Atena

Millaisia ovat naiset itsevaltiaiden rinnalla? Uuutuskirja osoittaa, että diktatuureilla on myös naisen kasvot

Jaa
Veera Jääskeläisen ajatuksia herättävä uutuusteos selvittää, mikä on ollut diktaattorien puolisoiden rooli autoritäärisissä hallinnoissa.

Syyrian Asmaal-Assadin huolella meikatut kasvot naistenlehden kannessa. Filippiinien Imelda Marcos supattamassa Ronald Reaganin korvaan. Argentiinan Isabel Péron julistamassa hurmoksellisesti miehensä agendaa. Itsevaltiaiden puolisot ovat olleet kaikkea muuta kuin seremoniallisia koristeita – heillä on ollut tärkeä tehtävä diktatuurin pönkittämissä, ja usein he ovat myös itse tarttuneet vallankahvaan. 

Asiantunteva ja vetävästi kirjoitettu Rouva diktaattori kurkistaa diktatuurien kulisseihin ja nostaa valokeilaan Josif Stalinin, Ferninand Marcosin, Juan Péronin ja Bashar al-Assadin vaimot. Puolison rooli on ollut vaihteleva: esimerkiksi Imelda Marcos teki itsestään diplomaattisen vaikuttajan, kun taas Asmaal-Assad ja Isabél Peron pyrkivät pehmentämään miehensä julkisuuskuvaa, tekemään hänestä inhimillisemmän. Stalinin vaimo Nadja Allijuleva taas osallistui perhetaustansa vuoksi innokkaasti vallankumoukselliseen toimintaan, mutta pysytteli Staninin valtaannousun jälkeen poissa valokeilasta. 

Usein diktaattorien vaimot ovat profiloituneet hyväntekijöiksi ja näin hämärtäneet sitä faktaa, että jos heidän hallitsemansa yhteiskunnat toimisivat oikeudenmukaisesti, hyväntekeväisyyttä ei tarvittaisi. Sukupuoli on myös suojellut ensimmäisinä naisia diktatuurien kaatuessa, koska on ajateltu, ettei naisilla voi olla todellista sananvaltaa päätöksiin. Esimerkiksi Mussolinin vaimo vältti kuolemanrangaistuksen, toisin kuin miehensä. 

Nostaessaan esiin diktatuurien ensimmäisten naisten toiminnan Rouva diktaattori muistuttaa, että nykyisten diktaattorien puolisoihin – esimerkiksi Asmaal-Assadiin ja Pohjois-Korean Ri Sol-ju’hun – on syytä suhtautua yhtä kriittisesti kuin heidän puolisoihinsakin. 

  

Veera Jääskeläinen (s. 1981) on historiasta, erityisesti naisten historiasta kiinnostunut helsinkiläinen toimittaja. Jääskeläisen esikoistietokirja tarkastelee 1900-luvun diktatuureja itsevaltiaiden puolisoiden kautta, ja hän on myös käsikirjoittanut Rouva diktaattori -podcastia.   

Rouva diktaattori on arvostelu- ja käsittelyvapaa 15.9. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana. 

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Veera Jääskeläinen. Kuva: Riikka Kantinkoski
Veera Jääskeläinen. Kuva: Riikka Kantinkoski
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme