Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Försämringar i arbetslivet har inget med offentlig ekonomi eller sysselsättning att göra

Dela
Fackförbundet JHL konstaterar att regeringens planerade försämringar i arbetslivet inte har någonting med den offentliga ekonomin eller sysselsättningsgraden att göra.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine beklagar att Petteri Orpos (Saml.) regering tänker genomföra nedskärningar av rent ideologiska orsaker. Nedskärningarna och försämringarna kommer att drabba såväl arbetstagare som arbetslösa och dem med en svag social ställning. 

– Regeringen vill kallt och kalkylerande förtrycka arbetstagare och arbetslösa. Lönetaket, sparklagen och begränsningen av strejkrätten har ingenting att göra med den offentliga ekonomin eller sysselsättningsgraden. Att försämra arbetslöshetsskyddet skapar inte fler arbetsplatser.  

– När ekonomin är ostabil känner sig folk osäkra i sina anställningsförhållanden. Alla artificiella försämringar försämrar arbetslivets kvalitet och därmed produktiviteten.  

Arbetsminister Arto Satonen (Saml.) har i offentligheten sagt att det är möjligt att påverka regeringens reformer. Niemi-Laine anser att det är vilseledande. 

– I verkligheten har försämringarna beslutats redan i regeringsprogrammet, där man tydligt kan se näringslivsorganisationernas prägel. 

Niemi-Laine bedömer att Finland håller på att fjärma sig från en bra och fungerande nordisk arbetsmarknadsmodell.  

– Man försöker tvinga arbetslivets kompass mot öst. Regeringen tar modell av stater där folk har ett svagt anställningsskydd och få möjligheter att påverka på sin arbetsplats. Om tanken är att rädda den finländska välfärdsstaten kommer detta att ha motsatt effekt. 

Kontakter

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Bilder

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum