SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Osinkoverotuksen porsaanreiät tulee tukkia

Jaa

Yritysvastuujärjestö Finnwatch julkaisi tänään tutkimusraportin, joka kuvaa holdingyhtiöjärjestelyjä, joiden avulla suurituloiset voivat välttää listaamattomien yhtiöiden osingoista maksettavia veroja. Raportin mukaan lainsäädännön epäkohta on tuonut monille somevaikuttajille merkittävät lisätulot.

"Listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverohuojennukseen liittyvät porsaanreiät tulee tukkia ja tätä kautta suurituloisille ja varakkaille omistajille valuva epäoikeudenmukainen verohuojennus lakkauttaa", sanoo SDP:n kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Joona Räsänen.  

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

Nykyisin listaamattomista yhtiöistä nostettujen osinkojen verotus määräytyy niitä maksavan yhtiön nettovarallisuuden eli arvon perusteella. Raportti kuvaa, kuinka arvoa voidaan kasvattaa ilman, että yritykseen oikeasti kertyy varoja, mikä taas johtaa verotuksen pienemiseen.

- Nykyinen lainsäädäntö kannustaa verosuunnitteluun eikä yhtiön toiminnan aitoon kasvattamiseen, Räsänen jatkaa.

Lainsäädännön korjaamisen tarpeet on jo pitkään tiedostettu verotuksen asiantuntijoiden keskuudessa, ja esimerkiksi valtiovarainministeriö ehdotti verohuojennuksen kaventamista ennen hallitusneuvotteluja. Nykyjärjestelmä merkitsee menetettyjä verotuloja, mutta samalla se asettaa eri yhtiöt keskenään erilaiseen asemaan ja luo tätä kautta myös epäreilua kilpailuetua.

- Nyt punnitaan, onko Orpon hallitus halukas tarttumaan näihin epäkohtiin ja uudistamaan verotusta oikeudenmukaisempaan suuntaan valtiotalouden tasapainottamiseksi. Vai jättääkö hallitus todella talouden tasapainotuksen vain pienituloisten harteille, samalla kun epäoikeudenmukainen järjestely saa jatkua, Räsänen kysyy.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme