Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Harjavallan akkumateriaalitehtaalle myönnettiin ympäristölupa

Jaa

Korkeimman hallinto-oikeuden antaman päätöksen jälkeen BASF Battery Materials Finland Oy muutti lupahakemustaan merkittävästi vesiin johdettavien sulfaattipäästöjen ja teknisten suojausrakenteiden osalta.

Aluehallintovirasto on päätöksellään 4.9.2023 myöntänyt BASF Battery Materials Finland Oy:lle ympäristöluvan sekä toiminnan aloittamisluvan Harjavallan akkumateriaalitehtaalle. Kyseessä on korkeimman hallinto-oikeuden palauttama asia: aluehallintoviraston aiempi päätös asiasta palautettiin virastoon uudelleen käsiteltäväksi. Lupa koskee noin 30 000 tonnin tuotantoa vuodessa. Hakemusta on olennaisesti muutettu aiemmasta käsittelystä siten, että sulfaatin päästöt ovat nyt luvan saaneessa toiminnassa merkittävästi pienemmät ja erityisesti pohjaveden suojaamiseksi on tehty uusia teknisiä toimenpiteitä.

"Yhtiö vastasi hallinto-oikeuksien esittämään huoleen muuttamalla hakemustaan siten, että toiminnasta aiheutuvat päästöt ja riskit ovat olennaisesti alkuperäistä pienemmät”, toteaa ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi.

Akkumateriaalitehtaan tuotteena on katodiaktiivisen materiaalin esiaste (pCAM). Sitä käytetään katodiaktiivisen materiaalin (CAM) valmistukseen, joka on sähköautojen akkujen pääraaka-aine. Akkumateriaalitehdas sijoittuu Harjavallan nykyisen suurteollisuusalueen välittömään läheisyyteen ja johtaa puhdistettuja jätevesiä sekä jäähdytysvesiä Kokemäenjokeen. Laitos sijoittuu Järilänvuoren 1-luokan pohjavesialueen reuna-alueelle.

Kun aluehallintovirasto asetti yhtiölle lupamääräyksiä, se otti huomioon parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) vaatimukset. Asetetut raja-arvot ovat kemianteollisuuden jätevesistä ja poistokaasuista Euroopan komission vahvistamien BAT-päätelmien mukaiset. Päästöraja-arvoja on asetettu muun muassa veteen ja ilmaan johdettavien metallien, sulfaatin ja hiukkasten päästöille. Lupamääräyksillä varmistetaan riskienhallinnan korkea taso ja teknisten suojaustoimenpiteiden pitkäaikainen kestävyys. Toiminnan päästöjä ja niiden vaikutuksia on määrätty tarkkailtavaksi, ja toiminnanharjoittajalle on määrätty kalatalousmaksu.

Päätös on nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla ylupa.avi.fi, ja siihen saa hakea muutosta valittamalla 11.10.2023 saakka.

Lisätietoja

ympäristöneuvos Anna Laiho, p. 0295 016 368
ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi, p. 0295 016 425
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tiivistynyt kansallinen turvallisuustilanne vaikuttaa elintarvike- ja ruokahuoltoon, elinkeinoelämään ja huoltovarmuuteen1.12.2023 14:00:35 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koordinoima alueellisen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui tänään 1.12.2023 vuoden kuudenteen tapaamiseensa. Verkoston ajankohtaiskatsauksessa korostuivat talouden matalasuhdanne, kansallinen turvallisuustilanne sekä näiden vaikutukset elintarvike- ja ruokahuoltoon, työllisyyteen, elinkeinoelämään sekä huoltovarmuuteen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde en beredskapsövning gällande energiförsörjningen1.12.2023 10:12:56 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde beredskapsövningen LOUNAIS24 för kommunerna och välfärdsområdena i sitt område. Temat för övningen är en långvarig störning i eldistributionen. Målet är att testa existerande beredskapsplaner och att utveckla deltagarorganisationernas och landskapens beredskap och samarbete i störnings- och undantagssituationer.

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme