SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Viimeistään nyt pitäisi ymmärtää, että terveydenhoitoon ei voi kohdistaa leikkauksia

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) Raaseporista tähdentää, että sosiaali- ja terveysalalla vallitsevan kriisin pitäisi olla ratkaiseva todiste siitä, että ala ei pärjää tarpeeseensa nähden pienemmällä rahoituksella. Siksi hallituksen pitäisi hänen mielestään perääntyä suunnitelmista tiukentaa rahoitusmallia.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander Jukka-Pekka Flander Kuva käytettävissä vapaasti journalistisiin tarkoituksiin.

- Jo nykyisen mallin puitteissa monet hyvinvointialueet arvioivat palveluverkkoa uudelleen, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Ratkaisuja voi löytyä, mutta pitkällä aikavälillä kestäviä ratkaisuja ei ole mahdollista löytää, jos Orpon hallituksen noin 1,5 miljardin euron säästöt toteutuvat, Kvarnström sanoo.

Hän korostaa, että on tärkeää ottaa huomioon rahoitus suhteessa tarpeeseen. Absoluuttisesti tarkasteltuna hoitoon kohdennetaan lisää rahaa tulevina vuosina, mutta palveluverkko ei ole enää yhtä laaja eivätkä palvelut yhtä lähellä, kun raha vähenee suhteessa tarpeeseen.

- On käsittämätöntä, että hallituspuolueiden edustajat esittäytyvät terveys- ja lähipalvelujen puolustajina, mutta samalla vetäytyvät jokaisesta pitkäjänteisestä ja kestävästä ratkaisusta kiristämällä lisää vyötä alalla, joka jo nyt kärsii resurssien niukkuudesta, Kvarnström sanoo.

Toinen merkittävä ongelma terveydenhuoltoalalla on henkilöstöpula. Kvarnström pitää katastrofaalisena sitä, että hallitus haluaa kieltää sopimukset, jotka terveydenhuollon ammattilaiset ovat onnistuneet neuvottelemaan päästäkseen irti palkkahuutokaupasta.

- Oikeistopoliitikot puhuvat lämpimästi terveydenhuollon ammattilaisista, mutta asiakirjat kertovat eri kieltä, kun he haluavat kieltää hoitotyön ammattilaisilta ansaitun palkkakehityksen. Kokonaisuutta vaikeuttaa myös maahanmuuton kiristäminen aikana, jolloin Suomessa tarvitaan lisää työikäisiä ihmisiä, Kvarnström sanoo.

Toinen ongelma liittyy suunniteltuihin erikoissairaanhoidon hoitomaksujen korotuksiin. Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan hoitomenot aiheuttivat ongelmia viidennekselle ikääntyneistä vuonna 2021.

- Jos hallitus nostaa sekä hoitomaksuja että lääkkeiden arvonlisäveroa samalla kun indeksijäädytykset osuvat muun muassa eläkeläisten asumistukeen, tilanne muuttuu yhä useamman ikääntyneen kannalta kestämättömäksi, Kvarnström sanoo.

Kvarnström pitää kuitenkin tervetulleena useita hallitusohjelman periaatteita, kuten oikea-aikaista hoitoa ja määräaikaisia panostuksia hoitojonojen purkamiseen. Sen sijaan hän ei ole vakuuttunut siitä, että valtion omaisuuden myynti Kela-korvausten rahoittamiseksi yksityisellä hoitosektorilla olisi tehokkain keino.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme