Tulli

Tullin valvonnassa elintarvikkeista ei löytynyt liikaa transrasvoja

Jaa
Tulli valvoi viime vuonna Suomeen tuotujen keksien ja kasvirasvalevitteiden laatua ja turvallisuutta. Erityisesti vuoden 2022 valvonnassa tutkittiin veren rasva-arvoille haitallisten transrasvojen pitoisuuksia. Tullin tutkimat erät täyttivät vaatimukset transrasvojen osalta.

Vuonna 2022 Tulli valvoi Suomeen tuotavien keksien ja levitteiden transrasvahappoja. Tullilaboratorion testeissä tutkittiin 10 erilaista keksiä ja viittä levitettä, jotka olivat peräisin muista Euroopan maista. Valvottujen tuote-erien transrasvapitoisuudet jäivät sallittujen enimmäismäärien alle.

Transrasvojen pitoisuuksia on rajoitettu EU-komission asetuksella vuodesta 2019. Transrasvat ovat tyydyttymättömiä rasvoja, joilla on haitallinen vaikutus veren rasva-arvoihin, mutta niiden määrää ei Suomessa tällä hetkellä ilmoiteta elintarvikkeiden pakkauksissa.

Transrasvahapot nostavat niin sanottua huonoa LDL-kolesterolia ja laskevat hyvää HDL-kolesterolia. Ruokaviraston mukaan transrasvahappoja voi esiintyä muun muassa levitteissä ja vilja- ja leivontatuotteissa. Lisäksi niitä on luonnostaan maito- ja lihatuotteissa.

Tulli valvoo tuontielintarvikeita riskiarvioinnin ja trendien perusteella

Tulli kartoitti viime vuonna tilannetta Suomeen tuotavien tuotteiden osalta osana normaalia tuontielintarvikkeiden valvontaa. Aiemmin elintarvikkeiden transrasvahappopitoisuuksia ovat Suomessa selvittäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, maa- ja metsätalousministeriö sekä Ruokavirasto.

– Kohdennamme valvontaa riskiarvioidemme perusteella, ja myös ruokatrendit vaikuttavat. Koska hälyttäviä havaintoja ei transrasvojen osalta viime vuonna tehty, toteutamme tänä vuonna muunlaisia projekteja, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Tullin tuoteturvallisuusvalvonnasta
Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325


Lisätietoja Tullilaboratoriosta ja transrasvahappojen tutkimisesta
Sanna Henttonen
tullikemisti, Tullilaboratorio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta, viestinta@tulli.fi tai +358 295 527 150

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme