Ihmisten ruoantähteet houkuttelivat korppeja jo yli 30 000 vuotta sitten

Kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu uutta näyttöä siitä, että korpit hyödynsivät ihmisten ruoantähteitä ja nokkivat mammutinruhoja, joita Pavlovin kulttuurin metsästäjät jättivät jälkeensä yli 30 000 vuotta sitten nykyisen Määrin alueella Tšekissä. Tutkimuskohteista löytynyt suuri määrä korpinluita viittaa siihen, että linnut puolestaan olivat yksi lisäravinnonlähde ihmisille. Niistä saattoi myös tulla tärkeitä tuolloin eläneiden ihmisten kulttuurille ja maailmankatsomukselle.
Tutkijatohtori Chris Baumann tekee tutkimusta Helsingin yliopistossa ja Tübingenin yliopistossa ja on julkaissut äskettäin artikkelit Nature Ecology and Evolution -tiedelehdessä ja Archaeological and Anthropological Sciences -tiedelehdessä. Baumann kuvaa tutkimuksen yleistä viitekehystä, joka osoittaa eläinten ja ihmisten rinnakkaiselon alkaneen kauan sitten jo pleistoseenikaudella. Samassa yhteydessä hän toteaa, että tämä kanssakäyminen luultavasti vaikutti varhaisiin ekosysteemeihin.
Samanlainen ravinnon kirjo
Korppien ravintoskaala on erittäin laaja, ja ne ovat uteliaita ja joustavia. Korppien luita on löydetty runsaasti Předmostín, Pavlov I:n ja Dolní Věstonice I:n arkeologisista kohteista Etelä-Määristä. Korppien jäänteiden määrä on siellä tutkijoiden mukaan poikkeuksellinen ajanjaksoon nähden.
Tutkijat epäilivät korppien eläneen ihmisten läheisyydessä, ehkä asutustoiminnan houkuttelemina. Tutkimusryhmä tutki kahdentoista kohteista löytyneen korpin luita ja määritti lintujen ruokavalion analysoimalla typen, hiilen ja rikin vakaiden isotooppien pitoisuuksia luissa.
– Nämä korpit söivät aikakauden ihmisten lailla etupäässä suurten kasvinsyöjien, usein mammuttien, lihaa, Baumann kertoo. – Sen perusteella päättelemme, että ihmisten asutusten läheisyydessä olevat mammutinruhot houkuttelivat lintuja.
Tutkimusryhmän mukaan ihmisten toiminta eläinten ympäristössä veti eläimiä puoleensa. Ihmiset puolestaan tarttuivat tilaisuuteen pyydystämällä korppeja, mahdollisesti höyhenten ja lihan takia. Tällaista näyttöä tarvitaan, jotta voidaan ymmärtää varhaisia metsästäjä-keräilijäekosysteemejä. Tutkijat esittävät, että korppien käytös oli synantrooppista eli että ne hyötyivät yhteisestä ekosysteemistä ihmismetsästäjä-keräilijöiden kanssa.
Myytti koskemattomasta luonnosta
– Usein oletetaan, että varhaiset ihmiskeräilijät elivät käytännössä koskemattomassa luonnossa ja luonnosta. Se on kuitenkin aivan liian yksinkertainen käsitys. Nyt tiedetään, että ihmisen toiminta vaikutti ekosysteemeihin ja muutti niitä jo ainakin 30 000 vuotta sitten ja että se puolestaan vaikutti merkittävästi muihin eliöihin, Chris Baumann sanoo.
Ihmisten hylkäämät ruoantähteet tarjosivat vakaan ravinnonlähteen pienille haaskaeläimille ja mahdollistivat uusien ihmisen toimintaan pohjautuvien ravinnonhankinnan ekologisten lokeroiden synnyn. Tällaisten lokeroiden hyödyntäminen tehostui ajan myötä, jolloin niistä on todennäköisesti tullut ratkaisevan tärkeitä joillekin lajeille. Samalla näiden eläinten merkitys ihmiskulttuureille kasvoi. Kehityksen mahdollinen sivuvaikutus oli zoonoosien eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuvien tautien todennäköisyyden kasvaminen.
Julkaisut:
Chris Baumann, Shumon T. Hussain, Martina Roblíčková, Felix Riede, Marcello A. Mannino, Hervé Bocherens: Evidence for hunter-gatherer impacts on raven diet and ecology in the Gravettian of Southern Moravia. Nature Ecology and Evolution, https://doi.org/10.1038/s41559-023-02107-8
Chris Baumann: The paleo‑synanthropic niche: a first attempt to define animal’s adaptation to a human‑made micro‑environment in the Late Pleistocene. Archaeological and Anthropological Sciences, https://doi.org/10.1007/s12520-023-01764-x
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kalloosin lisääminen puuhun avaa mahdollisuuksia ekologisesti kestävään teollisuuteen2.10.2023 10:05:33 EEST | Tiedote
Biopohjaisen ja uusiutuvan raaka-aineen, kuten puun, merkitys korostuu ilmastonmuutoksen torjunnassa. Puun koostumuksen muokkaaminen voisi edistää kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, kun puuta voidaan hyödyntää entistä ympäristöystävällisemmin.
Helsingin yliopistosta valmistuneet työuransa kannalta hyvin tyytyväisiä tutkintoihinsa2.10.2023 08:28:28 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston uraseurantakysely kertoo, että viisi vuotta sitten valmistuneista maistereista ja kolme vuotta sitten valmistuneista tohtoreista lähes kaikki ovat töissä. Kysely tarjoaa myös arvokasta tietoa työelämässä tarvittavista taidoista eri koulutusaloilla.
Hengenvaarallisen aivoverenvuodon kuolleisuudessa eroja suomalaisten yliopistosairaaloiden välillä2.10.2023 08:03:29 EEST | Tiedote
Lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon ennusteessa on suuria eroja suomalaisten yliopistosairaaloiden välillä. Helsingin ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa hoidetutuilla potilailla oli Suomen pienimmät kuolleisuusluvut, selviää 20 vuoden tutkimusaineistosta.
Helsingin yliopiston mielenosoitustilanteesta lisätietoa kello 13 yliopiston päärakennuksessa28.9.2023 12:15:53 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston toimitilajohtaja Marita Rovamo ja vararehtori Kai Nordlund puhuvat opiskelijoille yliopiston päärakennuksen vestibyylissä kello 13, minkä jälkeen he ovat median käytettävissä.
Tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat perinteisen tavan ohjata oppimista28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Opettajan on perinteisesti nähty ohjaavan oppijan oppimisprosessia ja siirtävän vähitellen vastuuta oppimisprosessin säätelystä oppijalle itselleen. Uudet, tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat tätä perinteistä asetelmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme