TapioTapio

Metsäala haluaa kehittää toimintansa luontovaikutusten mittaamista ja seurantaa

Jaa
Metsäalalle tarvitaan yhteinen järjestelmä luontovaikutusten mittaamiseen ja seurantaan, ehdottaa tuore esiselvitys. Metsäalan asiantuntijapalveluita tarjoavan Tapio Oy:n toteuttaman esiselvityksen mukaan metsäalalla on kasvavaa kysyntää yhtenäisille tavoille seurata luontovaikutuksia. Selvitystyötä rahoitti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Metsätalouden toimijat ja puuta jalostava teollisuus tarvitsevat entistä parempaa tietoa toimintansa luontovaikutuksista. Jatkossa tiedon tarve vain kasvaa. Taustalla vaikuttavat metsäalan omat luontotavoitteet, asiakkailta tuleva kysyntä, sidosryhmien tarpeet ja odotukset sekä luontoon liittyvien raportointivelvoitteiden kehittyminen.

Asia selviää metsäalan asiantuntijapalveluita tarjoavan Tapio Oy:n esiselvityksestä, joka kartoitti metsäsektorin toimijoiden näkemyksiä metsätalouden luontovaikutuksista sekä niiden mittaamisen ja seurannan tarpeista.

Yhtenäiset seurantamenetelmät palvelevat koko metsäalaa

Metsätaloudella, kuten kaikella luonnonvarojen käyttöön perustuvalla toiminnalla, on vaikutuksia luontoon. Esiselvityksen mukaan metsäala kokee, että sillä on käytössään laaja ja hyvä työkalupakki talousmetsien luonnonhoitoon ja metsien suojeluun. Metsätalouden luontovaikutuksista ei kuitenkaan ole saatavilla kattavaa kokonaiskuvaa ja yhteiset käytännöt vaikutusten seuraamiseksi puuttuvat. Suurin osa selvitykseen haastatelluista toimijoista näkeekin hyödyllisenä, että metsäalalle kehitettäisiin yhtenäiset menettelyt luontovaikutusten seuraamiseksi. Käytännössä seurantajärjestelmä tarkoittaa seurattavien indikaattoreiden valintaa, mittareiden asettamista niille ja seurantamenetelmien määrittelemistä.

"Toimijoilla on tarve kehittää toimintaansa luotettavaan dataan perustuen. Yhteinen malli luontovaikutusten mittaamiseen, seurantaan ja todentamiseen lisäisi myös läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta, ja siten edesauttaisi luontovaikutustiedon hyödynnettävyyttä", kertoo selvityksen toteuttaja Matti Maajärvi Tapiosta.

Sitran Luonto ja talous -projektin johtava asiantuntija Tatu Torniainen sanoo, että metsäalalla on tehty paljon töitä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa lahopuun lisäämiseen tähtäävät ohjelmat sekä pian valmistuvat toimialan monimuotoisuustiekartat, jotka viitoittavat tieteeseen perustuvaa näkymää talousmetsien monimuotoisuuden vahvistamiseen. Tämä on tärkeää paitsi luonnon itsensä kannalta myös siksi, että terveet ja monimuotoiset metsät kestävät paremmin esimerkiksi tuholaisia, kuivuutta ja ilmastonmuutosta sekä sen mukanaan tuomia muutoksia esimerkiksi sademäärissä.

"Luotettava luontotieto on avainroolissa talousmetsien monimuotoisuuden parantamisessa. Suomi on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen 2030 mennessä. Metsillä on tässä keskeinen rooli ja siksi on tärkeää, että metsäala toimii jatkossakin itse edelläkävijänä. Esiselvitys kertoo, että metsäalalla on halua etsiä uusia ratkaisuja", Torniainen sanoo.

Luontoviisas metsätalous -esiselvitys toteutettiin keväällä 2023, ja sitä varten haastateltiin metsäteollisuuden puunhankintaorganisaatioita, metsänomistajia, metsäpalveluiden tarjoajia sekä metsäteollisuustuotteiden myyntiorganisaatioita.

Lisätietoja

Matti Maajärvi
ympäristöasiantuntija, Tapio
matti.maajarvi(at)tapio.fi
p. +358 29 432 6080

Tatu Torniainen
johtava asiantuntija
Luonto ja talous -projekti, Sitra
tatu.torniainen(at)sitra.fi
p. +358 29 461 8608

Sitra on tulevaisuustalo, jonka toimintaa ohjaa visio Suomesta kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Ennakoimme yhteiskunnan muutoksia ja niiden vaikutuksia suomalaisiin. Teemme myös käytännön kokeiluja ja rakennamme toimintamalleja, joiden varassa uudistuminen onnistuu.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Turvetuotannosta poistuneille suonpohjille ilmastokestävää jatkokäyttöä – uutta tietoa ja menetelmiä esitellään seminaarisarjassa21.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Uusia menetelmiä turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun, ja maanomistajien päätöksenteon tueksi koottua tietoa vaihtoehdoista esitellään syksyn 2023 aikana seminaarisarjassa. Jatkokäyttömuotoja on tarkasteltu monessa eri maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeessa. Turvetuotannosta poistuvien suonpohjien jatkokäytöllä on väliä, kun tavoitellaan ilmastopäästöjen vähentämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme