Tapio

Jalostusarvoltaan Suomen paras rauduskoivun siemenviljelmä perustettiin Oittiin

Jaa
Tapio Siemenkeskus on perustanut uuden rauduskoivun siemenviljelmän Oittiin Hausjärvelle. Se on jalostusarvoltaan Suomen paras koivun siemenviljelmä. Siemensatoa on odotettavissa noin kolmen vuoden kuluttua.
Kuva: Jose Alastalo
Kuva: Jose Alastalo

Rauduskoivun jalostus on edennyt männyn ja kuusen jalostusta pidemmälle. Uusimmat koivun siemenviljelykset Suomessa tuottavat siementä, joilla saadaan 30–35 prosentin lisäkasvu, erinomaiset rungon laatuominaisuudet ja vähäinen oksikkuus.

Jalostetusta siemenestä perustettu koivikko kasvaa ensimmäiset 20 vuotta Etelä-Suomessa lehtomaisella kankaalla pituutta 1 metrin ja paksuutta 1 cm:n vuodessa. Nykyiset suositellut uudistusläpimitat saavutetaan Etelä-Suomessa 30–40 vuoden kiertoajalla. Tämä tietää metsänomistajalle hyvää tuottoa ja puunjalostusteollisuudelle erinomaista raaka-ainetta.

Pitkät kuivuusjaksot tulevat ilmastonmuutoksen myötä olemaan Suomessa nykyistä yleisempiä, mikä lisää puiden tuhoriskiä etenkin kuusella. Syvien juuriensa ansiosta koivu kestää rasitusta ja kuivuutta paremmin kuin kuusi. Nopeasti kasvava rauduskoivu sitoo myös tehokkaasti hiiltä.

"Koivun suosio metsänuudistamisessa on kasvamaan päin, sillä se hajauttaa kuivuuden aiheuttamia riskejä ja lisää monimuotoisuutta. Lisäksi koivu sopii hyvin myös juurikäävän vaivaamille alueille", sanoo kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapiosta.

Tapio saa siemenviljelysten perustamiseen SGEI-tukea maa- ja metsätalousministeriöstä.

"Laadukkaan, jalostetun siemenen saatavuuden turvaaminen Suomessa on kustannustehokas investointi tulevaisuuteen myös yhteiskunnan kokonaisedun tavoittelun näkökulmasta", toteaa erityisasiantuntija Antti Leinonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tapio toteuttaa siemenviljelmien perustamisessa maa- ja metsätalousministeriön Siemenviljelysten perustamisohjelmaa 2060. Tapion siementuotanto on ISO 9001 -sertifioitu. ISO 9001 -sertifikaatti on luotettava todistus asiakaslähtöisestä toiminnasta ja järjestelmällisestä laadun kehittämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jose Alastalo
Kuva: Jose Alastalo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Turvetuotannosta poistuneille suonpohjille ilmastokestävää jatkokäyttöä – uutta tietoa ja menetelmiä esitellään seminaarisarjassa21.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Uusia menetelmiä turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun, ja maanomistajien päätöksenteon tueksi koottua tietoa vaihtoehdoista esitellään syksyn 2023 aikana seminaarisarjassa. Jatkokäyttömuotoja on tarkasteltu monessa eri maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeessa. Turvetuotannosta poistuvien suonpohjien jatkokäytöllä on väliä, kun tavoitellaan ilmastopäästöjen vähentämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme