Kangasalan kaupunki

Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava tuo 85 uutta omakotitonttia Kuhmalahdelle

Jaa

Kaava tuli voimaan elokuussa ja Kangasalan kaupunki tähtää uusien tonttien luovuttamiseen jo syksyn aikana. Suuri ja monipuolinen tonttivalikoima tarjoaa mahdollisuuksia väljästä omakotiasumisesta yritystoiminnan harjoittamiseen.

Yleisnäkymä Kuhmalahdelta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Yleisnäkymä Kuhmalahdelta. Kuva: Kangasalan kaupunki Kangasalan kaupunki Kangasalan kaupunki

Kangasalan valtuuston kesäkuussa hyväksymä Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava tuli voimaan 14.8.2023. Kaavassa on yhteensä 85 uutta omakotitonttia Kuhmalahden kirkonkylän ja Puntarin alueella. Uudet tontit sijoittuvat muun muassa Vähä-Pennon alueelle Kivisalmentien ja Längelmäveden ympäristöön, Salokankaantien ja Harhalan tilan ympäristöön sekä Puntarinraitin varrelle. Tonteista 62 sijoittuu yksityisten maanomistajien maalle ja 23 tonttia sijoittuu kaupungin omistamille maille. Lisäksi 16 Längelmäveden rannalla sijaitsevaa loma-asuntoa on mahdollista muuttaa vakituisiksi asunnoiksi.

Luovutettavaksi tulossa monenlaisia tontteja

Kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto kertoo, että kaupunki pyrkii saamaan uudet tontit luovutettavaksi vielä syksyn aikana. Valkolehdon mukaan varsinkin isoimmat tontit mahdollistavat esimerkiksi hevosen pidon tai kotitarveviljelyn omakotitalon yhteydessä.

- Miksi ei rakentaisi vaikkapa omaa golfviheriötä puttausharjoituksia varten? 2000 neliömetrin tonttikin on jopa neljä-viisi kertaa suurempi kuin Kangasalan keskustan läheisyydessä sijaitsevat tontit. Ajattelisin, että Kuhmalahden tontit sopisivat hyvin väljyyttä, omaa pihaa ja yksityisyyttä arvostaville omakotiasujille, Valkolehto visioi.

Kyläkeskukseen, Kivisalmentien tuntumaan on kyläkaavassa varattu alueet tiiviimmälle rakentamiselle, esimerkiksi rivitalolle tai lähipalveluille, mikäli tarpeita muodostuu tulevaisuudessa.

Kolmelle Pohjantien varressa sijaitsevalle kaupungin tontille voidaan rakentaa omakotitalon lisäksi yritystoimintaa palveleva rakennus.

- Tontit sopisivat hyvin sellaisille yrittäjille, joilla on tarvetta varastolle tai omalle tuotantotilalle tai jotka haluavat tehdä työtä oman kodin yhteydessä, kuvailee Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara. -  Kesäisin alueella on paljon kausiasukkaita, mikä luo mahdollisuuksia siihen liittyville liitännäiselinkeinoille.

Kuhmalahden vahvuudeksi Kuusivaara mainitsee kyläkaupan, juuri valmistuneen koulun sekä aktiivisen kyläyhteisön tapahtumineen. Kaupungingeodeetti Valkolehto nostaa esiin myös uudet asukkaat, jotka lisäävät palveluiden käyttöä ja parhaimmillaan tuovat uusia ideoita kehittämiseen. Kuhmalahti on myös ehdolla Pirkanmaan vuoden kyläksi.

Tonttipörssipalvelu kaupungin verkkosivuilla

Kangasalan kaupunki on tehnyt verkkosivuilleen tonttipörssipalvelun, jonka kautta myös yksityiset maanomistajat voivat ilmoittaa myynnissä olevista tonteistaan:
kangasala.fi/ Asuminen ja ympäristö / Asuminen, rakentaminen ja tontit / Yksityisten tonttipörssi

Kylätilaisuus Kuhmalahdella 26.9.

Kangasalan kaupunki järjestää 26.9. Kuhmalahden koululla kylätilaisuuden, jossa esitellään tarkemmin uuden kyläyleiskaavan tarjoamia rakentamismahdollisuuksia sekä yksityisille maanomistajille suunnattua tonttipörssiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnitteluarkkitehti Jenni Joensuu-Partanen
p. 040 133 6469, jenni.joensuu-partanen@kangasala.fi

Kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto
p. 050 596 9125, teemu.valkolehto@kangasala.fi

Kuvat

Yleisnäkymä Kuhmalahdelta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Yleisnäkymä Kuhmalahdelta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Lataa
Yleisnäkymä Pohjasta. Kuva: Kangasalan kaupunki.
Yleisnäkymä Pohjasta. Kuva: Kangasalan kaupunki.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Vanhojen kiinteistöjen purkaminen Kangasalan K-Supermarketin tontilta alkaa18.9.2023 16:47:40 EEST | Tiedote

Kangasalan keskustassa K-Supermarketin laajentamisen mahdollistava kaava on saanut lainvoiman alkuvuonna 2023. Kaupan laajentamisen ja tontin uusien järjestelyiden suunnittelu on käynnissä. Keskon tontilla Ellintien ja Finnentien välissä osoitteissa Finnentie 3, Ellintie 1 ja 5 sekä Ainontie 6 ja 8 olevien vanhojen rakennusten purkutyöt aloitetaan 18.9. alkavalla viikolla. Purkutöiden on tarkoitus valmistua marraskuun loppuun mennessä. Purkamistyöstä aiheutuu jonkin verran ympäristöhäiriöitä, kuten ääntä, pölyä ja työmaaliikennettä, mutta haitat pyritään minimoimaan. Purku-urakoitsijana toimii Enerkon Ympäristöpalvelut Oy. Purkutyötä tehdään arkipäivinä ja melua aiheuttavat työvaiheet suoritetaan klo 9 ja 18 välillä. Työmaa-alue aidataan ja työmaa-alueeseen rajoittuville katualueille osoitetaan väliaikaiset liikenteenohjausjärjestelyt. Purkutyöt ovat askel eteenpäin kaupan laajennushankkeessa. Laajennuksen rakennustöiden on suunniteltu alkavan vuoden 2024 aikana.

Lumoava Kangasala – neljä julkista taideteosta valmistunut kaupunkiin11.8.2023 11:36:59 EEST | Tiedote

Kangasalan kaupunkiin on valmistunut kesän aikana neljä julkista taideteosta osana Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelmaa. Kuvanveistäjä Pekka Jylhän ”Peili” ja taiteilija Ninni Luhtasaaren teoskokonaisuus ”Harhailevat ajatukset” ovat valmistuneet Kangasalan uuteen kaupunginosaan Lamminrahkaan. Taiteilija Aino Louhen seinämaalaus ”Muotokuvia tärkeistä asioista” on toteutettu Ruutanan monitoimitalon päiväkotiin, kun taas kuvanveistäjä Matti Kalkamon moniosainen veistoskokonaisuus ”Pica pica” on valmistunut Kuhmalahden kouluun. Lumoava Kangasala -taideohjelman sopimuskumppanina toimii tamperelainen Public Art Agency Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme