Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: Hallitus säästää heiltä, joiden palveluissa on jo aukkoja

Jaa
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on erittäin pettynyt hallituksen esitykseen viivästyttää vammaispalvelulain voimaantuloa. Hän on huolissaan hallituksen aikeesta säästää vammaispalveluista ja asettaa lain aiheuttamille lisäkustannuksille vuosittainen katto. Virta myös muistuttaa, että lain soveltamisalassa on huomioitava autismi- ja neuronkirjon lapset ja nuoret.

– Sosiaali- ja terveysministeriö vastusti lain voimaantulon viivästyttämistä. Mutta viivästyttämisen lisäksi Orpon hallitus on päättänyt, että laista tulee löytää 36 miljoonan euron säästöt. Eli Orpon hallitus on päättänyt säästää heiltä, joiden palveluissa on jo tähänkin saakka ollut aukkoja. Heiltä, jotka ovat jo tähänkin saakka pudonneet palvelujärjestelmän rakoihin. Se ei ole oikein. Eikä se ole kestävää. Vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta on pidettävä huolta. Näitä oikeuksia ei saa säästöillä heikentää, Virta vaatii.

– En todella ymmärrä Orpon hallituksen kirjausta siitä, että vammaispalvelulain uudistuksen vuosittaiset lisäkustannukset saisivat olla korkeintaan 100 miljoonaa euroa - laissa kun samaan aikaan todetaan, että subjektiivinen oikeus palveluihin on käyttäjälleen ehdoton ja määrärahoista riippumaton. On suuri riski, että vammaispalvelulakiin Orpon hallituksen toimesta esitettävät säästöt vesittävät jo pitkään valmistellun lainsäädännön tavoitteet ja tavoitellut parannukset vesittyvät. Vammaispalvelulaki ei voi subjektiivisten oikeuksien osalta olla säästölaki, Virta sanoo. 

Virta pitää myös tärkeänä, että erilaiset toimintarajoitteet huomioidaan lain soveltamisalassa. 

– Esimerkiksi autismi- ja neurokirjon lapset ja nuoret eivät saa jäädä vammaispalveluiden ulkopuolelle. Se on inhimillisesti niin väärin mutta taloudenkin näkökulmasta erittäin lyhytnäköistä, Virta sanoo. 

– Vetoan Orpon hallitukseen, että älkää säästäkö leikkaamalla tässä yhteiskunnassa jo valmiiksi heikommassa asemassa olevilta. Toivon hallitukselta empatiakykyä ajatella niitä perheitä, joissa on nyt kova huoli ja pelko siitä, jääkö oma lapsi tai nuori jatkossakin palvelujärjestelmän rakoihin. Toivon hallitukselta tahtoa varmistaa, että tässä maassa todella toteutuu jokaisen ihmisen perusoikeudet - vammaispalveluita tarvitsevien vammaisryhmien kohdalla on kyse näiden ihmisten perusoikeuksista. Sitä ei sovi unohtaa, Virta päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreät julkaisi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman27.9.2023 18:19:36 EEST | Tiedote

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu kertovat puolueen uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman korostavan kokonaisvaltaista turvallisuuskäsitystä, ilmastonmuutokseen varautumista, kestävää kehitystä ja vähemmistöjen oikeuksia. Vihreät hyväksyi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa sunnuntaina 24.9. puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vihreiden Virta ja Hyrkkö esittävät opintorahan korottamista25.9.2023 10:08:39 EEST | Tiedote

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaativat Orpon hallitusta vastaamaan opiskelijoiden hätään. Opiskelijat ovat vallanneet oppilaitoksia eri puolella Suomea ja kritisoineet voimakkaasti Orpon hallituksen kaavailuja jäädyttää opintotuen indeksikorotukset. Vihreät osoittaa tukensa mieltään osoittaville opiskelijoille ja aikoo esittää eduskunnassa indeksijäädytysten perumista sekä parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme