Luontoilta 6.9. — Niityt ovat luonnon aarreaittoja!
Niityt ovat luontomme äärimmäisen uhanalaisia aarreaittoja. Niitä on jäljellä vain pieni osa 120 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Tervetuloa Luontoiltaan kuulemaan ja kysymään niityistä tai mistä tahansa kuluneen kesän luontohavainnosta.

Millaisia niittyjä Suomessa on?
Miten estää lupiineja valtaamasta luonnonniittyjä?
Mitkä ovat niityistä riippuvaisimmat linnut?
Millainen niitty vetää pölyttäjiä?
Luontoillassa syvennytään niittyluonnon kasveihin ja eläimiin.
Niityt kuuluvat uhanalaisiin perinnebiotooppeihin, jotka ovat syntyneet etenkin maatalouden muovaamille alueille. Niittyjen ohella runsaslajisia perinneympäristöjä ovat hakamaat ja metsälaitumet. Niityt katoavat umpeenkasvun, rehevöitymisen ja rakentamisen vuoksi.
Niityt ovat todellisia lajipankkeja: neliömetrin alalla voi elää kymmeniä putkilokasvilajeja, ja näillä lukuisia hyönteisiä, sieniä ja muita eliöitä. Runsaasti kukkivilla niityillä viihtyvät tärkeät pölyttäjät. Erilaisten niittyjen laaja kirjo palvelee niin rannoilla viihtyviä kahlaajia ja vesilintuja kuin maatalousympäristön hyönteissyöjiä.
Luontoillassa asiantuntijat Marjaana Hassani, Jari Haimi, Heikki Helle ja Minna-Maarit Kytöviita esittelevät niittyluonnon tärkeät lajit – ja omat suosikkiniittynsä.
Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.
Luontoilta on Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä 6.9.2023 klo 18-19.30 sekä verkkolähetyksenä. Voit lähettää kysymyksiä ennalta lomakkeella, niihin vastataan illan aikana. Voit kysyä kuluneen kesän luontohavainnoista tai illan teemaan liittyen niittyistä. Linkki lähetykseen. Suora lähetys: Tiedettä kaikille — Moniviestin (jyu.fi)
Lisätietoja illan asiantuntijoista tapahtumasivulla: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/08/luontoilta-niityt-luonnon-aarreaittoja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uutuuskirja valottaa hyvinvoinnin käsitteen monimerkityksellisyyttä21.9.2023 05:00:00 EEST | Tiedote
Artikkelikokoelma “Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä.
Väitös 22.9.2023: Kansalaiset liittolaisina luonnon monimuotoisuuden suojelussa – keinoja, opastusta ja osallistumisen mahdollisuuksia tarvitaan (Tupala)20.9.2023 15:23:18 EEST | Tiedote
FM Anna-Kaisa Tupalan väitöskirja käsittelee kansalaisten roolia ekologisessa kompensaatiossa, joka on Suomessa uusi luonnonsuojelun työkalu.
Jyväskylän yliopisto mukana Euroopan parhaiden yliopistojen listalla20.9.2023 13:11:42 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto sijoittui uudessa Euroopan parhaiden yliopistojen listauksessa sijalle 186. Jo pelkkä listalle pääsy on saavutus, sillä mukaan on valittu ainoastaan 690 yliopistoa maanosan huipulta. Suomesta listalle ylsi 10 yliopistoa. Jyväskylän yliopisto sijoittui kuudenneksi suomalaisten yliopistojen joukossa.
Uni vähentää nuoren urheilijan kokemaa stressiä20.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan unella on merkittävä rooli harjoittelusta palautumisen lisäksi myös nuoren urheilijan kokeman stressin hallinnassa. Jo yksi ylimääräinen tunti unta voi laskea koetun stressin tasoa merkittävästi.
Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme