Jyväskylän yliopisto

Liikkumisen erojen taustalla yksilöllinen temperamentti

Jaa

Yhteydet temperamentin ja fyysisen aktiivisuuden välillä havaittiin Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin, että yksilölliset tavat kokea ja säädellä omia tunteitaan keskiaikuisuudessa ovat yhteydessä reippaan fyysisen aktiivisuuden määrään myöhemmällä iällä.

Naisilla kielteisten tunteiden kokeminen oli yhteydessä vähäisempään fyysiseen aktiivisuuteen, erityisesti vapaa-ajalla. 42-vuotiaina enemmän kielteisiä tunteita, kuten turhautumista ja surua, kokevat naiset olivat vähemmän fyysisesti aktiivisia 61-vuotiaina.

– Tämä löydös on yhteneväinen aikaisempien havaintojemme kanssa. Voi olla, että enemmän kielteisiä tunteita kokevat naiset eivät nauti yhtä lailla reippaasta liikkumisesta tai kokevat erilaisia liikkumisen esteitä, pohtii tutkijatohtori Tiia Kekäläinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja Gerontologian tutkimuskeskuksesta. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että jo 8-vuotiaiden tyttöjen sosiaalinen aktiivisuus, joka näkyi esimerkiksi innokkuutena leikkiä toisten lasten kanssa, ennusti runsaampaa paikallaanoloa 61-vuotiaana ennen kuin nykyinen ammattiasema huomioitiin. Tätä tutkijat selittävät sosiaalisen aktiivisuuden, koulutustason sekä ammatin välisillä yhteyksillä. 

– Lapsuudessa sosiaalisesti aktiivisemmat tytöt kouluttautuvat todennäköisemmin passiivisia pidemmälle ja ovat ammateissa, esimerkiksi asiantuntijatehtävissä, joihin kuuluu paljon istumista. Tämä istumatyö näkyy sitten liikemittauksessa, pohtii väitöskirjatutkija Johanna Ahola liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja Gerontologian tutkimuskeskuksesta.  

Tutkimus on osa Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimusta, jossa samoja henkilöitä on seurattu vuodesta 1968 alkaen jo yli 50 vuoden ajan. Tässä tutkimuksessa fyysistä aktiivisuutta ja paikallaanoloa mitattiin puettavilla liikemittareilla, jotka huomioivat arkiaktiivisuuden, kuten reippaan kävelyn bussille, ja paikallaanolon tarkemmin kuin kyselytutkimukset. Tutkimus lisää ymmärrystä siitä, miten yksilöiden välisiä eroja fyysisessä aktiivisuudessa ja paikallaanolossa selittävät monenlaiset tekijät, kuten yksilön temperamentti. 

– Jatkossa olisi tärkeää miettiä, miten kielteisistä tunteista huolimatta voitaisiin löytää jokaiselle mieluisa liikkumisen muoto, väitöskirjatutkija Johanna Ahola jatkaa. 

Tutkimusjulkaisu perustuu Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksen aineistoon. Vuosina 1968–2012 tutkimusta johti professori Lea Pulkkinen, ja vuodesta 2013 alkaen sitä on johtanut tutkimusjohtaja Katja Kokko. Julkaisu on myös osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa PATHWAY-hanketta ja Suomen Akatemian rahoittamaa TRAILS-hanketta, jotka sijaitsevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa. 

Tutkimusjulkaisu pohjautuu Johanna Aholan pro gradu -tutkielmaan, joka sai kunniamaininnan Suomen Psykologisen seuran terveyspsykologisen jaoksen toimesta ansiokkaana terveyspsykologian alan pro gradu -tutkielmana vuonna 2021.  

Alkuperäisjulkaisu: 

Ahola, J., Kokko, K., Pulkkinen, L., & Kekäläinen, T. (2023). Child socioemotional behavior and adult temperament as predictors of physical activity and sedentary behavior in late adulthood. BMC Public Health, 23, 1179. https://doi.org/10.1186/s12889-023-16110-y 

Yhteystiedot: 

Johanna Ahola 
väitöskirjatutkija, Gerontologian tutkimuskeskus ja liikuntatieteellinen tiedekunta 
johanna.m.ahola@jyu.fi 
+358 50 562 9019 

Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksen ja TRAILS-hankkeen nettisivu: https://www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/laku 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme