Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Kotitalousvähennyksen laajentaminen kuntoutukseen edellyttää hyvinvointialueilta vastuullisuutta

Jaa

Kotitalousvähennyksen laajentaminen kotikuntoutukseen on yksi hallituksen keinoista, joilla tavoitellaan ikääntyneiden toimintakyvyn parantamista ja sen myötä sote-kustannusten kasvun hillitsemistä. Tämä sinänsä hyvä ja toivottu uudistus edellyttää kuitenkin hyvinvointialueilta vastuun kantamista, jotta kuntoutuksen kulut eivät ohjaudu entistä enemmän asiakkaiden itsensä maksettaviksi.

Kotitalousvähennyksen lisäksi hallitus haluaa laajentaa palvelusetelien käyttömahdollisuuksia osana kotikuntoutusta. Palveluseteli on käyttäjälle edullisempi vaihtoehto, sillä se kattaisi kotona tapahtuvan kuntoutuksen kustannuksista suuremman osan kuin kotitalousvähennys. Palvelusetelin arvon tulee lisäksi olla asiakkaalle kohtuullinen ja hinnoittelusta säädetään erikseen palvelusetelilailla. Kotitalousvähennyksen alaista palvelua tämänkaltainen kohtuullisuusvaatimus ei koske. 

Huolena hyvinvointialueiden vastuullisuus 

Keskeisin huoli kotitalousvähennyksessä liittyy hyvinvointialueisiin, joille syntyy kotitalousvähennyksen myötä vahva kannustin ohjata entistä suurempi osa sille lain perusteella kuuluvista palveluista ikääntyneiden itsensä maksettavaksi.  

Miten tuetaan pienituloisten toimintakykyä, jos hyvinvointialueet eivät myönnäkään palveluseteleitä, vaan ohjaavat asiakkaita kotitalousvähennyksen käyttöön, pohtii Suomen Fysioterapeutit ry:n puheenjohtaja Tiina Mäkinen.  

Vuosia jatkuneet säästötoimet ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisia tukipalveluita tarvitsevat ikääntyneet on ohjattu ostamaan palveluita avoimilta markkinoilta ja hakemaan näistä sitten kotitalousvähennys. Julkisen sosiaalihuollon kautta palveluita on saanut niukasti. 

Kotikuntoutuspalvelut ovat kehittyneet julkisessa terveydenhuollossa huimasti kuluneen vuosikymmenen aikana. Kotitalousvähennys ei saisi johtaa tämän kehityksen hyytymiseen, Mäkinen painottaa. 

Ikääntyneiden fysioterapiaan tarvitaan palveluntuottajia 

Julkisen sektorin hyvästä kehitystyöstä huolimatta yksityisen sektorin fysioterapiayrityksiä tarvitaan aiempaa vahvemmin mukaan ikääntyneiden kuntoutuspalveluiden tuottamiseen. Sekä kotitalousvähennys että palvelusetelimalli voivat hyvin toteutuessaan parantaa kotiin tuotavien kuntoutuspalveluiden saatavuutta.  

Väestön ikääntyessä toimintakykyä ylläpitävien kuntoutuspalveluiden aiempaa laajempi käyttö vähentää kalliiden sote-palveluiden tarvetta ja parantaa ikääntyneiden elämänlaatua. Monikanavainen järjestelmä takaa asiakkaille valinnan mahdollisuuksia, turvaa palvelujen saatavuutta ja vähentää alueellisia terveyseroja. 

Yhteyshenkilöt

Suomen Fysioterapeutit on akavalainen ammattiliitto

Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Kuntoutusyrittäjät: Fysioterapian Kela-korvaukset tulee palauttaa4.5.2023 07:08:14 EEST | Tiedote

Fysioterapian Kela-korvaus kannattaa palauttaa ja korvauksen tasoa korottaa aiemmasta. Yksityisellä sektorilla tarjottavaa fysioterapiaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää etenkin niiden terveysvaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa, jotka eivät vaadi diagnostisia tutkimuksia tai lääketieteellistä tai moniammatillista hoitoa. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) sekä monet muut kansansairaudet.

Mieli voi kuntoutua kehon kautta – ratkaisuja mielenterveyden ongelmiin13.4.2023 13:18:40 EEST | Tiedote

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla toiminut pyöreän pöydän työryhmä esitti hallituskauden lopulla useita ratkaisuja mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi (1). Työryhmä nosti esille etenkin psykososiaalisten hoitojen saatavuuden vahvistamisen, joka sinällään on erittäin kannatettavaa. Yksi tehokkaimmista mielenterveyden ongelmien ehkäisy- ja hoitokeinoista ei kuitenkaan noussut työryhmän ehdotuksissa esille: fyysinen aktiivisuus ja fyysinen harjoittelu, eli liikunnallisen kuntoutus.

Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote

Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.