ELY-keskukset

Pohjan Voima Oy:n Kankaanpään Haukkasaloon suunnitellun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu – Hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)

Jaa
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Pohjan Voima Oy:n Kankaanpään Haukkasaloon suunnitteleman tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.

Pohjan Voima Oy suunnittelee Kankaanpään Haukkasaloon tuulivoimapuistoa ja tuotetun sähkön valtakunnan verkkoon siirtämistä varten 400 kV:n voimajohtoyhteyttä. Hankealueen koko on noin 2 200 hehtaaria, josta tuulivoimaloiden, huoltoteiden ja sähkönsiirtoreittien toteuttaminen poistaa metsätalouskäytöstä noin 120–140 hehtaaria toteutusvaihtoehdosta riippuen.

YVA-menettelyssä on tarkasteltu seuraavia hankevaihtoehtoja:

Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta

Vaihtoehto 1 (VE1): Hankealueelle rakennetaan enintään 16 tuulivoimalaa

Vaihtoehto 2 (VE2): Hankealueelle rakennetaan enintään 12 tuulivoimalaa

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–14 MW

Tuulivoimapuiston liittämiseksi kantaverkkoon on tarkasteltu seuraavia sähkönsiirtovaihtoehtoja:

Vaihtoehto A (VEA): 17,4 kilometrin pituinen uusi voimajohto hankealueen pohjoisosasta pohjoiseen Marjakeitaan hankealueelle rakennettavalle uudelle sähköasemalle.

Vaihtoehto B (VEB): 17,9 kilometrin pituinen uusi voimajohto hankealueen pohjoisosasta pohjoiseen Marjakeitaan hankealueelle rakennettavalle uudelle sähköasemalle. Reitti kiertää Ketistönkankaan alueen.

Vaihtoehdot A2 ja B2 (VEA2 ja VEB2): Vaihtoehdoissa kierretään yksi Marjakeitaan hankealueelle YVA-ohjelmassa suunniteltu tuulivoimalaitospaikka. Vaihtoehdossa VEA2 uuden voimajohdon pituus on noin 18 kilometriä, vaihtoehdossa VEB2 noin 18,5 kilometriä.

Hankkeen merkittävimmät ympäristövaikutukset kohdistuvat lähialueen asukkaiden elinoloihin ja viihtyvyyteen, maisemaan, luontoympäristöön sekä yhteisvaikutuksiin muiden hankkeiden kanssa

Yhteysviranomainen katsoo perustellussa päätelmässä, että Haukkasalon tuulivoimahankkeen ja sähkönsiirron keskeiset vaikutukset kohdistuvat maisemaan ja luontoympäristöön sekä ihmisten elinoloihin. Yhteisvaikutuksia muodostuu sekä alueella jo toiminnassa olevien että suunnitteilla olevien tuulivoimahankkeiden kanssa. Vaihtoehdossa VE2 ympäristövaikutukset jäävät kokonaisuutena vähäisemmiksi voimaloiden vähäisemmän määrän takia.

Tehtyjen arviointien perusteella hankkeesta ei ennakolta arvioiden aiheudu sellaisia todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, jotka olisivat esteenä hankkeen jatkosuunnittelulle.

Hankkeeseen liittyy myönteisiä työllisyyteen ja aluetalouteen liittyviä vaikutuksia. Haukkasalon tuulivoimahanke kasvattaa osaltaan uusiutuvan energian osuutta sähköntuotannosta ja edesauttaa näin sekä kansallisiin että kansainvälisiin ilmastotavoitteisiin pääsemistä. Hanke tukee ilmasto- ja energiastrategioiden tavoitteita.

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä sekä arviointiselostus ovat kokonaisuudessaan nähtävinä ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa: www.ymparisto.fi/haukkasalontuulivoimapuistoYVA

Vihreän siirtymän myötä uusiutuvan energian hankkeita on vireillä Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa tavanomaista enemmän. Esimerkiksi maatuulihankkeita on YVA- ja/tai kaavamenettelyssä vireillä kuusi kappaletta ja lähiaikoina on tulossa vireille noin kahdeksan hanketta.

Lisätietoja:

Susanna Sipilä, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus
p. 0295 023 035, susanna.sipila@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme