Rakennusliitto ry

Työsuhteita naamioitu yrittäjyydeksi espoolaisella rakennustyömaalla

Jaa

Hausia Oy:n pääurakoimalla työmaalla Espoossa on laatoitustöistä vastaavan aliurakoitsijan Laatoitus ja Saneeraus Ra-Ve Oy:n alaisuudessa toiminut ukrainalaisia sotapakolaisia, joiden työsuhteet oli naamioitu kevytyrittäjyydeksi. Laatoittajat oli tilattu töihin Dineder Oy:ltä. Pääurakoitsijalle laatoittajat oli esitelty Free laskutus Oy:n työntekijöinä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston suorittamassa tarkastuksessa (tarkastuskertomus 2023/11821) kuuden laatoittajan osalta täyttyivät kaikki työsuhteen tunnusmerkit. Vakavia puutteita oli myös ulkomaalaislain edellyttämissä viranomaisilmoituksissa. Osalla kyseisistä työntekijöistä oli jo rajoittamaton työnteko-oikeus Suomessa, osalla todistukset tilapäisen suojelun hakemisen vireillä olosta.

Dineder Oy peri laatoittajien urakkapalkkioista mm. ”tulkkauksen” perusteella neliömetriperusteista korvausta.

– Työsuhteisen työn naamioiminen valeyrittäjyydeksi on rakennusalalla jatkuvasti yleistyvä toimintatapa, jolla pyritään kiertämään yleissitovan työehtosopimuksen noudattamista ja työnantajavelvoitteita. Ukrainan sotapakolaiset ovat erittäin alttiita tämän kaltaiselle hyväksikäytölle. Tyypillisesti aliurakointiketju on pitkä ja monimutkainen, mikä vaikeuttaa asioiden selvittämistä, sanoo Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström.

Yhteyshenkilöt

Linkit


Rakennusliitto on 66 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Rakennusliiton 25. liittokokous: Reilusti lisää ARA-asuntotuotantoa ja tiet kuntoon13.5.2023 12:08:24 EEST | Tiedote

Rakennusteollisuuden vauhti on hyytynyt ja alan yritysten konkurssit lisääntyneet moninkertaisesti. Lainakorkojen nousu on tyrehdyttänyt vapaarahoitteisten asuntojen kysynnän ja uusien aloitusten määrä on romahtamassa viime vuoden 41 000 aloituksen tasolta noin 25 000:een. Rakentajien työttömyys on kasvussa, vaikkakin ajankohta tilanteen arvioimiselle on hankala, johtuen kesäsesongin lähestymisestä. Huhtikuussa työttömänä oli useita tuhansia rakentajia enemmän kuin samaan aikaan vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme