Akavan Erityisalat: Hallitusohjelman ylilyönteihin voitava vielä vaikuttaa

Jaa

Työntekijän asemaa kiistatta heikentävä yleislinja saa hallituksen tasa-arvo- ja työhyvinvointikirjaukset näyttämään sanahelinältä, arvioi Akavan Erityisalat.

- Hallitusohjelman ylilyönteihin on voitava vielä vaikuttaa. Luottamusta työmarkkinoilla tulee nyt edistää kaikin tavoin yhteistyöllä ja arvioimalla kiireettä esitettyjen toimenpiteiden vaikutuksia - myös yhteiskuntarauhaan, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki

- Nyt hallitusohjelma vyöryttää eteemme työnantajajärjestöjen tavoitteita vastaavan ideologisen listan työntekijän suojaa ja toimeentuloa heikentäviä uudistuksia. Samalla typistetään ammattiliittojen mahdollisuutta auttaa ja vaikuttaa työntekijän eduksi. Ohjelman hyvä päätarkoitus, talouden tasapainottaminen, jää auttamatta sivuosaan, Luomanmäki sanoo.

- Hallituksen lista on kuin punainen vaate. Se heikentää työmarkkinoiden jo valmiiksi heiveröistä ilmapiiriä ulottaen vaikutuksensa myös työpaikkatasolle. Nyt tarvitaan yhteistä pöytää ja vastaantuloa luottamuksen palauttamiseksi.

Moni ammattiliitto on jo ilmoittanut aloittaneensa järjestöllisten toimien valmistelun vastustaakseen hallituksen esityksiä. Akavan Erityisalojen hallitus pui asiaa syyskuun alun kokouksessaan.

- Hallituksen leikkaukset ja uudistukset osuisivat toteutuessaan kipeästi Akavan Erityisalojen naisvaltaiseen, pienipalkkaiseen ja usein määräaikaisuuksien varassa sinnittelevään jäsenistöön, arvioi Akavan Erityisalojen yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elin Blomqvist-Valtonen.

- Vientialojen palkankorotusmallin naulaaminen ainoaksi oikeaksi lyö korvalle julkisen sektorin ja myös yksityisellä puolella toimivien alipalkattujen ryhmiemme oikeutettuja palkankorotusvaatimuksia ja sotii palkkatasa-arvoa vastaan.

- Kulttuurin, liikunnan ja majoituspalveluiden verotuksen kiristyminen osuu suoraan jäsenistömme aloihin. Kehitysyhteistyön leikkaukset näkyvät jäsenistömme työpaikoilla monissa järjestöissä, hallinnon leikkaukset taas julkishallinnon jäsentemme työpaikoilla ja työllisyydessä. 

- Toisaalta hallitusohjelmassa on hyviä kirjauksia tasa-arvosta, ikäsyrjinnän kitkemisestä, työhyvinvoinnista, yrittäjän aseman parantamisesta ja esimerkiksi yhdistelmävakuutuksesta, joka on pitkäaikainen tavoitteemme. 

- Nämä uudistukset jäävät kuitenkin väistämättä varjoon, kun vaikutelma on, että hallitukselle on ennen kaikkea tärkeintä luopua työntekijän suojeluperiaatteesta ja rapauttaa ammattiliittojen toimintaedellytyksiä, Blomqvist-Valtonen sanoo.

Lisätietoja: 

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, puh. 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi

Elin Blomqvist-Valtonen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, puh. 040 775 3040
elin.blomqvist-valtonen@akavanerityisalat.fi 

Kuva: Vessi Hämäläinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Suomen Suuhygienistiliitto: Suuhygienistin toimenpiteet saatava korotetun Kela-korvauksen piiriin9.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Kansalaisia on tärkeää ohjata ylläpitämään suunsa terveyttä, jotta korjaavaa hoitoa tarvitaan vähemmän. Sen vuoksi potilaan tulee saada korotettua Kela-korvausta myös suuhygienistin toteuttamasta ehkäisevästä hoidosta, Suomen Suuhygienistiliitto vaatii. Liiton mielestä Kela-korvausta tulee saada myös ilman hammaslääkärin lähetettä. Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Akavan Erityisalat: Jäsenistöltä tyrmäys työelämäheikennyksille8.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyssä 39 prosenttia ilmoittaa valmiudestaan poliittiseen lakkoon vastatoimena maan hallituksen työelämä- ja työttömyysturvaheikennyksille. Vain 8 prosenttia pitää maan hallituksen kaavailuja perusteltuina. Akavan Erityisalojen hallitus kehottaa jäseniä osallistumaan jo ilmoitettuihin lakkoihin ja Helsingissä 18.11. järjestettävään STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme