Atena

Mitä pitäisi tehdä, jos maailma ei lopukaan?

Jaa
Mestarillinen uutuusteos ennustaa ihmiskunnalle pitkää tulevaisuutta ja selvittää, miten varmistamme paremman maailman tuleville sukupolville.

William MacAskill: Ihmiskunnan tulevaisuuden historia – miljoonan vuoden näkökulma

Ilmestyy 29.9. 

Nykyaika on täynnä maailmanlopun ennusteita: ilmastokriisi tuo mukanaan ennennäkemättömiä ongelmia emmekä tiedä, miten niistä selvitään. William MacAskillin näkökulma on toinen: ihmiskunta on vasta elämänsä alussa, ja meistä riippuu, millaisessa maailmassa tulevaisuuden ihmiset elävät. Miksi meistä? Koska elämme poikkeuksellisten muutosten aikaa. Niin teknologiassa, yhteiskunnissa, ympäristössä kuin taloudessakin on tapahtunut valtavia muutoksia elinaikanamme. MacAskill nostaa esimerkiksi tekoälyn. Tämänhetkiset päätöksemme tekoälyn kehittämisen ja valvonnan suhteen vaikuttavat tulevaisuuden ihmisten elämään dramaattisesti.

Voimme tehdä tulevaisuudesta paremman kahdella tavalla: torjumalla pysyviä katastrofeja, jolloin ihmiskunnalla on mahdollisuus selviytyä, ja muuttamalla sivilisaation kehityspolkua niin, että ihmiskunnan elämästä tulee mahdollisimman hyvä niin kauan kuin lajimme on olemassa. MacAskill listaa uhkia tekoälyn vallankumouksesta laboratorioista karanneisiin pandemioihin, toki ilmastokriisiä unohtamatta.

Fyysisten uhkien lisäksi MacAskill nostaa esiin moraalin ja arvojen muutoksen sattumanvaraisuuden ja ottaa historiasta esimerkin: orjakaupan lopettamisen. Orjakauppa ja orjatyövoiman käyttö olivat hyvin tuottoisaa toimintaa, mutta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä se lopetettiin, koska pieni piiri ihmisiä sai muutetuksi moraalikäsityksiä siihen suuntaan, että ihmisten omistaminen ei enää käynyt päinsä. Tästä voi päätellä, että yksittäistenkin ihmisten äänellä voi olla valtava merkitys tulevaisuuden ihmisille ja että toisaalta moraalikäsitykset voivat muuttua myös huonommiksi, jolloin orjuuden kaltaiset ilmiöt voivat palata.

Ihmiskunnan tulevaisuuden historia on ajatuksia myllertävä teos, joka tarjoaa niin nykyhetken yläpuolelle kohoavia ideoita kuin konkreettisia toimintaohjeitakin. Ennen kaikkea teos todistaa vakuuttavasti, mihin toimiin on tärkeintä keskittyä, kun vielä voimme. Tunnetun sanonnan mukaan hyvä yhteiskunta syntyy, kun vanhat miehet istuttavat puita, joiden alla he eivät koskaan itse tule istumaan. Me luomme valinnoillamme tulevaisuuden historiaa.

William MacAskill (s. 1987) on Oxfordin yliopiston filosofian professori ja efektiivisen altruismin puolestapuhuja. Hän toimii johtajana Forethought Foundation for Global Priorities Research -organisaatiossa. Se pyrkii akateemisen tutkimuksen avulla selvittämään, kuinka suunnata resursseja sellaisiin toimiin, joista on eniten hyötyä koko maailman kannalta. MacAskill on ollut Forbes30-listalla ja on suosittu TED-esiintyjä.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme