SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Suhonen esittää: Korjaus-arava avuksi taloyhtiöille

Jaa

SDP:n kansanedustaja Timo Suhonen esittää poikkeustoimia asunto-osakeyhtiöiden konkurssiaallon estämiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

– Nyt kaatuvat poikkeuksellisesti jo asunto-osakeyhtiöt. Aivan normaalit rivitalotkin, joissa ei ole liikehuoneistoja. Pitkittynyt talouden taantuma, korkeat korot ja inflaatio sekä pankkien huippukireä luotonanto ajavat taloyhtiöitä konkursseihin. Kun vielä Orpon hallituksen vastasyklisyydessään väärin ajoitettu leikkauspolitiikka iskee myös asumiseen ja heikoimmassa asemassa oleviin, on edessä katastrofaalinen talvi, pelkää Savo-Karjalan ensimmäisen kauden edustaja Suhonen.

– Inhimillinen kärsimys ja taloudelliset menetykset ajavat ihmiset epätoivoon, ulosottoon ja velkavankeuteen. Ja kyse on asumisesta, asunnosta, jonka me kaikki tarvitsemme. Ei ole kohtuullista, että vaikeuksiin ajautunut taloyhtiö ajetaan suohon ja asunnot annetaan rappeutua. Karmeimmillaan voi kyse olla vain pienehköstä putkiremontista, jolle ei löydy rahoitusta ja johon taloyhtiön omat hartiat eivät riitä, kuvailee Suhonen.

Varkautelainen Suhonen näkee tilanteen ennusmerkeiltään jo niin pahaksi, että näkee valtion apuun tulon välttämättömäksi.

– Kyllä rakennusalan ammattilainen näkee nopeasti mikä on korjauksen tarve, kriittisyys ja laajuus. Nyt kun uudisrakentaminen floppaa raskaasti, ovat korjausrakentamisen ja rakennustarvikkeiden hinta lähes romahtaneet. Eli korjaaminen on halventunut. Kuitenkin rakentajien määrä työttöminä lisääntyy. Tähän yhtälöön pystyy rakentamaan ratkaisun, jolla pattitilanne ratkaistaan. Korjaus-arava, valtion takaamat, kiinteäkorkoiset korjauslainat ovat ratkaisu vaikeuksiin ajautuneille taloyhtiöille, esittää Suhonen.

– Ja jos pankit eivät tunne vastuutaan suomalaisista taloyhtiöistä ja niiden asukkaista, niin perustettakoon sitten valtion pankki – hoitamaan kansalaisten perustarpeita rahoituksessa. Tämä vaatii ripeitä toimia. Kierre on katkaistava, vaatii Suhonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme