DNA Oyj

35-vuotiaat rajoittavat eniten netissä ja puhelimen parissa vietettyä aikaa – Nämä rajoituskeinot ovat suosituimpia

Jaa
Puhelimen ja netin käytön rajoittaminen heilahtelee eri ikäryhmissä vuosittain, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä 2023 -tutkimuksesta. Alle 35-vuotiaat rajoittavat edelleen eniten netissä ja puhelimen parissa viettämäänsä aikaa, mutta myös 45–54-vuotiaiden keskuudessa rajoittaminen on yleistynyt pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Tämä ikäryhmä myös hyödyntää monipuolisemmin eri keinoja käytön rajoittamiseksi. DNA järjestää toistamiseen yhteisiin hetkiin ilman älylaitteita kannustavan Älyvapaapäivän sunnuntaina 1. lokakuuta.

DNA:n vuosittain teettämä 16–74-vuotiaiden digitaalista elämää sekä älylaitteiden käyttöä ja niihin suhtautumista kartoittava tutkimus osoittaa, että joissakin ikäryhmissä tapahtuu heiluntaa puhelimen ja netin käytön rajoittamisessa vuositasolla. Tänä vuonna hieman alle kolmannes sekä 16–24-vuotiaiden että 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä on rajoittanut netissä ja puhelimella viettämäänsä aikaa. Alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä on kuitenkin mahdollisesti havaittavissa lievää rajoittamisen pienentymistä, sillä edellisvuonna 34 prosenttia sekä 16–24-vuotiaiden että 25–34-vuotiaiden ikäryhmistä ilmoittivat rajoittavansa puhelimen käyttöään.

–Tiedämme, että digilaitteet auttavat meitä niin yhteydenpidossa, oppimisessa kuin viihtymisessäkin – ja teknologia tuo meille paljon uusia mahdollisuuksia. Laitteeton aika on myös tärkeää, sillä aivomme tarvitsevat lepoa nopeatempoisesta digimaailmasta. Nuoremmissa ikäryhmissä korostuvat vahvemmin sekä digitaalisuuden positiiviset että negatiiviset puolet. Ero vanhempiin ikäluokkiin näkyy eritoten halukkuudessa ottaa käyttöön digitaalisia palveluita sekä digitaalisuuden koetuissa haitoissa, kuten keskittymiskyvyn häiriintymisessä, DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen kertoo.

Kokonaisuudessaan rajoittamisen trendi on pysynyt suomalaisten keskuudessa melko tasaisena. Tänä vuonna käyttöä on rajoittanut kaikista vastaajista 22 prosenttia, kun viime vuonna vastaava luku oli 24 prosenttia. Huomionarvoista tuloksissa on se, että 22 prosenttia 45–54-vuotiaista rajoittaa nyt omaa puhelimen ja netin käyttöään. Kummankin käytön rajoittamisessa nähdään kasvua tässä ikäryhmässä – puhelimen käyttöä rajoitti 14 prosenttia vuonna 2022, kun taas netin käytön rajoittajien osuus on pyörinyt 12–15 prosentin välillä viimeiset kolme vuotta.

–Tutkimustulokset osoittavat, että älylaitteiden käytön rajoittaminen on selvästi omaksuttu osaksi kuluttajien käyttäytymistä. Isossa kuvassa käytön rajoittamisessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina eli rajoittamisen trendi on vakiintunut. Tämän vuoksi haluammekin osaltamme muistuttaa, jakaa tietoa ja luoda mahdollisuuden irrottautua älylaitteista järjestämällä lokakuussa uudestaan viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn ja positiivisen vastaanoton saaneen Älyvapaapäivän, sanoo Tolvanen.

Muunlainen ajanviete on suosituin rajoituskeino

Tutkimustulosten perusteella niiden vastaajien keskuudessa, jotka rajoittavat ruutuaikaansa on lähes puolella muunlainen ajanviete käytetyin keino ruutuajan rajoittamiseksi. Muita suosittuja keinoja älyvapaahetkien varmistamiselle ovat puhelimen äänettömällä pitäminen ainakin osan päivästä (38 %), puhelimen käytön rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa (34 %) ja ilmoitusten pois päältä ottaminen viesteistä ja sähköposteista (29 %).

Ikäryhmittäin tarkasteltuna niistä, jotka rajoittavat puhelimen tai netin parissa viettämäänsä aikaa, 45–54-vuotiaat käyttävät monipuolisemmin eri keinoja kännykällä vietetyn ajan rajoittamiseksi. He ilmoittavat esimerkiksi pitävänsä puhelinta aina äänettömällä (36 %) ja käyttävänsä työpuhelinta vain työaikana (31 %). Alle 25-vuotiaiden puhelimen ja netin käyttöä rajoittavien vastaajien joukossa korostuu puolestaan Älä häiritse -tilan käyttö (26 %) ja sosiaalisen median sovellusten päivittäisen käyttöajan rajoittaminen (23 %).

DNA kannustaa kaikkia suomalaisia viettämään älylaitteetonta aikaa osallistumalla valtakunnalliseen Älyvapaapäivään 1.10.2023. Älyvapaapäivä haastaa laittamaan laitteet sivuun ja kutsuu jokaista keskittymään laitteiden sijaan itselle merkityksellisiin asioihin.

Lue lisää Älyvapaapäivästä: dna.fi/alyvapaapaiva

DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.4.–3.5.2023. Sen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja sekä millaiseksi digitaalinen yhdenvertaisuus koetaan. Vuosittain toteutettavaan tutkimukseen vastasi tuhat 16–74-vuotiasta suomalaista. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen.

Tutustu kokonaisuudessaan DNA Digitaalinen elämä -tutkimukseen täällä.

Lisätietoja medialle:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi 

Avainsanat

Kuvat

Lataa
DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen
DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet syyskuussa 2023 – Applen uutuusmallit ja kellopuhelimet olivat kysyttyjä2.10.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

DNA:n sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten valmistajaksi nousi syyskuussa Samsung. Myös Apple nousi syyskuun laiteuutuuksillaan molempien listojen kärkisijoille. Myydyimpänä älykellona jatkaa jo toista kuukautta putkeen Xploran XG03-kellopuhelinmalli samalla, kun Applen uutuudet nousivat heti kärkikolmikkoon myös älykellojen listalla. Kolmannella vuosineljänneksellä tietokoneiden kysynnässä näkyi selvästi syksyn koulujen alku.

Nearly 40 per cent of Finns feel that digital services have a negative effect on concentration – Disconnect Day on 1 October invites people to put their devices away22.9.2023 10:30:00 EEST | Press release

According to DNA’s annual Digital Life survey, nearly 40 per cent of Finns feel that constant use of digital services negatively affects their ability to concentrate. People want to restrict their use of smart devices, but many find it difficult. The upsides and downsides of digitality are highlighted especially in younger age groups. People under 35 in particular find it challenging to disconnect from their phone. Even so, parents estimate that as many as 36 per cent of young people aged 13 to 16 have wanted to limit the time they spend on their phones. The second annual Disconnect Day on 1 October 2023 challenges everyone to put their smart devices away.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee digipalvelujen haittaavan keskittymistä – Älyvapaapäivänä 1.10. laitteet laitetaan sivuun22.9.2023 10:30:00 EEST | Tiedote

DNA:n vuosittaisen Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee jatkuvan digipalvelujen käytön haittaavan keskittymiskykyään. Älylaitteiden käyttöä tahdotaan rajoittaa omatoimisesti, mutta moni pitää sitä vaikeana. Digitaalisuuden positiiviset ja negatiiviset puolet korostuvat varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Etenkin alle 35-vuotiaat pitävät puhelimelta irrottautumista haastavana. Silti vanhempien arvion mukaan jopa 36 prosenttia 13–16-vuotiaista nuorista on halunnut itse rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Toisen kerran 1.10.2023 vietettävä Älyvapaapäivä haastaa jokaisen laittamaan älylaitteet sivuun.

DNA customers have the highest mobile data usage in Europe, new report reveals – video content being an especially significant contributor21.9.2023 09:45:00 EEST | Press release

DNA customers had the highest average mobile data usage per subscription in Europe during the first six months of 2023 and were among the top users of mobile data worldwide, according to research company Tefficient’s new report**. DNA’s expert says that the growing popularity of video content has played an especially important role in raising data usage. Despite this rise, energy consumption has remained reasonable thanks to the added energy efficiency of the 5G network.

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tuore raportti – datamääriä kasvattaa etenkin liikkuva kuva21.9.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme