Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin Enonkosken urheilukatsomon pelastavalle kunnostustyölle

Jaa
Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin Enonkosken urheilukatsomon pelastavalle kunnostustyölle lauantaina 2.9.2023 Metsämuseo Lustossa. Kunniamaininnan saivat Pieksämäen Häkkilän tila ja Mikkelin Naisvuoren vesitorni.
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä myöntää joka toinen vuosi kulttuuriympäristöpalkinnon, jonka tarkoituksena on nostaa esiin alueella tehtävää arvokasta työtä rakennetun kulttuuriympäristön hyväksi. Palkintoehdokkaita haettiin avoimella haulla keväällä. Ehdotuksista kulttuuriympäristötyöryhmä valitsi kolme kohdetta finaaliin. Palkintotuomariksi kilpailuun kutsuttiin monipuolisesti kulttuurin parissa työskentelevä mikkeliläinen Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja sekä päätoimittaja Ville Vilén.

Palkintotuomari Ville Vilén totesi tilaisuudessa, että kaikki kolme finalistikohdetta ovat hyvin erilaisia ja kaikki ehdokkaat olisivat ansainneet kulttuuriympäristöpalkinnon. Koska valinta piti tehdä, halusi palkintotuomari kiinnittää huomiota, että Savonlinnan seudulla on riittävästi menetetty rakennusperintöä purkamisen myötä. Purkupäätöksen saanut Enonkosken katsomorakennus kunnostettiin talkootöillä, jonka myötä säilytettiin yhteisölle tärkeää rakennusperintöä.

Vilén nosti palkintoperusteluissaan esiin, että Enonkosken urheilukentän katsomon restaurointi ei ole pelkästään rakennushistoriallisesti merkittävä teko, vaan myös upea osoitus paikkakunnan yhteishengestä ja yhteisistä arvoista. Pieteetillä uusittu katsomo on haikea tuulahdus Suomen toistaiseksi ja ehkä ikuisesti ainoista kesäolympialaisista. 1950-luvulla kisojen henki tarttui koko kansakuntaan ja käynnisti katsomorakennusten rakentamisen aallon ajan tyylin mukaisesti. Enonkoskella on ymmärretty, että tätä henkeä kannattaa yhdessä vaalia.

Palkinnon vastaanotti yhdistysaktiivi Sami Heikkinen, jonka aloitteesta urheilukatsomon purkutyöhön varatut rahat käytettiin rakennuksen korjaustyöhön ja -materiaaleihin. Heikkinen kertoi palkinnon tuntuvan hyvältä ja sen kuuluvan koko Enonkosken urheilukentän katsomon kunnostamisessa olleelle talkooporukalle. Talkoisiin osallistui noin 70 henkilöä ja talkootunteja kertyi noin 700.

Ansaitut kunniakirjat

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä myönsi kunniakirjan Häkkilän tilalle, joka edustaa rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön pitkäaikaista hyvää hoitojatkumoa. Kulttuuriympäristötyöryhmä kiittää, että Häkkilän tilan pihapiiri rakennuksineen on säilyttänyt hyvin perinteisen ilmeensä ja se on arvotettu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Häkkilän tilan kulttuuriympäristö ja historia on onnistuneesti tuotu osaksi kulttuurimatkailua. Juhla- ja tapahtumapaikan kehittämisessä rakennusperintö ja kulttuuriympäristö on nähty yrityksen voimavarana.

Kulttuuriympäristötyöryhmä myönsi toisen kunniakirjan Naisvuoren vesitornille, jonka vuonna 2022 valmistunut korjaushanke edustaa hyvin valmisteltua ja toteutettua korjaus- ja kunnostustyötä. Kulttuuriympäristötyöryhmä kiittää, että korjaustyön suunnittelu ja toteutus on pohjautunut useisiin selvityksiin ja hyvään yhteistyöhön eri asiantuntijoiden välillä. Maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön korjaaminen säilyttää kulttuurihistoriallisia arvoja, jonka lisäksi kohde on erinomainen esimerkki arvokkaiden rakennusten käytöstä matkailukohteena. Erityiskiitoksena lausuttiin se, että hankkeen takana on Mikkelin kaupungin tahtotila ylläpitää keskeistä kaupunkikuvan symbolia.

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä

Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä on maakunnan kulttuuriympäristöasioiden yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on kehittää maakunnan kulttuuriympäristötyötä ja edistää alueen arvokkaan kulttuuriympäristön, rakennusperinnön ja niihin liittyvän aineettoman kulttuuriperinnön säilymistä. Työryhmässä ovat mukana Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Riihisaari – Savonlinnan museo, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Savo, Mikkelin kaupunki, Savonlinnan kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys, Museovirasto ja Metsähallitus.

Yhteyshenkilöt

kulttuuriympäristöasiantuntija Laura Vikman, Etelä-Savon ELY-keskus, 0295 024 193, laura.vikman@ely-keskus.fi

Kuvat

Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Enonkosken urheilukatsomo kuvattuna vuonna 2023
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Rahaa tarjolla maaseudun kylien laajakaistaverkkojen rakentamiseen - laajakaistainvestointien ja muiden kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auki27.9.2023 08:01:20 EEST | Tiedote

Kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auennut Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Kehittämishankkeilla luodaan mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiselle sekä vahvistetaan yhteisöjen toimintaa. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi kyläyhteisön laajakaistahankkeeseen. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu.

ELY-keskus myönsi touko-elokuussa noin 25 miljoonaa euroa avustusta itäsuomalaisille yrityksille ja 17 miljoonaa euroa työllistymiseen ja osaamiseen21.9.2023 08:10:09 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi touko-elokuun aikana lähes 25 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta 53 itäsuomalaisen yrityksen hankkeeseen, joilla yritykset kehittävät kilpailukykyään sekä hakevat kasvua. Myönnetty rahoitus on osa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta ja oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahoitusta. Elokuun loppuun mennessä tänä vuonna yrityksille myönnetty avustusmäärä on jo lähes 45 miljoonaa euroa. Kesän aikana rahoitusta on myönnetty Itä-Suomessa osaamista ja työllisyyttä lisääville yleisille kehittämishankkeille noin 17 miljoonaa euroa.

Understöd kan sökas för förbättrande av vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerhet20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Man kan ansöka om understöd från NTM-centralen i Södra Savolax för att förbättra vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerheten under perioden 2.10–30.11.2023. För att genomföra projekten har jord- och skogsbruksministeriet anvisat NTM-centralen i Södra Savolax ett anslag på 2,5 miljoner euro. Ansökan är riksomfattande och understödet kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dessa samt andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar med undantag av statliga ämbetsverk och inrättningar. Understödet kan inte beviljas privatpersoner.

Avustusta haettavana vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskukselta voi hakea avustusta vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen 02.10–30.11.2023 välisenä aikana. Hankkeiden toteuttamiseksi maa- ja metsätalousministeriö on osoittanut Etelä-Savon ELY-keskukselle käytettäväksi 2,5 miljoonan euron määrärahan. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme