Taideyliopisto

175 vuotta täyttävän Kuvataideakatemian näyttelysyksyssä juhlitaan kuvataiteilija Lauri Anttilan opetustyötä

Jaa

Juhlimme tänä syksynä 175-vuotiasta Kuvataideakatemiaa. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu aloitti toimintansa 1848 ja sai ensimmäiset omat opetustilansa Ateneumin valmistuessa 1887. Juhlistamme merkkivuotta näyttelyllä, joka kunnioittaa akatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana.

Kuva/Tila ja Tasku sijaitsevat Mylly-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Kuva Petri Summanen
Kuva/Tila ja Tasku sijaitsevat Mylly-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Kuva Petri Summanen Petri Summanen/Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Kuvataideakatemian näyttelyiden syyskauden käynnistää 22.9.–15.10. Kandinäyttely, johon osallistuu tänä vuonna 23 kandiopinnäytettään viimeistelevää opiskelijaa kaikilta Kuvataideakatemian opetusalueilta. Mylly-rakennuksen eri kerroksiin levittäytyvä Kandinäyttely on hyvä tilaisuus katsastaa, millaiset aiheet ja työskentelytavat kiinnostavat nuoria kuvataiteilijoita juuri nyt.

Lopun ajan teemat ovat tulleet osaksi arkeamme sodan, pandemian ja massasukupuuton muodossa. Koemme tarvetta käsitellä vaikeita aiheita yksityisesti ja yhteisöllisesti. Opiskelijatyöryhmän ja yhden kutsutaiteilijan Finitudes & Vulnerabilities –näyttely luo alustan lähestyä päättymisen ja luopumisen teemoja vaihtuvista näkökulmista. Osallistuvat taiteilijat työskentelevät monin tekniikoin, kuten maalaus, liikkuva kuva ja keskustelu, tunnistaen myös tarpeen luoda uusia tapoja ajatella ja esittää surua, kuolemaa ja lopullisuutta. Näyttely on avoinna Kuva/Tilassa 27.10.–19.11.

Samaan aikaan Tasku-gallerian ottaa haltuun kuvanveiston maisteriopiskelijoiden Mette Matildan ja Anna Pekkalan näyttely Alla. Anna Pekkala (s. 1989) on työskennellyt vaihtuvia materiaaleja ja liikettä sisältävissä teoksissaan vuosia merenalaisten aiheiden ja eliöiden parissa. Mette Matilda (s. 1997) käsittelee veistoksissaan luonnollisen ja keinotekoisen välitilaa. Yhdessä he luovat tilaan intiimin immersiivisen installaation, joka koskettelee eri aisteja.

Onneksi olkoon, 175-vuotias Kuvataideakatemia!

Kuvataideakatemia on yksi maamme vanhimmista oppilaitoksista. 175-juhlavuotena kunnioitamme Kuvataideakatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana näyttelyn muodossa.

Lauri Anttila viittasi teoksissaan usein nykyhetkessä vaikuttavaan menneen ajan perintöön. Hän oli taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä, taiteen ja taiteilijakoulutuksen uudistaja ja arvostettu ja pidetty opettaja. Näyttelyssä käännetään katse Anttilan työn vaikutukseen hänen oppilaittensa ja nuorempien taiteilijasukupolvien työssä. Kuva/Tilassa 1.12.2023–14.1.2024 esillä olevaan näyttelyyn on kutsuttu Anttilan oppilaita eri vuosikymmeniltä ja edelleen hänen taiteensa henkeä jatkavia taiteilijoita.

Juhlavuoden kunniaksi julkistamme loppusyksyllä myös Kuvataideakatemian taidekokoelman verkkosivut, joita kaikki kiinnostuneet pääsevät selailemaan. Taidekokoelmaan kuuluu teoksia Kuvataideakatemiassa opiskelleilta taiteilijoilta vuosikymmenien ajalta. Taidekokoelman teoksia on esillä Kuvataideakatemian päärakennus Myllyssä.

Kuva/Tila & Tasku, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme