Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttely tuo Mauri Kunnaksen sarjakuvien riemukkaat originaalipiirrokset ensi kertaa nähtäville ja esittelee Suomi-rockin historiaa

Jaa

Näyttely on esillä Näyttelykeskus WeeGeen 2. kerroksen Lounge-tilassa 10.10.–12.11.2023

Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttelyn kuvituskuva
Mauri Kunnas Mauri Kunnas

Monille Mauri Kunnas on ensisijaisesti tuttu kansainvälisesti uraa tehneenä lastenkirjailijana, mutta uransa alkutaipaleella hän keskittyi pilapiirroksiin ja sarjakuviin. Näistä tunnetuin, Kunnaksen vuosina 1975–1986 piirtämä Nyrok City -sarjakuva irvaili räävittömästi kotimaisille ja ulkomaisille muusikoille sekä kommentoi musiikkiin ja populaarikulttuurin ilmiöitä Suomesta ja maailmalta.

Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttelyssä katsojat pääsevät ensi kerran katsomaan läheltä Kunnaksen tarkkaa piirrosjälkeä. Toimittaja ja sarjakuvien asiantuntija Harri Römpötti ja Mauri Kunnas ovat valinneet näyttelyyn 12 sarjakuvan originaalipiirrokset eri vuosilta. ”Näyttelyyn valikoitui Nyrok City -sarjakuvia etenkin Suosikin kaudelta. Kokonaisuus kuvastaa hyvin Mauri Kunnaksen ilkikurista rakkautta rockia ja popkulttuuria kohtaan”, summaa Harri Römpötti. Sarjakuvaoriginaalien lisäksi näyttelyssä nähdään Kunnaksen luonnoksia muun muassa Remu Aaltosen sarjakuvahamosta sekä muuta taustamateriaalia.

Näyttelyyn tuotetuissa videoissa Nyrok Cityn aikaa muistelevat itse sarjakuvassa toistuvasti vierailleet Michael Monroe, Juha Torvinen ja Remu Aaltonen, joista viimeisin esiintyi sarjakuvassa useammin kuin kukaan muu. ”Ensimmäinen Hurriganes-piirros oli opiskelutyö. Piti piirtää karikatyyri. Siitä tuli niin hieno, että vein sen Suosikkiin, joka julkaisi sen. Siitä innostuin joskus 1974–1975”, Mauri Kunnas muistelee Nyrok Cityn syntyhistoriaa. Lopulta sarjakuvia syntyi vuosien varrella yli 100 kappaleen verran Intro- ja Help! -lehtiin sekä lopulta legendaariseen nuortenlehti Suosikkiin, jossa Nyrok Cityä julkaistiin seitsemän vuotta.

Nyrok City -sarjakuvan historiaa esittelevä näyttely juhlistaa Näyttelykeskus WeeGeellä pysyvästi esillä olevan Mauri Kunnas -näyttelyn avajaisten yksivuotisjuhlaa. Aikuisille suunnattu näyttely tarjoaa nostalgisia hetkiä Kunnaksen sarjakuvien parissa kasvaneille faneille sekä esittelee nuorille sukupolville populaarimusiikin ajankuvaa 1970- ja 1980-luvuilta. Nyrok City tehtiin kieli poskessa ja se nostaa varmasti hauskoja muistoja jokaisen sarjakuvaa 1970–80-luvilla seuranneen mieleen. ”Nyrok Cityä oli pirun hauska tehdä”, tunnustaa Mauri Kunnas myös itse.

Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttelyn ovat kuratoinneet Harri Römpötti ja Mauri Kunnas. Näyttelyn on tuottanut Espoon kaupunki ja sen suunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Kuudes.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mauri Kunnas ja Harri Römpötti lukevat Nyrok City -sarjakuvaa pöydän ääressä.
Mauri Kunnas (oik.) ja Harri Römpötti
Lataa
Mauri Kunnas istuu Näyttelykeskus WeeGeen aulassa Nyrok City -sarjakuvakirja kädessään.
Mauri Kunnas
Lataa
Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttelyn kuvituskuva.
Nyrok City – For Your Eyes Only -näyttely WeeGeellä 10.10.–12.11.2023
Lataa

Linkit

Näyttelykeskus WeeGee

Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus Espoon Tapiolassa. WeeGee toimii Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnittelemassa entisessä Weilin & Göösin kirjapainotalossa. WeeGeellä sijaitsevat EMMA – Espoon modernin taiteen museo, KAMU Espoon kaupunginmuseo, Mauri Kunnas -näyttely ja kesäisin avoinna oleva, arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema Futuro-talo. 

Näyttelykeskus WeeGeen julkisivu, etualalla auringonkukkia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme