Juhlaseminaari: Monitieteinen saamentutkimus raottaa saamelaisuutta
Helsingin yliopiston saamentutkimuksen opintosuunta juhlistaa syyskuussa kolmikymmenvuotista taivaltaan. Saamentutkimuksen tehtävänä on tuottaa ja välittää ajankohtaista tietoa saamen kielestä ja saamelaisista. Yliopistossa tärkein kohderyhmä ovat olleet opiskelijat, ja kiinnostus syvempää ja analyyttista tietoa kohtaan on ollut pysyvää. Opetuksen keskiössä on saamen kielen opetus, erityisesti pohjoissaamen mutta myös Suomessa puhuttavien inarin- ja koltansaamen.
- Saamelaiset ovat nykyään näkyvä ja tunnettu Pohjois-Euroopan alkuperäiskansa, mutta saamelaisuus on edelleen monella tavalla arvoituksellinen, Helsingin yliopiston saamentutkimuksen yliopisto-opettaja Ilona Kivinen sanoo.
- Saamen kieliä on kymmenkunta ja niiden kautta aukeaa ikkuna saamelaiseen kulttuuriin. Pohjoisen kulttuurin ja ekosysteemin ainutlaatuisuudesta kertovat mm. sadat erilaiset lunta tai lohikaloja kuvaavat sanat ja ilmaisut. Siksi on tärkeää, että myös ei-saamelaisilla on mahdollisuus opiskella ja perehtyä saamen kieleen ja kulttuuriin eri näkökulmista.
Monitieteisen saamentutkimuksen opintokokonaisuuden käynnistäminen 1990-luvun alussa heijasti saamen kielen asemassa ja saamelaisia koskevassa keskustelussa käynnissä olevaa muutosta. Saamelaiset olivat järjestäytyneet, ja saamelaisliike osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaati saamelaisten oikeudellisen aseman parantamista. Saamen kieli oli 1992 hyväksytty viralliseksi kieleksi Suomessa, ja saamelaisten välinen ylirajainen yhteistyö vahvistui nopeasti.
Saamelaisliikkeen kannalta keskeinen ideologia on jo alusta alkaen ollut tietoisuus alkuperäiskansa-asemasta ja siihen liittyvien oikeuksien tunnustaminen. Globaali keskustelu alkuperäiskansoista on tukenut monella tavalla saamelaisuuden vahvistumista ja lisännyt julkista arvostusta, ja tässä myös Helsingin yliopiston saamentutkimuksella on oma tehtävänsä.
Saamentutkimuksen 30-vuotisjuhlaseminaari 8.9. klo klo 12-18, Kielikeskuksen juhlasali, Fabianinkatu 26
Tervetuloa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona Kivinen
ilona.kivinen@helsinki.fi
puh. 02941 23421
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kalloosin lisääminen puuhun avaa mahdollisuuksia ekologisesti kestävään teollisuuteen2.10.2023 10:05:33 EEST | Tiedote
Biopohjaisen ja uusiutuvan raaka-aineen, kuten puun, merkitys korostuu ilmastonmuutoksen torjunnassa. Puun koostumuksen muokkaaminen voisi edistää kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, kun puuta voidaan hyödyntää entistä ympäristöystävällisemmin.
Helsingin yliopistosta valmistuneet työuransa kannalta hyvin tyytyväisiä tutkintoihinsa2.10.2023 08:28:28 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston uraseurantakysely kertoo, että viisi vuotta sitten valmistuneista maistereista ja kolme vuotta sitten valmistuneista tohtoreista lähes kaikki ovat töissä. Kysely tarjoaa myös arvokasta tietoa työelämässä tarvittavista taidoista eri koulutusaloilla.
Hengenvaarallisen aivoverenvuodon kuolleisuudessa eroja suomalaisten yliopistosairaaloiden välillä2.10.2023 08:03:29 EEST | Tiedote
Lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon ennusteessa on suuria eroja suomalaisten yliopistosairaaloiden välillä. Helsingin ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa hoidetutuilla potilailla oli Suomen pienimmät kuolleisuusluvut, selviää 20 vuoden tutkimusaineistosta.
Helsingin yliopiston mielenosoitustilanteesta lisätietoa kello 13 yliopiston päärakennuksessa28.9.2023 12:15:53 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston toimitilajohtaja Marita Rovamo ja vararehtori Kai Nordlund puhuvat opiskelijoille yliopiston päärakennuksen vestibyylissä kello 13, minkä jälkeen he ovat median käytettävissä.
Tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat perinteisen tavan ohjata oppimista28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Opettajan on perinteisesti nähty ohjaavan oppijan oppimisprosessia ja siirtävän vähitellen vastuuta oppimisprosessin säätelystä oppijalle itselleen. Uudet, tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat tätä perinteistä asetelmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme