Helsingin yliopisto

Juhlaseminaari: Monitieteinen saamentutkimus raottaa saamelaisuutta

Jaa
Saamentutkimusta on opetettu Helsingin yliopistossa 30 vuotta, mitä juhlistetaan syyskuussa monipuolisella seminaarilla.

Helsingin yliopiston saamentutkimuksen opintosuunta juhlistaa syyskuussa kolmikymmenvuotista taivaltaan. Saamentutkimuksen tehtävänä on tuottaa ja välittää ajankohtaista tietoa saamen kielestä ja saamelaisista. Yliopistossa tärkein kohderyhmä ovat olleet opiskelijat, ja kiinnostus syvempää ja analyyttista tietoa kohtaan on ollut pysyvää. Opetuksen keskiössä on saamen kielen opetus, erityisesti pohjoissaamen mutta myös Suomessa puhuttavien inarin- ja koltansaamen.  

-  Saamelaiset ovat nykyään näkyvä ja tunnettu Pohjois-Euroopan alkuperäiskansa, mutta saamelaisuus on edelleen monella tavalla arvoituksellinen, Helsingin yliopiston saamentutkimuksen yliopisto-opettaja Ilona Kivinen sanoo.

-   Saamen kieliä on kymmenkunta ja niiden kautta aukeaa ikkuna saamelaiseen kulttuuriin. Pohjoisen kulttuurin ja ekosysteemin ainutlaatuisuudesta kertovat mm. sadat erilaiset lunta tai lohikaloja kuvaavat sanat ja ilmaisut. Siksi on tärkeää, että myös ei-saamelaisilla on mahdollisuus opiskella ja perehtyä saamen kieleen ja kulttuuriin eri näkökulmista.

Monitieteisen saamentutkimuksen opintokokonaisuuden käynnistäminen 1990-luvun alussa heijasti saamen kielen asemassa ja saamelaisia koskevassa keskustelussa käynnissä olevaa muutosta. Saamelaiset olivat järjestäytyneet, ja saamelaisliike osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaati saamelaisten oikeudellisen aseman parantamista. Saamen kieli oli 1992 hyväksytty viralliseksi kieleksi Suomessa, ja saamelaisten välinen ylirajainen yhteistyö vahvistui nopeasti.

Saamelaisliikkeen kannalta keskeinen ideologia on jo alusta alkaen ollut tietoisuus alkuperäiskansa-asemasta ja siihen liittyvien oikeuksien tunnustaminen. Globaali keskustelu alkuperäiskansoista on tukenut monella tavalla saamelaisuuden vahvistumista ja lisännyt julkista arvostusta, ja tässä myös Helsingin yliopiston saamentutkimuksella on oma tehtävänsä.

Saamentutkimuksen 30-vuotisjuhlaseminaari 8.9. klo klo 12-18, Kielikeskuksen juhlasali, Fabianinkatu 26

Tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilona Kivinen
ilona.kivinen@helsinki.fi
puh. 02941 23421

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme