Helsingin yliopisto

Rehtori Sari Lindblom: ”Yliopistot kouluttavat osaajia tuntematonta tulevaisuutta varten”

Jaa
Helsingin yliopiston rehtori Lindblom muistutti lukuvuoden avajaispuheessaan, että Suomen menestys tulevaisuudessa taataan vain osaamistasoa nostamalla ja siihen panostamalla.
Rehtori Sari Lindblom. Kuva: Pekka Lähteenmäki.
Rehtori Sari Lindblom. Kuva: Pekka Lähteenmäki.

Viime vuosina yhteiskunnat ovat kohdanneet isoja globaaleja kriisejä. Sari Lindblom nosti esiin, miten globaalit ja kansalliset yhteiskunnalliset kehityskulut ovat monimutkaisten tekijöiden summa ja asettavat isoja vaatimuksia yliopistokoulutukselle.

– Vaatii pitkäjänteistä tutkimusta, osaamista ja sen kautta ymmärrystä, kun ratkaisemme maailmanlaajuisia haasteita. Monitahoisten globaalien ja paikallisten haasteiden ratkaisu vaatii monia ratkaisijoita, yhteistyötä ja tieteidenvälisyyttä.

Lindblomin mukaan joustavuus ja kyky mukautua eli resilienssi on olennainen taito niin yksilöille, yhteisöille kuin kokonaisille yhteiskunnille.

– Me koulutamme osaajia tuntematonta tulevaisuutta varten. Tieteen tekeminen on uuden etsimistä ja tieto uusiutuu jatkuvasti, sen takia ratkaisevaa on taito toimia muutosten keskellä. Analyyttisen ja kriittisen ajattelun taidot ja ongelmanratkaisukyky ovat ne taidot, jotka me yliopistoista annamme. Yliopistot ovat toivon tuojia, hän sanoi.

Lindblom korosti myös yhteisöön kuulumisen merkitystä resilienssin syntymisessä.

– Olemme moninainen yhteisö, jossa ei ole sijaa rasismille tai muulle syrjinnälle. On korvaamattoman tärkeää, että jokainen meistä voi kokea olevansa osa yliopistoa.

”Vain osaamistasoa nostamalla ja siihen panostamalla voidaan Suomen menestys taata tulevaisuudessa”

Rehtori Lindblom toi puheessaan esiin sen, että uusi hallitusohjelma sisältää yliopistojen kannalta hyviä päätöksiä, mutta myös epävarmuutta tulevaisuuden suunnasta.

– Hallituksen päätös pitää kiinni korkeakouluindeksistä on elintärkeää yliopistojen toiminnalle. Pitkäjänteinen turvattu perusrahoitus takaa tutkimuksen ja koulutuksen jatkuvuuden. Koko Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeää on myös sitoutuminen tavoitteeseen nostaa tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, hän totesi.

Sen sijaan toimenpiteet koulutus- ja osaamistason nostamiseksi näyttävät epävarmemmilta.

– Erityisesti esitetyt linjaukset maahanmuuton tiukennuksiin ovat herättäneet huolta yhteisössämme. Olemme maan suurimpia työnantajia, jolla on keskeinen rooli kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa, Lindblom sanoi.

Rehtori Lindblom muistutti, että Suomi tarvitsee lisää kansainvälisiä osaajia.

– Vain osaamistasoa nostamalla ja siihen panostamalla voidaan Suomen menestys taata tulevaisuudessa. Siksi maahantulon, oleskelulupien ja Suomeen jäämisen esteitä on purettava määrätietoisesti eikä rakennettava lisää.

***

Rehtori Sari Lindblomin puhe lukuvuoden avajaisissa 4.9.2023

Yhteyshenkilöt

Sari Lindblom
rehtori
rector@helsinki.fi


Taina Värri
johdon assistentti
puh. 0294 122 210
taina.varri@helsinki.fi

Kuvat

Rehtori Sari Lindblom. Kuva: Pekka Lähteenmäki.
Rehtori Sari Lindblom. Kuva: Pekka Lähteenmäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme