehto 2 (VE2): Hankealueelle rakennetaan enintään 21 tuulivoimalaa
 • Vaihtoehto 3 (VE3): Hankealueelle rakennetaan enintään 20 tuulivoimalaa

Tuulivoimapuiston liittämiseksi valtakunnan sähköverkkoon tarkastellaan alustavasti kahta toteutusvaihtoehtoa:

 • Vaihtoehto A (SVE A): Sähkönsiirto toteutetaan joko 110 kV tai 400 kV ilmajohdolla. Reitti kulkee pohjoiseen Tuuramäen sähköasemalle ja sieltä Tuuramäen tuulivoimahankkeen SVEA-vaihtoehtoa pitkin Lylyharjun kautta Parkanon uuden sähköaseman pohjoiselle suunnittelualueelle. Vermassalon tuulivoimahankkeen YVA-menettelyssä arvioitavan voimajohtoreitin pituus on noin 21 km.
 • Vaihtoehto B (SVE B): Sähkönsiirto toteutetaan joko 110 kV tai 400 kV ilmajohdolla. Reitti kulkee ensin ABO Wind Oy:n Myyränkankaan tuulivoimahankkeen hankealueelle joko sähköasemalle tai suoraan johtoon ja sieltä Parkanon uuden sähköaseman eteläiselle suunnittelualueelle. YVA-menettelyssä arvioitavan reitin pituus on noin 43 km.

Arviointiohjelma on nähtävillä 24.8.-22.9.2023 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/vermassalontuulivoimahankeYVA.

Arviointiohjelman painettu versio on luettavissa seuraavissa toimipaikoissa aukiolojen mukaan:

 • Pirkanmaan ELY-keskus, Yliopistonkatu 38 (Attila), Tampere
 • Virtain kaupungintalo, Virtaintie 26, Virrat
 • Parkanon kaupungintalo, Parkanontie 37, Parkano
 • Alavuden kaupunginvirasto, Torikatu 4, Alavus
 • Kihniön kunnanvirasto, Kihniöntie 46, Kihniö

YVA-ohjelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus tiistaina 12.9.2023 klo 17.00–19.00 Kurjenkylän kylätalolla, Kurjenkyläntie 232, 34770 Kurjenkylä.

Mielipiteitä voi esittää 22.9.2023 asti

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 22.9.2023 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/2748/2023 ).

Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto arviointiohjelmasta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Lisätietoja:

Vermassalon tuulivoimahanke (ymparisto.fi)

Hankkeesta vastaava: Ilmatar Vermassalo Oy, hankekehityspäällikkö Lauri Vierto, p. 050 376 5204, etunimi.sukunimi(at)ilmatar.fi

YVA-konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, projektipäällikkö Essi Kuisma, p. 040 559 5183, etunimi.sukunimi(at)fcg.fi

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus,  Airi Määttä, p. 0295 036 173, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme