Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Taloutta tasapainotetaan epäoikeudenmukaisesti

Jaa
Ammattiliitto JHL on huolissaan siitä, että hallituksen suunnittelemat säästöt kohdistuvat pieni- ja keskituloisiin, kun taas hyvätuloisille tulee lisää sekä suoraan että verotuksen kautta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että hallituksen listalla ei ole käytännössä yhtään keinoa, jolla hyvätuloiset tulisivat mukaan valtiontalouden talkoisiin.

– Monet ihmiset ja ryhmät kärsivät erikseen tehtyjen päätösten ristikkäisvaikutuksista. Yksi esimerkki on  Helsingissä vuokralla asuva osa-aikatyötä sovitellulla päivärahalla tekevä yh-äiti, johon iskevät niin vuokrankorotukset kuin työttömyysturvan leikkaukset.

– Irtisanomissuojan heikentäminen koskee jokaista, samoin sairaussakko ja lakko-oikeuden rajaaminen. Tämä on täysin suunnitelmallista, koska ensin poistetaan työtaisteluoikeus ja sitten siirrytään paikalliseen sopimiseen eli tässä tapauksessa työnantajan saneluun. Hallitus kutsuu tätä pohjoismaiseen malliin siirtymiseksi, mutta se aikoo laskea siihen kuuluvan työsuhdeturvan ja työttömyysturvan matalimmalle tasolle sekä poistaa siihen kuuluvia uudelleenkouluttautumismahdollisuuksia eli aikuiskoulutustuen. 

Niemi-Laine sanoo, että esitetyillä muutoksilla ei ole mitään tekemistä valtiontalouden alijäämän kanssa.

– Valtiontalouden tasapaino ei kohennu yhtään sillä, että ihmisten irtisanominen on helpompaa. Julkista taloutta voidaan tasapainottaa, mutta se pitää tehdä oikeudenmukaisesti.

Niemi-Laineen mukaan hallituksen mainostama työllistymispiikki koskee vain noin 2000 ihmistä.

– Heistäkään kaikki eivät todellisuudessa työllisty, vaan häviävät tilastosta esim. takaisinottovelvollisuuden kautta ja osa tuettuun työhön. Näihin hallitus suunnittelee muutoksia. Monet uskovat, että ansiosidonnaisen porrastaminen tuottaa suuren hyödyn, mutta työttömyysturvan leikkaus ei säästä ensi sijassa valtion varoja vaan työnantajan, jolla on työntekijää isompi osuus kassamaksuista. 

Niemi-Laine ihmettelee hallitusohjelman ihmiskuvaa.

– Siitä kuvastuu surullinen ja nuiva ihmiskuva: lähtökohtaisesti olemme laiskoja, mikä luo osaltaan lisää epäluottamusta työnantajien ja -tekijöiden välille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme