Tulli

Ekologiska viner undersökta av Tullen var de facto ekologiska – inga tecken på bekämpningsmedel eller bedrägeriförsök

Dela
I Finland ansvarar Tullen för övervakningen av att ekologiska livsmedel som importeras från utlandet faktiskt är ekologiskt producerade. I de ekologiska viner som Tullen undersökte på våren hittades inga förbjudna bekämpningsmedelsrester, men övervakningen är viktig med tanke på säkerställandet av kvaliteten på ekologiska livsmedel samt minskandet av matbedrägerier.

En av Tullens grunduppgifter är att övervaka säkerheten och kvaliteten hos livsmedel som importeras till Finland. Alkoholfria ekologiska viner omfattas av Tullens fortlöpande övervakning, men i år undersökte Tullen för första gången bekämpningsmedelsresterna i alkoholhaltiga ekologiska viner. Tullen undersöker årligen den ekologiska produktionen av trehundra olika mat- och dryckesprodukter.

Ekovinerna som undersöktes på våren var från Australien och Chile. De ekologiska röd- och vitvinerna som Tullen undersökte uppfyllde kriterierna för ekologisk produktion, eftersom man inte hittade några kemikalierester i dem. Ekologiskt producerade produkter ska framställas utan kemiska bekämpningsmedel, och därför hittas inte rester av sådana i äkta ekoprodukter.

– Ekoprodukter är ofta dyrare än andra motsvarande produkter och därför kan de vara lockande mål för matbedrägerier. Särskilt ute i världen är matbedrägerier en vanlig form av brottslighet och därför undersöker vi systematiskt ekologiska livsmedel som importeras till Finland, berättar produktsäkerhetschef Jonna Neffling.

Mat- och dryckesprodukters ekologiska produktion fastställs genom hundratals laboratorietester

De ekologiska livsmedel som omfattas av Tullens övervakning undersöks närmare vid Tullaboratoriet. Med laboratoriemetoder kunde man i vinerna utreda den exakta mängden av hela 350 olika föreningar.

– Med hjälp av vår multibestämningsmetod för bestämning av bekämpningsmedelsrester kan vi med två olika analystekniker undersöka hundratals olika bekämpningsmedel i ett provextrakt. Vi uppdaterar metodens bekämpningsmedelsurval vanligtvis årligen för att kunna svara på behoven som den ständigt föränderliga bevakningen och lagstiftningen ställer, säger Suvi Ojanperä, sektionschef vid Tullaboratoriet.

Om man vid analyserna hade hittat bekämpningsmedelsrester i ekovinerna, hade fyndet påbörjat en utredningsprocess mot tillverkaren av produkten i ursprungslandet. Orsaken till att en produkt innehåller felaktiga eller för stora mängder av beståndsdelar kan ibland vara ett rent misstag eller oaktsamhet i matproduktionen. I vissa fall har dock kemikalier, tillsatsämnen eller andra ämnen tillagts eller utelämnats avsiktligt, i bedrägerisyfte.

Övervakningen av ekologiska produkter sker i gott myndighetssamarbete

I Finland utför tre myndigheter övervakning av ekologiska produkter, och myndighetssamarbetet dessa emellan är tätt. Tullen har en lagstadgad skyldighet att övervaka att alla ekologiska produkter som importeras till Finland är ekologiskt producerade. Livsmedelsverket ansvarar för övervakningen av den inhemska ekologiska produktionen och Valvira samt Tullen för övervakningen av ekologiska alkoholdrycker.

Nyckelord

Kontakter

Jonna Neffling
produktsäkerhetschef
tfn +358 40 332 3325


Suvi Ojanperä
sektionschef, Tullaboratoriet
Ta kontakt via Tullens medietjänst:
viestinta@tulli.fi eller tfn +358 295 527 150

Om

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Finska tullen främjar smidigheten i utrikeshandeln med varor och säkerställer att den sker lagligt. Tullen tillhandahåller tjänster med kunden i fokus och skyddar samhället, miljön och medborgarna. Tullen uppbär effektivt tullar och skatter av tullnatur, farledsavgifter samt andra skatter och avgifter vid import. Tullen sammanställer också den officiella utrikeshandelsstatistiken över Finlands import, export och handelsbalans. Tullen är ett ämbetsverk som resultatstyrs av finansministeriet och som samarbetar med näringslivet samt med finska och utländska myndigheter. Tullen har omkring 2000 anställda. Finska tullen är en del av Europeiska unionens tullsystem.

Följ Tulli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum