Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat muuttuvat

Jaa

Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyä koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu. Jatkossa perusterveydenhuollon avosairaanhoitoon tulee päästä 14 vuorokauden ja suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Kuva: Keusote / Kuvaaja Iiro Rautiainen
Kuva: Keusote / Kuvaaja Iiro Rautiainen Keusote / Kuvaaja Iiro Rautiainen

Eduskunnan marraskuussa 2022 tekemällä lakimuutoksella on haluttu nopeuttaa perusterveydenhuoltoon pääsyä. Uudet hoitotakuuajat astuvat voimaan 1.9.2023.  

Asiakkaalle tulee tarjota aikaa hoitotakuuajan puitteissa. Jos tarjottu aika ei sovi asiakkaalle, voidaan hoitotakuuajasta yhteisymmärryksessä poiketa. Asiakas voidaan myös tarvittaessa ohjata muualle kuin hänen omalle terveysasemallensa. Asiakkaalla on oikeus jäädä odottamaan hoitoa omalle terveysasemalle tai tietylle ammattihenkilölle. Tällöin hyvinvointialueella ei ole velvoitetta järjestää hoitoaikaa hoitotakuuajassa.  

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) varautuu hoitotakuun muutoksiin mm. laajentamalla palvelusetelitoimintaa. 

– Syksyn aikana palvelusetelit otetaan käyttöön esimerkiksi lääkärin vastaanottotoiminnassa. Asiakkaalle voidaan tarjota palveluseteliä hoidon tarpeen arvioinnin perusteella niissä tilanteissa, joissa lääkärin vastaanotolla toteutettavaa hoitoa tarvitaan viikon sisään ja Keusoten sote-keskuksissa ei ole antaa lääkärin vastaanottoaikaa. Palvelusetelin saaminen edellyttää aina Keusoten ammattilaisen arviota hoidon tarpeesta, kertoo palvelujohtaja Susanna Pitkänen

Hoitotakuu kiristää hoidon tarpeen arvion ja hoitoon pääsyn enimmäisaikoja 

Kun asiakas ottaa yhteyttä terveyskeskukseen arkipäivänä virka-aikaan, on hänelle tehtävä saman päivän aikana hoidon tarpeen arvio eli yksilöllinen arvio tutkimusten tai hoidon tarpeellisuudesta ja kiireellisyydestä. Samalla arvioidaan, mitä terveydenhuollon ammattihenkilön tekemiä tutkimuksia ja hoitoa asiakas tarvitsee. 

Jos asiakkaalla todetaan lääketieteellinen tarve kiireettömään sairaanhoitoon, tulee ensimmäinen palvelutapahtuma järjestää 14 vuorokauden aikana. Jos hoidon antaa muu terveydenhuollon ammattihenkilö kuin lääkäri ja hän toteaa asiakkaan tarvitsevan lääkärin vastaanottokäyntiä, on tämä järjestettävä seuraavien seitsemän vuorokauden aikana. 

Jos asiakkaalla todetaan hammaslääketieteellinen tarve tutkimukselle tai hoidolle, tulee tämä järjestää jatkossa neljän kuukauden kuluessa. Jos tutkimus- tai hoitotapahtuman suorittaa muu kuin hammaslääkäri ja hän toteaa asiakkaan tarvitsevan hammaslääkärin tutkimusta tai hoitoa, on tämä järjestettävä neljän viikon kuluessa palvelutapahtumasta tai neljän kuukauden kuluessa alkuperäisestä hoidon tarpeen arvioinnista. 

Enimmäisajat eivät koske esimerkiksi hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia hoitotapahtumia, todistuksia ja lausuntoja, terveystarkastuksia, seurantakäyntejä, terveysneuvontaa, kiireettömään sairaanhoitoon liittymättömiä rokotuksia eikä tilanteita, joissa asiakkaalle on määritelty yksilöllinen suun terveydenhuollon tutkimus- tai hoitoväli. 

Julkaisemme hoitotakuuseen liittyviä lisätietoja sivullamme www.keusote.fi/etusivu/meilla-asiakkaana/edut-ja-oikeudet/hoitotakuu  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keusote muisti henkilöstöään asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämisestä15.9.2023 14:00:01 EEST | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) juhlisti Hyvinkään kaupungintalolla 15.9.2023 henkilöstönsä ansiokkaita tekoja asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseksi. Vuoden asiakas- ja potilasturvallisuustekona Keusote palkitsi systeemisen toimintamallin juurruttamisen lastensuojeluun. Keusoten infektio- ja tartuntatautien yksikölle myönnettiin Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistyksen ansiomerkki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme