Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Raskauden keskeyttämisen käytännöt muuttuvat Pohteella 1.9.2023

Jaa

Raskauden keskeyttämistä koskeva laki uudistuu 1.9.2023 alkaen. Aiemmin raskauden keskeyttämiseen vaadittiin useimmissa tapauksissa kahden lääkärin lausunto, ja raskaudenkeskeytykselle tuli esittää peruste. Uuden lain mukaan raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskausviikon loppuun saakka.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteella raskaudenkeskeytyksiä tehdään OYSin naisten poliklinikan lisäksi Raahen ja Oulaskankaan sairaaloissa sekä Kuusamon terveyskeskuksessa. Toimenpiteeseen ei tarvita lääkärin lähetettä vaan potilas voi varata ajan OYSiin joko OmaOys -palvelun kautta tai puhelimitse naisten poliklinikalta (puh. 08 315 3107). Ajanvaraus Raaheen (puh. 08 669 2621) ja Oulaskankaalle (puh. 08 315 7705) tehdään toistaiseksi puhelimitse. Kuusamossa ajanvaraus tapahtuu yhteydenotolla neuvolan ajanvarausnumeroon (puh. 040 860 8633). Potilas saa raskaudenkeskeytyksen omasta pyynnöstään 12. raskausviikkoon asti, jonka jälkeen lupa pitää hakea Valviralta.

Raskaudenkeskeytys tehdään yleensä lääkkeellisesti ja voidaan tehdä raskauden kestosta riippuen joko kotona, poliklinikalla tai osastolla. Päätös raskauden keskeyttämisestä voi olla vaikea ja aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Mikäli potilas on epävarma raskaudenkeskeytyksestä, kannattaa hänen varata ensin aika omalle terveysasemalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.20.9.2023 14:14:26 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme