Suomen Agilityliitto ry

Pasi Kangas voitti hopeaa ja pronssia agilityn SM-kilpailuissa - bordercollie Gee vastaanotti mitalin yksin kaulaansa

Jaa

Hollolalainen Pasi Kangas voitti sekä yksilöhopeaa että -pronssia agilityn suomenmestaruuskilpailuissa Jyväskylässä 26. elokuuta. Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat ry:tä edustava Kangas osallistui kilpailuun pikkumaksi-kokoluokassa kahden bordercollien, Geen ja Skyen, kanssa, jotka hän onnistui nostamaan finaalissa karsinnan sijoilta 8 ja 11 palkintokorokkeelle asti.

Palkintokorokkeella Katariina Kuiro ja bordercollie Wendi tuulettamassa kultamitalia, Pasi Kangas ja bordercollie Skye tuulettamassa hopeaa ja bordercollie Gee yksin pronssikorokkeella.
Katariina Kuiro ja bordercollie Wendi voittivat ennakkosuosikkeina pikkumaksien suomenmestaruuden Jyväskylässä lauantaina 26. elokuuta. Pasi Kangas nousi bordercollie Skyen kanssa hopeakorokkeelle ja Kankaan toinen koira, bordercollie Gee, vastaanotti pronssimitalin omatoimisesti kaulaansa. Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto

Agilityn SM-kilpailut käytiin 25.-27. elokuuta Jyväskylässä Palokan kentällä. Mestaruuksista kamppailtiin viidessä eri kokoluokassa sekä yksilö- että joukkuekilpailussa.

Pikkumakseissa yksilövoiton veivät odotetusti tuoreet PM-kultamitalistit Katariina Kuiro ja bordercollie Wendi. Toiselle ja kolmannelle sijalle nousivat Pasi Kangas sekä bordercolliet Skye ja Gee:

"Olen tietysti tosi onnellinen, että tehty työ koirien kanssa näkyy myös hienoina tuloksina. Nyt on vähän pysähdyttävä nauttimaan hienoista ja yllättävänkin kovista tuloksista", Kangas kuvailee. "Ihan just siinä hetkessä, kun Skyen hopeamitali varmistui, niin meinasi vähän tunteet tulla pintaan."

Kankaalla ja pronssille yltäneellä Geellä ei ollut ennen viikonloppua vielä oikeutta kilpailla SM-yksilöradoilla. Perjantaina ennakkokilpailussa he kuitenkin onnistuivat tekemään kaksi virheetöntä rataa ja näin vasta viime hetkellä nousivat lauantain SM-yksilökilpailun lähtölistoille.

"Kaverini on tässä pariinkin otteeseen kirjoittanut minulle, että niin kauan kuin on mahdollisuuksia on kaikki vielä mahdollista", Kangas kertoo.

41-vuotias Kangas on jo tottunut arvokilpailija ja erityisesti bordercollie Wiun kanssa niittänyt menestystä 2010-luvulla. He voittivat SM-kultaa vuonna 2014 ja edustivat Suomea kerran MM- ja useaan kertaan European Open -kilpailussa. Nyt SM-pronssille yltäneen Geen kanssa Kangas on voittanut muutaman piirinmestaruuden ja viime vuonna SM-joukkuekultaa. Kaikkein suurin saavutus koiraharrastuksen saralla on Kankaalle kuitenkin selvä:

"Paras saavutus on se, että uskon meidän tarjonneen kaikille koirillemme mieluisan elämän"

Kangas on aloittanut agilityn opiskeluaikoinaan Kuopion Hukka-Putkessa vuonna 2005 syntyneen bordercollie Figon kanssa tarjotakseen koiralle hauskaa tekemistä. Agilitykärpänen ei puraissut miestä heti ensimmäisellä kerralla: "Varmaan ärsytti se, kun en ollut heti kovinkaan hyvä." Harrastus kuitenkin jatkui ja nyt Kangas voi jo kuvailla lajissa vuosien aikana tapahtuneita muutoksia:

"Mielestäni suurin muutos on ehkä tapahtunut rataprofiileissa. Vuosien varrella kansainvälisissä kisoissa tuli eteen tosi vauhdikkaita ja koiralta taitoja vaativia rataprofiileja ja nyt ne ovat yleisiä Suomessakin. Sellaiset profiilit vaativat koiralta enemmän erilaisten taitojen osaamista, kun nopeaa koiraa on vaikea ehtiä joka tilanteessa auttamaan. Juoksukontaktien osaamisessa olimme Suomessa ehkä jonkin aikaa jäljessä, mutta nyt sitä eroa on kurottu kiinni. Myös ohjaustekniikkapakkiin on tullut lisää työkaluja, jotka helpottavat ohjaajan tekemistä etenkin kiireisillä radoilla, mutta niin sanotut vanhat ja hyväksi todetut ohjaukset on hyvä muistaa ja niillä pääsee tosi pitkälle."

SM-MITALIT JAKAUTUIVAT TASAISESTI YMPÄRI SUOMEN

Viikonlopun aikana jaettiin SM-mitalit viidessä eri kokoluokassa sekä yksilö- että joukkuekilpailussa. Mitaleille nousi urheilijoita peräti 31 eri yhdistyksestä ympäri Suomen - muun muassa ahvenanmaalaisen seuran Ålands Bruks- & Sällskapshundklubb edustajat Laura Ölander ja Yaya onnistuivat pikkuminien radoilla yksilöpronssin arvoisesti ja Tornion Kennelkerhon Carolina Keskipalosaari ja Clara samassa luokassa hopean arvoisesti. Yhdistyksistä suurimman saaliin eli kolme mitalia keräsi Pasi Kankaan edustama Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat.

Kilpailuissa nähtiin myös kattavasti erilaisia koirarotuja. Lähtöviivalle astelivat harvinaisemmista agilityroduista muun muassa partacollie, novascotiannoutaja, tsekinpaimenkoira, welsh corgi cardigan ja etnankoira eli cirneco. Kärjessä nähtiin totuttuun tapaan paljon shetlanninlammaskoiria ja bordercollieita. Yhteensä koiria osallistui kilpailuun yli 600.


Yksilösuomenmestaruudet jaettiin lauantaina 26.8. seuraaville koirakoille:

Pikkumineissä
1. Sanni Kariniemi ja shetlanninlammaskoira Luigi  / No Life Outside Agility ry
2. Carolina Keskipalosaari ja shetlanninlammaskoira Clara / Tornion Kennelkerho ry
3. Laura Ölander ja kääpiövillakoira Yaya / Ålands Bruks- & Sällskapshundklubb r.f

Mineissä
1. Iida Vakkuri ja shetlanninlammaskoira Helka / Agilityklubi ry
2. Katja Kumpulainen ja shetlanninlammaskoira Pikku Myy / Järvenpään agilityurheilijat ry
3. Sanni Kariniemi ja shetlanninlammaskoira Megs / No Life Outside Agility ry

Medeissä
1. Maria Sori ja cockerspanieli Daim / Turun Seudun Agilityurheilijat ry
2. Pekka Halonen ja espanjanvesikoira Vinkki / Helsingin Agility Urheilijat ry
3. Henna Kuokkanen ja novascotiannoutaja Elma / Villähteen Agility-Urheilijat ry

Pikkumakseissa
1. Katariina Kuiro ja bordercollie Wendi / Sawon Agilityurheilijat ry
2. Pasi Kangas ja bordercollie Skye  / Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat ry
3. Pasi Kangas ja bordercollie Gee / Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat ry

Makseissa
1. Marianne Sumela ja bordercollie Bamse / Porvoonseudun koiraharrastajat ry
2. Maria Keskitalo ja belgianpaimenkoira tervueren Miina / Länsi-Uudenmaan Agilityharrastajat ry
3. Matti Lampinen ja belgianpaimenkoira malinois Meri / Kaakon Agility Klubi ry

Joukkuesuomenmestaruudet jaettiin sunnuntaina 27.8. seuraaville yhdistyksille:

Pikkumineissä
1. Tampereen Seudun Koirakerho ry TamSK
2. Etelä-Hämeen Koirakerho ry E-HKK, Keski-Pohjanmaan Koirakilta ry K-PKK ja Lohjan Kirsut ry KIRSUT
3. Hyvinkään seudun Kennelkerho ry HSKK, Korkeavire ry KOVA ja Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat ry P-HAU

Mineissä
1. Tampereen Seudun Koirakerho ry TamSK
2. Länsi-Uudenmaan Agilityharrastajat ry LÄGI
3. Järvenpään agilityurheilijat ry JAU

Medeissä
1. PIRKU ry
2. Active Dogs ry ACTIV
3. Run for Fun Agility Team ry RFF, Ylöjärven Koirakerho ry YLÖKK ja Sibbo Sporthundar ry SiSu

Pikkumakseissa
1. Ylöjärven Koirakerho ry YLÖKK
2. Hukka-Putki ry HU-PU
3. Jyväskylän Agility Team ry JAT

Makseissa
1. Blind To Wrap Agility r.f BTW Agility ja Vaasan Agilityseura ry VAS
2. Helsingin Agility Urheilijat ry HAU
3. Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry SBPKY ja Suomen Partacolliet ry SPC

Kilpailut järjesti kolme paikallista agilityseuraa: Jyväskylän Agility Team ry, Laukaan Koiraharrastajat ry ja PopDog ry. Kisajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta eivätkä vaihtelevat sääolosuhteet tai perjantainen sähkökatkokaan laimentaneet SM-tunnelmaa.

Nämä SM-kilpailut päättivät agilityn kansallisen arvokisakauden mutta maajoukkueilla edessä ovat vielä sekä tällä viikolla 30.8.-3.9. Hollannissa käytävät para-agilityn MM-kilpailut että MM-kilpailut 4.-8. lokakuuta Tšekin Liberecissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Bordercollie Gee poseeraamassa yksin pronssimitalin kanssa.
Geetä ei näyttänyt sykähdyttävän se, että se sai vastaanottaa pronssimitalinsa omatoimisesti ohjaaja Pasi Kankaan tuulettaessa hopeaa toisella korokkeella bordercollie Skyen kanssa. Kankaan mukaan molemmat koirat ovat helppoja, sosiaalisia ja hienosti käyttäytyviä koiria, mutta agilityradalla Geeltä puuttuu ohjaustehostin. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Partacollie agilityradalla poistumassa keinulta.
Partacollie vauhdissa agilityn suomenmestaruuskilpailuissa. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Pasi Kangas ja bordercollie Gee agilityradalla.
Pasi Kangas ja Gee matkalla kohti suomenmestaruuspronssia. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Pasi Kangas koirineen onnittelemassa onnellista Katariina Kuiroa tämän voitosta
"Skye on asunut meillä ja tehnyt agilitya vasta vuoden, joten sen kanssa on edetty melko vauhdilla. Toisaalta tykkään joka viikko treenata koirien kanssa uusia juttuja ja pitää yllä vähän omaakin fyysistä kuntoa", Kangas kertoo. Tässä hän onnittelee kultaa voittaneita Katariina Kuiroa ja bordercollie Wendiä. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Cirneco dell'Etna eli etnankoira tai tutummin cirneco hyppäämässä esteen ylitse.
Yksi kilpailuiden harvinaisista osallistujaroduista oli cirneco dell'Etna eli etnankoira tai tutummin cirneco. Tässä tyylinäyte hyppyesteeltä. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Cockerspanieli hyppäämässä esteen ylitse.
Cockerspanieli vauhdissa. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Matti Lampinen ja belgianpaimenkoira malinois Meri leikkimässä onnellisina, ystävä riemukkaana ja liikuttuneena vieressä.
Kilpailuissa koettiin paljon suuria tunteita. Tässä ystävä iloitsee Matti Lampisen ja belgianpaimenkoira malinois Merin pronssimitalista makseissa. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Koira ja ohjaaja agilityradalla, reunoilla paljon katsojia.
Kilpailut kestivät perjantaista sunnuntaihin ja paikalla oli paljon yleisöä etenkin finaalien aikaan. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa
Medien joukkuemitalistit tuulettamassa.
Medien joukkuekilpailussa palkintokorokkeelle nousivat PIRKU, Active Dogs sekä yhdistelmäjoukkue, joka koostui kolmen seuran edustajista: Run for Fun Agility Team, Ylöjärven Koirakerho ja Sibbo Sporthundar. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat, Suomen Agilityliitto
Lataa

Suomen Agilityliitto

Suomen Agilityliitto eli SAGI on suomalaisten agilityä harrastavien yhdistysten muodostama liitto. SAGI toimii paitsi agilityseurojen ja -harrastajien yhdyssiteenä ja keskusjärjestönä, myös agilityharrastuksen etujärjestönä.

Liiton pääasiallisena tarkoituksena on edistää ja kehittää agilityurheilua, -liikuntaa ja -harrastetoimintaa tavoitteenaan lajin harrastajien fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kehittäminen. Liiton perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä tasa-arvon edistäminen.

Koira hyppäämässä agilityesteen ylitse.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Agilityliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme