SDP EDUSKUNTA

Nordiska rådets socialdemokrater: Rasism och diskriminering undergräver grunderna för det nordiska välfärdssamhället

Dela

Rasism och diskriminering i samhällsstrukturerna är ett problem i alla nordiska länder, och temat har också diskuterats vid diskussionerna runt kaffebord vid Nordiska rådets septembermöte i Köpenhamn, där utskotten för närvarande håller möten. Temat diskuterades också vid Nordiska rådets socialdemokratiska gruppmöte.

– För oss socialdemokrater är människovärdet odelbart, var och en är lika värdefull och de bör garanteras samma möjligheter oavsett utgångspunkten, betonar medlemmarna för Nordiska rådets SDP-grupp Kim Berg, Jani Kokko, Anna-Kristiina Mikkonen och Pinja Perholehto.

I Orpos regeringsprogram nämns inte ordet rasism en enda gång, även i åtgärderna mot diskriminering har man endast beaktat diskriminering i arbetslivet relaterad till ålder och graviditet. Detta trots att Helsingfors universitets omfattande undersökning visar att enbart ett namn som verkar vara utländskt har en betydande inverkan på sysselsättningsmöjligheterna – trots goda språkkunskaper och färdigheter.

Det finns mycket som förenar de nordiska länderna, både en stark välfärdsstat och åtgärder för att stoppa klimatförändringen. Tyvärr finns det också en gemensam utmaning: den ökande rasismen och diskrimineringen som ökat allvaret. Högerkonservativa partier och populistiska krafter har använt främlingsfientlighet som medvind för sina rörelser och beskyller hög arbetslöshet eller låg lön på invandringen. Invandringen och en mångfaldig befolkning orsakar dock inte dessa problem, utan det handlar om hur vårt samhälle har byggts upp.

– I vårt dagliga tal finns glorifiering av arbetskraftsinvandring, eftersom vi värdesätter toppförmågor enormt, och på så sätt skapar vi en skiljelinje mellan arbetstagare och dem som är högskoleutbildade. Finland klarar sig inte utan arbetskraftsinvandring, vi behöver experter inom alla samhällsområden, påminner riksdagsledamöterna.

– Riksdagens session börjar denna vecka i dystra tider, men vi låter oss inte nedslås. I morgon behandlar riksdagen regeringens meddelande, i samband med vilken vi socialdemokrater kommer att tala för att se alla människors lika värde. Tyvärr kan man förutse att inte alla våra kollegor kommer att göra det, säger riksdagsledamöterna.

– Denna regering har inte visat att den tar rasism och diskriminering på allvar, och inte ens alla ministrar går med på att erkänna att rasism är ett problem i Finland. Vi tar rasismen på allvar, identifierar den som ett problem och förbinder oss att arbeta för att motverka den, både i Finland och på andra håll i Norden, konstaterar riksdagsledamöterna avslutningsvis.

Nyckelord

Kontakter

Andra språk

Följ SDP EDUSKUNTA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SDP EDUSKUNTA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum