Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Rasismikeskustelu vaikuttaa Suomen maakuvaan

Jaa

Kesän rasismikeskustelu vaikuttaa Suomen maakuvaan haitallisesti, arvioi 50 prosenttia pk-yritysten edustajista Yrittäjägallupissa. 33 prosentin mukaan haitallista vaikutusta ei ole, 17 prosenttia ei osaa sanoa. Rasismikeskustelulla ei ole kuitenkaan yrittäjien mielestä juurikaan vaikutuksia yksittäisen yrityksen omaan liiketoimintaan. Hallituksen aloitukseen vastaajista vain noin yksi viidestä on tyytyväinen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

– Kesäinen keskustelu, vaikka se perustuu osin vuosien takaiseen kirjoitteluun, herättää yrittäjissä kysymyksiä ja huolta, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa elokuussa Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Naisvastaajista maakuvaan haitallisista vaikutuksista arvioi 64 prosenttia ja miehistä 42 prosenttia. Vaikka yrittäjistä puolet arvioi rasismikeskustelun vaikuttavan haitallisesti Suomi-kuvaan, harva arvioi tällä olevan vaikutusta omaan yritystoimintaan.

Pk-yritysten edustajista kuusi prosenttia raportoi elokuussa, että keskustelu vaikuttaa oman yrityksen toimintaan. Eniten tätä mieltä oltiin yli 10 henkeä työllistävissä yrityksissä ja nuorten 18–39-vuotiaiden yrittäjien keskuudessa.

- Kohun arvioidaan vaikuttavan maakuvaan mutta ei juurikaan yksittäisiin yrityksiin. Asiakkaat arvioivat yrityksiä niiden palvelukyvyn ja osaamisen kautta, Pentikäinen arvioi.

Yrittäjät osoittavat Orpolle ja Purralle varaa parantaa

Yrityksen edustajista vain 23 prosenttia on tyytyväisiä Orpon hallituksen aloitukseen. 62 prosenttia ei ole tyytyväinen, 14 prosenttia ei osaa sanoa. Eniten tyytymättömyyttä on palvelualoilla.

- Aloitus on näyttäytynyt sekavalta ja riitaisalta yrittäjien silmissä. On odotettu parempaa.

- Budjettiriihessä hallituksella on mahdollisuus osoittaa johtajuutta ja toteuttaa ohjelmaansa, joka tervehdyttää julkista taloutta ja uudistaa työmarkkinoita, Yrittäjät odottavat, että hallitus korjaa Suomen talouden vakavia valuvikoja, Pentikäinen sanoo.

Pääministeri Petteri Orpon toimintaan on tyytyväisiä 45 prosenttia yrittäjistä ja yritysten edustajista, 36 prosenttia ei ole ja 19 prosenttia ei osaa sanoa.

Valtiovarainministeri Riikka Purran toimintaan on enemmän tyytymättömyyttä. Puolet yrittäjistä (50 %) ei ole tyytyväisiä Purran toimintaan ja tyytyväisiä on 34 prosenttia.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023 välisenä aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 2,8 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.    

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: SAK:n liittojen toimet vastuuttomia ja liioittelua21.9.2023 15:01:45 EEST | Tiedote

SAK:n liittojen puheet ja ”järjestölliset toimet” ovat vastuuttomia ja liioiteltuja. ”Suomessa tehdään työmarkkinauudistuksia, joita on tehty kilpailijamaissamme aikoja sitten. On myös suomalaisen duunarin etu, että yritykset työllistävät ja investoivat. Hallituksen esitykset ovat hyvä alku, mutta esimerkiksi paikallista sopimista pitäisi edistää vielä rohkeammin”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät: Budjetti vasta askel julkisen talouden korjaamisessa, varauduttava uusiin sopeutustoimiin19.9.2023 22:05:50 EEST | Tiedote

Hallituksen ensimmäinen budjetti tervehdyttää julkista taloutta odotettua vähemmän ja julkinen velka kasvaa ensi vuonna 11,5 miljardilla eurolla. ”Valtion velkaantuminen jatkuu suurena, vaikka verotulot kasvavat ja sopeutuksia tehdään perustellusti. Varovaisempi budjettilinja voi olla suhdannepoliittisesti perusteltua, mutta hallituksen on samalla varauduttava ohjelmaansa suurempiin säästöihin. Velkaantumisen kääntyminen laskuun hallituskaudella vaatii vielä uusia toimia. Rakennusalan ratkaisut ovat juuri nyt pk-yrittäjille tärkeitä”, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjät: Hoitotakuu tiukentui, Kela-korvauksia on korotettava pikaisesti ja kustannuksia on päästävä nopeasti vertailemaan19.9.2023 08:22:34 EEST | Tiedote

Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta viikosta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti. – Tällä hetkellä kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja. Vaadimme, että budjettiriihessä hallitus linjaa Kela-korvausten korottamisesta viimeistään ensi vuoden alusta, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

Pk-yritysbarometri: Yritysten odotuksissa myönteisiä palautumisen merkkejä14.9.2023 09:03:27 EEST | Tiedote

Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet viime keväästä. Energiakriisin ja Ukrainan sodan vaikutusten tasaantuminen ovat palauttaneet odotukset lähelle vuoden takaista poikkeuksellisen negatiivisen kevään jälkeen, osoittaa pk-yritysbarometri. Odotukset pysyvät silti negatiivisina. Talouden tilan odotetaan lievästi heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme