Oulun yliopisto

Tiedote ja kutsu: Kiertotalous kaivoksissa ja kestävämpi kaivostekniikka – kansainväliset asiantuntijat koolle

Jaa
Kaivostoiminnan energiankulutusta pyritään suitsimaan esimerkiksi tarkemmilla räjäytyksillä. Lakkautettujen kaivosten uusiokäyttö on turvallisempaa ja taloudellisempaa kuin jättää suljetut kaivokset ilman ylläpitoa. Oulun yliopistossa järjestetään syyskuussa kaksi tapahtumaa, joissa kaivosten nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia selvitetään. Media on tervetullut seuraamaan seminaareja paikan päälle tai verkkoon ja haastattelemaan asiantuntijavieraita. Ilmoittautumisohjeet tiedotteen lopussa.
Entisille kaivoksille on lukematon määrä uusia käyttötarkoituksia. Kuva: Pexels / Julia Volk. 
Entisille kaivoksille on lukematon määrä uusia käyttötarkoituksia. Kuva: Pexels / Julia Volk. 
Tiedotetta on muokattu 5.9.: Saija Luukkasen sitaattia on korjattu: Eniten energiaa kuluttava vaihe ei ole louhinta, kuten oli virheellisesti mainittu, vaan rikastamolla tapahtuva hienonnus.
 
 

12.-13.9.2023 järjestetään seminaari ”Kiertotalous kaivoksissa: kaivosten uusiokäyttö”. Tapahtuma kokoaa kaivosten uusiokäytön parissa työskenteleviä toimijoita jakamaan kokemuksia uusiokäyttömuodoista ja mahdollisuuksista. 

”Tapausesimerkkien kautta pääsemme tutustumaan kaivannaisalueiden muutoksesta muun muassa teollisuuspuistoksi, tutkimus- ja kehitysympäristöksi, koulutusympäristöksi, matkailu- ja kulttuuriperintökohteeksi sekä maanalaiseksi laboratorioksi. Esille tulevat esimerkiksi Unescon kulttuuriperintökohde Wieliczkan suolakaivos Puolassa ja Ida-Virumaan teollisuuspuisto vanhalla öljyliuskealueella. Lisäksi pääsemme tutustumaan kaivosympäristön uusiokäyttöön tähtäävään Pyhäjärven Callioon”, kertoo projektipäällikkö Jari Joutsenvaara Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista. 

Joutsenvaaran mukaan kaivostoiminnalla on usein iso aluetaloudellinen merkitys. Toiminnan päättyminen vähentää merkittävästi työvoiman tarvetta, ihmiset muuttavat pois ja alueet autioituvat. Kaivosten sulkemisessa pääpaino on ennallistamisessa ja ympäristön tekemisestä turvalliseksi tulevia sukupolvia varten.  

“Suljettavissa kaivosalueissa on kuitenkin suuri potentiaali uusiokäyttöön esimerkiksi erilaisten yritysten kautta. Alueilla on valmista infrastruktuuria, sähköverkot, vesi- ja energiayhteydet, hyvät kulkuyhteydet ja jopa raideyhteys.Pyhäjärven Callio on yksi hyvä esimerkki pitkäntähtäimen uusiokäytön kehittämisestä kaivosympäristössä”, Joutsenvaara avaa. 

Oulu Mining Summit -webinaarissa 14.–15.9. viimeisimpiä edistysaskelia kestävässä kaivostekniikassa  

Useat globaalit haasteet kytkeytyvät kaivannaisalaan, ja vihreä siirtymä vaatii jatkuvasti enemmän metalleja ja energiaa. Euroopan malmipotentiaali sijaitsee käytännössä Pohjoismaissa, ja Suomessa siitä on merkittävä osa. Keskeinen sijainti on yksi syistä, miksi Oulun yliopiston Mining Schoolista on muodostunut yksi alan merkittävistä tutkimus- ja koulutuskeskuksista, ja sen vuosittain järjestämään Mining Summitiin odotetaan osallistujia yli 30 eri maasta.  

Webinaarissa käsitellään kaivosmenetelmiä, kallion louhintaa ja räjäytyksiä, myonigrafiansovelluksia, avaruuskaivostoimintaa ja kaivostoiminnan nykyisiä haasteita, kuten malmin heikkoa talteenottoa ja suurta energiankulutusta. "Kaivostoiminnan eniten energiaa kuluttava osa louhinnan jälkeinen, rikastamolla tapahtuva hienonnus (erityisesti jauhatus). Mitä paremmin kaivoksella tapahtuva louhinta saadaan optimoitua, sitä energiatehokkaampia sen jälkeiset kiven rikkoutumisprosessit ovat", kertoo professori, Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikön johtaja Saija Luukkanen

Puhumassa on yli 20 alan kansainvälistä huippututkijaa ja teollisuusjohtajaa, kuten professorit Charlie C. Li NTNU:sta Norjasta, José Sanchidrián Madridin yliopistosta, Chun'anTang Dalianin teknillisestä yliopistosta Kiinasta, Jian Zhao Monashin yliopistosta Australiasta ja tohtori Sunniva Haugen Bolidenista Ruotsista. Englanninkielinen webinaari on kaikille avoin ja maksuton. 

Lisätietoa 

Kiertotalous kaivoksissa –seminaari 12.–13.9.2023  

12.9. ohjelma järjestetään Oulussa, Linnanmaan kampuksella ja etänä. 13.9. ohjelmana on vierailu Pyhäsalmen kaivokselle, minne osallistujamäärä on rajattu. Kysy mahdollisista paikoista. 

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 

Jari Joutsenvaara, projektipäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmä, 040 5569396: jari.joutsenvaara@oulu.fi

Oulu Mining Summit –konferenssi 14.–15.9.2023  

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan  

Saija Luukkanen, professori, Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikön johtaja: 0504652982, saija.luukkanen@oulu.fi 

Lisätietoja webinaarista ja haastattelupyynnöt professori Zongxian Zhang, Oulun yliopisto: 0503552744zongxian.zhang@oulu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Kilpeläinen, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti: 040 3523608, minna.kilpelainen@oulu.fi
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto: 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Entisille kaivoksille on lukematon määrä uusia käyttötarkoituksia. Kuva: Pexels / Julia Volk. 
Entisille kaivoksille on lukematon määrä uusia käyttötarkoituksia. Kuva: Pexels / Julia Volk. 
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme