Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Marttinen: Hallitus kääntää Suomea uhkaavan velkaantumiskehityksen suunnan

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen ihmettelee vasemmisto-opposition reaktiota valtiovarainministeriön budjettiesitykseen.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kymmenen miljardin euron mittaluokan alijäämät olivat Marttisen mukaan tiedossa jo Marinin hallituksen viimeisessä julkisen talouden suunnitelmassa.

”Tässä näemme vasemmistohallituksen velkaperinnön. Orpon hallituksen talouspolitiikka on kunnianhimoisinta Suomen historiassa. Tulemme kääntämään hyvinvointipalveluita uhkaavan velkaantumiskehityksen. Vasemmiston kaivama velkakuoppa on kuitenkin niin syvä, ettei sitä edes vaalikaudessa täytetä”, Marttinen sanoo.

Valtiontalouden tasapaino on valtiovarainministeriön esityksessä vahvistumassa noin kolmella miljardilla eurolla vuonna 2027, mutta alijäämä on yhä noin yhdeksän miljardia euroa. Velanottotarve vähenee jo ensi vuonna 1,5 miljardilla eurolla.

”Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen oppositio on huutanut liian rajuista toimenpiteistä. Nyt ne ovatkin liian pieniä. Oppositiolta voi vaatia edes alkeellista johdonmukaisuutta. Yrittäisitte päättää, mitä mieltä olette”, Marttinen huomauttaa.

Merkittävimmät tekijät menojen kasvun taustalla ovat ikäsidonnaisten menojen kasvu sekä valtionlainojen korkomenot. Korkomenoja oli vuonna 2021 alle yksi miljardia euroa. Vuodelle 2027 VM ennustaa korkomenoiksi jo noin 3,5 miljardia euroa.

”Matalien korkojen aikana kuultiin vasemmiston riveistä, ettei velalla olekaan enää väliä. Velkaa tankattiin vailla huolta huomisesta. Vielä vaalien alla vasemmisto suhtautui velkaantumiseen välinpitämättömästi. SDP ei ollut valmis mihinkään sopeutuksiin edes vaalien jälkeen. Realiteettien kohtaaminen tuntuu olevan vasemmistolle edelleen vaikeaa”, Marttinen sanoo.

”Hallituksen tavoite on saavuttaa julkisen talouden tasapaino kahden vaalikauden aikana. Tulevan vuoden budjetti on ensimmäinen askel kohti oikeaa suuntaa ”, Marttinen sanoo

Marttisen mukaan Marinin-Saarikon hallituksen aikana kasvua tukevat uudistukset jätettiin toteuttamatta ja julkisen talouden annettiin rapautua silmissä. Marttisen mukaan uudistuksia ei voida enää lykätä. Marttinen korostaa erityisesti työmarkkina- ja sosiaaliturvauudistusten välttämättömyyttä julkisen talouden tasapainottamisessa.

”Uskottava talouspolitiikka edellyttää nyt suoria säästöjä, mutta ne eivät yksin riitä julkisen talouden tasapainottamiseen. Muissa Pohjoismaissa kasvua ja työllisyyttä tukevat työmarkkinauudistukset on tehty jo aikoja sitten. Vakava velkaantuminen korostaa uudistusten merkitystä meillä Suomessa, jotta julkinen talous saadaan tasapainotettua”, Marttinen toteaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme