HAM Helsingin taidemuseo

Erkki Pirtola: Teoksia paperille / 8.9.2023–4.2.2024 HAM Helsingin taidemuseossa

Jaa

Erkki Pirtola oli monialainen kuvataiteilija, joka tunnettiin myös kirjoittajana ja dokumentaristina. Piirtäminen oli taiteilijan mukaan se ilmaisutapa, jonka hän parhaiten omaksui. Teoksia paperille sisältää piirustuksien lisäksi myös muita paperille tehtyjä teoksia kuten kollaaseja ja akvarelleja. Samalla näyttelykokonaisuus on taiteilijamuotokuva vilpittömyydestä ja syvästi inhimillisestä huumorintajusta, mutta myös maanisesta itseilmaisun ja dokumentoinnin tarpeesta.

Erkki Pirtola: Soft Yrjö, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: HAM/Viljami Annanolli
Erkki Pirtola: Soft Yrjö, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: HAM/Viljami Annanolli

Erkki Pirtola (1950–2016) oli taidekentän moniottelija, joka tunnettiin myös kriitikkona, kirjoittajana ja dokumentaristina ja ITE-taideasiantuntijana. Hän taltioi taide-elämän tapahtumia ja kirjoitti lukuisiin lehtiin. Uran aikana Pirtolan taiteen tekotavat vaihtelivat maalauksista installaatioihin ja performansseista videoihin. Omien sanojensa mukaan piirtäminen oli kuitenkin se ilmaisutapa, jonka hän parhaiten omaksui. Pirtolan juuret ovat Helsingin yliopiston Piirustussalissa, jossa hän opiskeli 1970-luvun alussa.

Teoksia paperille -näyttely kokoaa yhteen Pirtolan piirustuksia, kollaaseja ja akvarelleja koko hänen uransa ajalta. Arjen dokumentaation lisäksi paperille piirtyivät ihmisvartalon moninainen kauneus ja mielikuvitukselliset fantasiamaailmat. Näyttelyä varten on käyty läpi tuhansia teoksia ja luonnoksia.

Näyttely esittelee suvereenin piirtäjän, mutta se on myös kuva viattomuuden ajasta. Se on taiteilijamuotokuva vilpittömyydestä ja syvästi inhimillisestä huumorintajusta, mutta myös maanisesta itseilmaisun ja dokumentoinnin tarpeesta.  

Teoksia paperille on toteutettu yhteistyössä Erkki Pirtolan poikien kanssa ja sen on kuratoinut  Veikko Halmetoja.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Veli Granön kirjoittama kirja osana HAM Helsingin taidemuseon julkaisusarjaa. Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa – Erkki Pirtolan värikäs elämä, Kustannusosakeyhtiö Parvs, 2023.  

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn Veikko Halmetojan kuraattorikierrokselle 7.9. klo 11. Ilmoittautuminen osoitteeseen reetta.haarajoki@hamhelsinki.fi.

HAMissa järjestetään näyttelyyn liittyvää ohjelmaa syksyn ajan

Kuraattorikierroksilla Veikko Halmetoja esittelee näyttelyä ja sen taustoja. Kierrokset järjestetään la 9.9. klo 14, to 21.9. klo 17 ja la 30.9. klo 14. Vapaa pääsy.

Pirtolan piirtimen jäljillä -taidepajoissa tutustutaan havainnosta piirtämiseen Helsingin piirustussalin nykyisen piirustusmestarin Vappu Rossin johdolla. Taidepajat loka–marraskuussa 12.10., 26.10. ja 9.11. klo 17–19 HAMin taidepajatilassa sekä 16.11. klo 17–19 Helsingin yliopiston piirustussalissa.

Paikan taidepajoihin voi varata HAM Shop -verkkokaupassa. Hinta 35 €.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Erkki Pirtola: Tööt, 1977. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Erkki Pirtola: Tööt, 1977. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Lataa
Erkki Pirtola: Maaemo lukee vesikirjaa, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Erkki Pirtola: Maaemo lukee vesikirjaa, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Lataa
Erkki Pirtola: Yrjö yksin, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Erkki Pirtola: Yrjö yksin, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Lataa
Erkki Pirtola ja ITE-taiteilija Johannes Ivakko. Lahti, 2000. Kuva: Veli Granö
Erkki Pirtola ja ITE-taiteilija Johannes Ivakko. Lahti, 2000. Kuva: Veli Granö
Lataa
Erkki Pirtola maalaa Pirtin salissa Kangasniemellä vuonna 1985. Kuva: Antti Laaksonen.
Erkki Pirtola maalaa Pirtin salissa Kangasniemellä vuonna 1985. Kuva: Antti Laaksonen.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Blanca de la Torre and Kati Kivinen announced as head curators of Helsinki Biennial 202514.9.2023 16:15:00 EEST | Press release

Helsinki Biennial announces the appointment of Blanca de la Torre and Kati Kivinen as head curators of its third edition, taking place in summer 2025. The biennial continues to promote and commission thought-provoking, ambitious international contemporary art while making connections between artists from Finland and around the world. Helsinki Biennial is strongly committed to responsible exhibition-making.

Blanca de la Torre ja Kati Kivinen valittu vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi14.9.2023 16:15:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi on nimitetty Blanca de la Torre ja Kati Kivinen. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma järjestetään kolmatta kertaa kesällä 2025, ja se tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Biennaali on sitoutunut ajatuksia herättävän, kunnianhimoisen taiteen esittämiseen ja vastuulliseen tapaan tuottaa taidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme