Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yrittäjän jaksaminen, terveys ja talous yrittäjäriskin ytimessä

Jaa

Yrittäjäriski on erittäin merkittävä yrittämiseen liittyvä asia, yrittäjät kertovat. Yrittäjän jaksaminen, terveys ja oma taloudellinen tilanne nousevat vahvimmin esiin, kun yrittäjät pohtivat yrittäjäriskiä. Keskeisille sijoille nousevat myös oman perheen talous ja suuret verot sekä veroluonteiset maksut. – Valtion ei pidä suojella yrittäjiä riskinotolta, vaan kannustaa siihen määrätietoisesti. Riskin vastapainona pitää olla mahdollisuus menestyä, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo Yrittäjän päivänä.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén Kuva: Jetro Stavén

Yrittäjät selvitti ensimmäistä kertaa, mitä yrittäjäriski sisältää ja miten yrittäjät sen kokevat. 78 prosenttia yrittäjistä on Kantar Publicin toteuttamassa Yrittäjägallupissa täysin tai pääosin samaa mieltä siitä, että yrittäjäriski on merkittävimpiä yrittämiseen liittyviä asioita. 

– Yrittäjäriski on yrittäjyyden ytimessä. Suomen talous ei kasva, jos ei ole yrittäjiä, jotka uskaltavat ottaa kokeilla ideoidensa ja innovaatioidensa kantavuutta. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo. 

– Yrittäjyyteen liittyy aina riski. Sen yrittäjät hyväksyvät, koska he haluavat tavoitella palkintoa, jonka omalla työllä ja riskinotolla voi ansaita. Yrittäjän riskinkanto on vastuunkantoa. Yhteiskunnan ei kuulu vaikeuttaa yrittäjien riskinottoa, vaan rohkaista yrittämään ja ottamaan riskiä, Salminen jatkaa. 

– Yrittäjien jaksaminen vaikuttaa vahvasti yritykseen. Siksi on luonnollista, että yrittäjät puntaroivat ensiksi jaksamistaan pohtiessaan yrittäjyyteen liittyviä riskitekijöitä, Salminen sanoo. 

Hallituksen työelämäuudistukset toimeen, pienet työnantajat ahtaalla 

Työllistämiseen liittyvä riski ja pelko väärästä rekrytoinnista nousevat myös esille yrittäjäriskiä punnitessa ja näkyvät työnantajayrittäjien määrän laskuna. 

– Siksi hallitusohjelman työelämäuudistukset on laitettava toimeksi. Esimerkiksi henkilöperusteista irtisanomista on helpotettava ja ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä tulee tehdä omavastuupäivä, Salminen sanoo. 

Tulokset osoittavat monen yrityksen tiukan taloudellisen tilanteen, mikä yrittäjäriskissä korostuu. Erityisen ahtaalla ovat yksinyrittäjät ja pienet työnantajayritykset. 

– Inflaation takia asiakkaiden ostovoima on heikentynyt. Samalla raaka-aineiden ja energian hinta ovat nousseet ja päälle ovat tulleet suuret palkankorotukset. Nousseita kustannuksia ei usein voida viedä hintoihin, joten yrittäjä joutuu tinkimään omasta ja perheen toimeentulosta. Tämä kaikki uhkaa yrittäjän jaksamista, Salminen sanoo. 

Työntekijät monella mielessä 

Työntekijöiden taloudellinen tilanne pohdituttaa erityisesti työnantajayrittäjiä, mikä on luonnollista. Lähes 80 prosenttia yli kymmenen työllistävistä pohtii sitä paljon tai jonkin verran ottaessaan yrittäjäriskiä. 

– Yrittäjä on vastuullinen työnantaja. Hän kantaa huolta henkilöstönsä hyvinvoinnista. Se on tärkeä osa yrittäjän vastuunkantoa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Tutkimuksessa näkyy myös pelko väärästä rekrytoinnista. 55 prosenttia yrittäjistä pohtii sitä paljon tai jonkin verran. 

– Työllistämisen riski on suuri, samoin pelko väärästä rekrytoinnista. Työpaikkoja tulee enemmän tarjolle, kun työllistämisen riski pienenee. Muutoksilla voidaan helpottaa työnantajayrittäjän yrittäjäriskiä, Pentikäinen muistuttaa. 

Terveys ja talous korostuvat naisilla 

Naisyrittäjät pohtivat selvästi miehiä enemmän yrittäjän omaan terveyteen, jaksamiseen ja talouteen liittyviä asioita kuin miehet. 

– Tämä on tärkeä viesti. Naisten osuus yrittäjäkunnasta on liian alhainen, runsas kolmannes. Heillä on usein myös miesyrittäjiä alhaisempi tulotaso. Tähän on kiinnitettävä erityistä huomioita. Monessa maassa tehdään julkisen vallan taholta toimia naisyrittäjyyden edistämiseksi, Pentikäinen toteaa. 

Esimerkiksi 65 prosenttia naisyrittäjistä pohtii palkkatulon menettämistä paljon tai jonkin verran osana yrittäjäriskiä. Lähes 70 prosenttia miettii myös heikkoa eläketurvaa. Miehillä osuus on selvästi alhaisempi. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Yrittäjägallupiin vastasi 1041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28.4. 2023. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen, p. 0400 608 812, petri.salminen@yrittajat.fi ja toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: SAK:n liittojen toimet vastuuttomia ja liioittelua21.9.2023 15:01:45 EEST | Tiedote

SAK:n liittojen puheet ja ”järjestölliset toimet” ovat vastuuttomia ja liioiteltuja. ”Suomessa tehdään työmarkkinauudistuksia, joita on tehty kilpailijamaissamme aikoja sitten. On myös suomalaisen duunarin etu, että yritykset työllistävät ja investoivat. Hallituksen esitykset ovat hyvä alku, mutta esimerkiksi paikallista sopimista pitäisi edistää vielä rohkeammin”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät: Budjetti vasta askel julkisen talouden korjaamisessa, varauduttava uusiin sopeutustoimiin19.9.2023 22:05:50 EEST | Tiedote

Hallituksen ensimmäinen budjetti tervehdyttää julkista taloutta odotettua vähemmän ja julkinen velka kasvaa ensi vuonna 11,5 miljardilla eurolla. ”Valtion velkaantuminen jatkuu suurena, vaikka verotulot kasvavat ja sopeutuksia tehdään perustellusti. Varovaisempi budjettilinja voi olla suhdannepoliittisesti perusteltua, mutta hallituksen on samalla varauduttava ohjelmaansa suurempiin säästöihin. Velkaantumisen kääntyminen laskuun hallituskaudella vaatii vielä uusia toimia. Rakennusalan ratkaisut ovat juuri nyt pk-yrittäjille tärkeitä”, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjät: Hoitotakuu tiukentui, Kela-korvauksia on korotettava pikaisesti ja kustannuksia on päästävä nopeasti vertailemaan19.9.2023 08:22:34 EEST | Tiedote

Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta viikosta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti. – Tällä hetkellä kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja. Vaadimme, että budjettiriihessä hallitus linjaa Kela-korvausten korottamisesta viimeistään ensi vuoden alusta, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

Pk-yritysbarometri: Yritysten odotuksissa myönteisiä palautumisen merkkejä14.9.2023 09:03:27 EEST | Tiedote

Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet viime keväästä. Energiakriisin ja Ukrainan sodan vaikutusten tasaantuminen ovat palauttaneet odotukset lähelle vuoden takaista poikkeuksellisen negatiivisen kevään jälkeen, osoittaa pk-yritysbarometri. Odotukset pysyvät silti negatiivisina. Talouden tilan odotetaan lievästi heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme