Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki käynnistää ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisen – tavoitteena keskustan elinvoiman vahvistaminen

Jaa
Helsinki on käynnistämässä ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisen. Suunnitelma osoittaa liikennejärjestelmän kehittämisen periaatteet ja ohjaa tulevia liikenne- ja katusuunnitelmia keskustassa. Tavoitteena on, että liikennejärjestelmä kehittyy suuntaan, joka houkuttaa ihmisiä saapumaan keskustaan ja viipymään siellä pitempään.
Helsingin keskustaa Kluuvin kaupunginosassa. Kuva Teina Ryynänen
Helsingin keskustaa Kluuvin kaupunginosassa. Kuva Teina Ryynänen

Liikennejärjestelmäsuunnitelmaan sisältyy toimenpideohjelma, jossa kuvataan suunnitelman toteutuksen aikataulutus ja vaiheistus.

Suunnitelman lähtökohdiksi esitetään, että:

  • Ydinkeskustan viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden merkittävän kehittämisen mahdollistamiseksi ydinkeskustan poikittainen autoliikenne suunnitellaan tukeutuvaksi ensisijaisesti Pohjois- ja Eteläesplanadin muodostamaan pääyhteyteen.
  • Maanalaisten pysäköintilaitosten ja huoltotunnelin saavutettavuutta ja toimintaedellytyksiä kehitetään määrätietoisesti palvelemaan ydinkeskustan logistisia tarpeita sekä saapumista autolla. Ensivaiheessa edistetään Hakaniemen torin pohjoispuolelta maanalaista ajoyhteyttä keskustan huoltotunneliin.
  • Paikalliskatuja kehitetään rauhallisen liikkumisen ympäristöinä, jotka tukevat niin kivijalkakorttelien elävyyttä kuin kävelyreittien jatkuvuutta. Läpiajavan autoliikenteen tulee mahdollisimman suuressa määrin ohjautua pääverkon kaduille.

Suunnitelmalla pyritään vahvistamaan elämyksellistä keskustaa. Tavoitteena on, että yhä suuremmalle määrälle ihmisiä tarjotaan hyvät mahdollisuudet saapua keskustaan. Kaupunki haluaa myös parantaa kävelyn, oleilun ja viihtymisen olosuhteita, vähentää liikenteestä johtuvia haittoja, varmistaa keskustan toiminnallisuuden ja lisätä keskustan elinvoimaisuutta.

Ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu käynnistyy syksyllä. Valmisteluun liittyvä vuorovaikutus ajoittuu talveen 2023–2024. Suunnitelman ja siihen kuuluvan toimenpideohjelman on määrä valmistua kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi keväällä 2024.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita ja laatimisperiaatteita kokouksessaan 29.8.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Liikenneinsinööri
Marek Salermo
Kaupunkiympäristön toimiala
Liikenne- ja katusuunnittelu
puhelin: 09 310 37006, 040 3361139
marek.salermo@hel.fi

Kuvat

Helsingin keskustaa Kluuvin kaupunginosassa. Kuva Teina Ryynänen
Helsingin keskustaa Kluuvin kaupunginosassa. Kuva Teina Ryynänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme