Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Harjavallan akkumateriaalitehtaalle myönnettiin ympäristölupa

Jaa

Korkeimman hallinto-oikeuden antaman päätöksen jälkeen BASF Battery Materials Finland Oy muutti lupahakemustaan merkittävästi vesiin johdettavien sulfaattipäästöjen ja teknisten suojausrakenteiden osalta.

Aluehallintovirasto on päätöksellään 4.9.2023 myöntänyt BASF Battery Materials Finland Oy:lle ympäristöluvan sekä toiminnan aloittamisluvan Harjavallan akkumateriaalitehtaalle. Kyseessä on korkeimman hallinto-oikeuden palauttama asia: aluehallintoviraston aiempi päätös asiasta palautettiin virastoon uudelleen käsiteltäväksi. Lupa koskee noin 30 000 tonnin tuotantoa vuodessa. Hakemusta on olennaisesti muutettu aiemmasta käsittelystä siten, että sulfaatin päästöt ovat nyt luvan saaneessa toiminnassa merkittävästi pienemmät ja erityisesti pohjaveden suojaamiseksi on tehty uusia teknisiä toimenpiteitä.

"Yhtiö vastasi hallinto-oikeuksien esittämään huoleen muuttamalla hakemustaan siten, että toiminnasta aiheutuvat päästöt ja riskit ovat olennaisesti alkuperäistä pienemmät”, toteaa ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi.

Akkumateriaalitehtaan tuotteena on katodiaktiivisen materiaalin esiaste (pCAM). Sitä käytetään katodiaktiivisen materiaalin (CAM) valmistukseen, joka on sähköautojen akkujen pääraaka-aine. Akkumateriaalitehdas sijoittuu Harjavallan nykyisen suurteollisuusalueen välittömään läheisyyteen ja johtaa puhdistettuja jätevesiä sekä jäähdytysvesiä Kokemäenjokeen. Laitos sijoittuu Järilänvuoren 1-luokan pohjavesialueen reuna-alueelle.

Kun aluehallintovirasto asetti yhtiölle lupamääräyksiä, se otti huomioon parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) vaatimukset. Asetetut raja-arvot ovat kemianteollisuuden jätevesistä ja poistokaasuista Euroopan komission vahvistamien BAT-päätelmien mukaiset. Päästöraja-arvoja on asetettu muun muassa veteen ja ilmaan johdettavien metallien, sulfaatin ja hiukkasten päästöille. Lupamääräyksillä varmistetaan riskienhallinnan korkea taso ja teknisten suojaustoimenpiteiden pitkäaikainen kestävyys. Toiminnan päästöjä ja niiden vaikutuksia on määrätty tarkkailtavaksi, ja toiminnanharjoittajalle on määrätty kalatalousmaksu.

Päätös on nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla ylupa.avi.fi, ja siihen saa hakea muutosta valittamalla 11.10.2023 saakka.

Lisätietoja

ympäristöneuvos Anna Laiho, p. 0295 016 368
ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi, p. 0295 016 425
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme