175 vuotta täyttävän Kuvataideakatemian näyttelysyksyssä juhlitaan kuvataiteilija Lauri Anttilan opetustyötä
Juhlimme tänä syksynä 175-vuotiasta Kuvataideakatemiaa. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu aloitti toimintansa 1848 ja sai ensimmäiset omat opetustilansa Ateneumin valmistuessa 1887. Juhlistamme merkkivuotta näyttelyllä, joka kunnioittaa akatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana.

Kuvataideakatemian näyttelyiden syyskauden käynnistää 22.9.–15.10. Kandinäyttely, johon osallistuu tänä vuonna 23 kandiopinnäytettään viimeistelevää opiskelijaa kaikilta Kuvataideakatemian opetusalueilta. Mylly-rakennuksen eri kerroksiin levittäytyvä Kandinäyttely on hyvä tilaisuus katsastaa, millaiset aiheet ja työskentelytavat kiinnostavat nuoria kuvataiteilijoita juuri nyt.
Lopun ajan teemat ovat tulleet osaksi arkeamme sodan, pandemian ja massasukupuuton muodossa. Koemme tarvetta käsitellä vaikeita aiheita yksityisesti ja yhteisöllisesti. Opiskelijatyöryhmän ja yhden kutsutaiteilijan Finitudes & Vulnerabilities –näyttely luo alustan lähestyä päättymisen ja luopumisen teemoja vaihtuvista näkökulmista. Osallistuvat taiteilijat työskentelevät monin tekniikoin, kuten maalaus, liikkuva kuva ja keskustelu, tunnistaen myös tarpeen luoda uusia tapoja ajatella ja esittää surua, kuolemaa ja lopullisuutta. Näyttely on avoinna Kuva/Tilassa 27.10.–19.11.
Samaan aikaan Tasku-gallerian ottaa haltuun kuvanveiston maisteriopiskelijoiden Mette Matildan ja Anna Pekkalan näyttely Alla. Anna Pekkala (s. 1989) on työskennellyt vaihtuvia materiaaleja ja liikettä sisältävissä teoksissaan vuosia merenalaisten aiheiden ja eliöiden parissa. Mette Matilda (s. 1997) käsittelee veistoksissaan luonnollisen ja keinotekoisen välitilaa. Yhdessä he luovat tilaan intiimin immersiivisen installaation, joka koskettelee eri aisteja.
Onneksi olkoon, 175-vuotias Kuvataideakatemia!
Kuvataideakatemia on yksi maamme vanhimmista oppilaitoksista. 175-juhlavuotena kunnioitamme Kuvataideakatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana näyttelyn muodossa.
Lauri Anttila viittasi teoksissaan usein nykyhetkessä vaikuttavaan menneen ajan perintöön. Hän oli taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä, taiteen ja taiteilijakoulutuksen uudistaja ja arvostettu ja pidetty opettaja. Näyttelyssä käännetään katse Anttilan työn vaikutukseen hänen oppilaittensa ja nuorempien taiteilijasukupolvien työssä. Kuva/Tilassa 1.12.2023–14.1.2024 esillä olevaan näyttelyyn on kutsuttu Anttilan oppilaita eri vuosikymmeniltä ja edelleen hänen taiteensa henkeä jatkavia taiteilijoita.
Juhlavuoden kunniaksi julkistamme loppusyksyllä myös Kuvataideakatemian taidekokoelman verkkosivut, joita kaikki kiinnostuneet pääsevät selailemaan. Taidekokoelmaan kuuluu teoksia Kuvataideakatemiassa opiskelleilta taiteilijoilta vuosikymmenien ajalta. Taidekokoelman teoksia on esillä Kuvataideakatemian päärakennus Myllyssä.
Kuva/Tila & Tasku, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna KontusalmiViestinnän suunnittelija
Puh:050 4488 530henna.kontusalmi@uniarts.fiLinkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kandinäyttelyssä esillä nykytaiteen monet tekotavat, materiaalit ja aiheet21.9.2023 10:50:00 EEST | Tiedote
Nuorten kuvataiteilijoiden näyttelyssä voi kokea taidetta maalauksesta osallistavaan taiteeseen. Teokset näyttävät suuntia, joihin nuori sukupolvi vie taidetta ja aiheita, jotka he kokevat merkityksellisiksi.
Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.
“Luovan työn ja tekoälyn välille luodaan turhaa vastakkainasettelua” –Tekoälyasiantuntija ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani keskustelevat tekoälystä Uniarts Festissä 22.9.14.9.2023 04:21:00 EEST | Tiedote
Tekoälyllä on potentiaalia luovan työn kumppanina, sanovat Mikko Koskinen ja Otso Huopaniemi.
Tuure Koski syventyi tohtorintutkinnossaan jazzbasson historian merkittävimpään muutokseen, murtorytmiin29.8.2023 12:00:00 EEST | Tiedote
1950- ja 1960-luvuilla kehittynyt murtorytminen soittotapa nosti basistit aiempaa aktiivisempaan rooliin jazzyhtyeissä. Näin esittää Tuure Koski neljästä konsertista ja äänitteestä koostuvassa tohtorintutkinnossaan.
Filosofi Emanuele Coccia luennoi Helsingissä taiteen roolista ilmastokriisin ymmärtämisessä ja käsittelyssä24.8.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Emanuele Coccia vierailee syyskuussa Helsingissä Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön kutsumana. Hän pitää yleisölle avoimen luennon keskiviikkona 20.9.2023 Tanssin talossa. Luennon aihe on Don't Call Me Gaia. Notes For a Planetary Art.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme