SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Ammattikorkeakoulujen resurssit on turvattava

Jaa

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) haluaa hallituksen turvaavan ammattikorkeakoulujen resurssit. Haatainen puhui OAJ:n tilaisuudessa, jossa julkaistiin selvitys ammattikorkeakoulujen osakeyhtiömuodon toimivuudesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP Jukka-Pekka Flander/SDP Ei julkaisurajoituksia

- Hallitusohjelmaan on kirjattu tärkeitä ja hyviä tavoitteita koulutus- ja osaamistason nostamiseksi aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Ongelmana on, että resurssit jäävät valitettavasti auttamatta vajaiksi. Erityisesti korkeakoulusektorille hallitusohjelmassa ei luvata lisärahoitusta, Haatainen sanoo.

Suomen menestys ja globaali asemamme rakentuvat koulutuksen, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden varaan. Tämä edellyttää meiltä osaavaa ja korkeasti koulutettua kansaa. Samalla tiedämme, että koulutustasomme nuoren ikäluokan keskuudessa on laskenut OECD:n keksitasolle. Digivihreä siirtymä haastaa jokaisen päivittämään osaamistaan läpi työuran. Tarvitsemme lisää aloituspaikkoja korkeakouluihin, erityisesti niille aloille, joissa kärsimme vakavasta työvoimapulasta kuten sote tai varhaiskasvatus. Oman väen kouluttaminen ei yksin riitä, vaan tarvitsemme tänne myös työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa.

- On käsittämätöntä, että hallitus sanoo nostavansa nuoren ikäluokan koulutustason 50 prosenttiin ja lisäävänsä aloituspaikkoja korkeakouluihin mutta ei osoita niille minkäänlaista rahoitusta. Päinvastoin, jos perusrahoitusta ei lisätä, niin tutkintojen laatu tulee heikkenemään ja vaikeuttamaan korkeakoulujen toimintaa. Samalla asetetaan epärealistisia odotuksia lukukausimaksujen tuotoille tilanteessa, jossa hallitusohjelman linjaukset puhuvat kuitenkin toista kieltä: tänne ei olla tervetulleita, ei ainakaan tasavertaisina, Haatainen painottaa.

Koulutus on yksi keskeisistä voimavaroista, joiden avulla yhteiskunta menestyy ja kehittyy. Ammattikorkeakoulut ovat osa tätä voimavaraa tarjoten ammatillista osaamista, uusia ideoita ja ratkaisuja sekä edistäen yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee ammattikorkeakouluja monipuolisina koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden keskuksina varmistaakseen kilpailukykynsä ja kestävän kehityksen.

Lisätietoja:

Tuula Haatainen
Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja
040 334 5813

Haatainen puhui OAJ:n tilaisuudessa to 24.8. klo 8.30-10.15, Kellosilta 7 (Akavatalo), valopiha.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme