Ostovoiman heikkeneminen saa kasvun monilla aloilla hiipumaan
Työn ja talouden tutkimus LABOREn toimialaennusteessa tarkastellaan yksityisen sektorin päätoimialojen suhdannenäkymiä vuosina 2023 ja 2024. Nopea inflaatio, pitkästä aikaa nollasta poikkeavat korot ja epävarmuus kansainvälisessä taloudessa ovat asettaneet yritykset uudenlaiseen taloudelliseen ympäristöön. Epävarma ja vaimea tilanne vientimarkkinoilla haittaa erityisesti teollisuutta, ja monet tekijät yhdessä ovat johtaneet rakennusalan ahdinkoon. Joillakin palvelualoilla näkymät ovat valoisat, mutta toisten kasvua hidastavat asiakastoimialojen haasteet tai kuluttajien ostovoiman heikkeneminen.

Työn ja talouden tutkimus LABORE julkaisee toimialaennusteen vuosille 2023–2024 torstaina 7. syyskuuta 2023. Toimialaennusteessa tarkastellaan teollisuuden, rakentamisen, kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä liike-elämän palveluiden suhdannenäkymiä. Toimialaennusteen erillisteksteissä käsitellään työpaikan tai työtehtävän vaihtamisen vaikutusta työntekijän palkkaan sekä eri osatekijöiden vaikutuksia kansantalouden toimialoilla havaittuun keskipalkkojen kasvuun.
Nopea inflaatio, pitkästä aikaa nollasta poikkeavat korot ja kansainvälisessä taloudessa vallitseva epävarmuus ovat asettaneet yritykset uudenlaiseen taloudelliseen ympäristöön. Vientimarkkinoiden vaimea kehitys haittaa erityisesti tehdasteollisuutta, joka supistuu hieman. Erityisen paljon supistuu metsäteollisuus. Hyvä tilaustilanne puolestaan viittaa kohtalaisen valoisiin näkymiin metalliteollisuudessa sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa.
Rakennusala on ajautunut haasteisiin ja on odotettavissa, että ala supistuu ennustevuosina. Epävarmuuden ja totuttua korkeampien korkojen ympäristössä asuntojen kysyntä on romahtanut ja rakennusalalta kuuluu huonoja uutisia toistensa perään. Rakennusalan ahdinko näkyy välillisesti myös muun muassa metsäteollisuudessa ja tukkukaupassa.
Vielä vuonna 2022 pandemiasta palautuminen vauhditti matkailu- ja ravitsemistoiminta -toimialaa, mutta ennustevuosina alan kasvu hidastuu. Sekä matkailu- ja ravitsemistoimintaan että kauppaan vaikuttaa merkittävästi ostovoiman heikkeneminen, sillä kuluttajat harkitsevat rahankäyttöään entistä tarkemmin, kunnes korko- ja inflaatiotilanne normalisoituu. Osin samoista syistä kuljetus ja varastointi -toimiala supistuu hieman.
Liike-elämän palvelut kasvavat ennustejaksolla kohtalaisesti. Asiakastoimialojen haasteet vaikuttavat joihinkin toimialoihin kasvua hidastavasti, mutta esimerkiksi informaatio- ja viestintä -toimiala jatkaa melko ripeää kasvuaan tietojenkäsittelypalveluiden kirittämänä. Rahoitus- ja vakuutustoiminta -toimialalla aiemmasta poikkeava korkotilanne on laskenut lainausvolyymeja hieman. Samaan aikaan se on mahdollistanut alan yrityksille aiempaa kannattavamman toiminnan.
Toimialaennusteen tilasivat Laborelta Ammattiliitto PRO, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Paperiliitto, Raideammattilaiset JHL, Rakennusliitto ja Rautatiealan unioni RAU.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka Kiemaennustepäällikkö, tutkimusohjaajaMakrotalous ja ennustetoiminta
Puh:040 940 2287ilkka.kiema@labore.fiVeera NippalatutkijaMakrotalous ja ennustetoiminta
Puh:+35850 407 6258veera.nippala@labore.fiLiitteet
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki
040 940 1940
https://labore.fi
Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava22.9.2023 14:30:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Koulutuksen tutkimuslaitos, Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä OAJ ovat pettyneitä siitä, että budjettiriihessä ei linjattu opettajarekisterin perustamisesta. Yhdessä ne esittävät, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista, jotta olisi mahdollista esimerkiksi kohdentaa opettajankoulutuksen aloituspaikkoja todellisen tarpeen mukaisesti.
M&A-podcast: Nimi piiloon, kyvyt esiin!20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Anonyymi rekrytointi on keino taklata ennakkoluuloja työnhaussa. Helsingin kaupunki teetti anonyymin haun vaikutuksista tutkimuksen, joka tuotti harvinaista dataa syistä ja seurauksista. Kuka hyötyy ja kuinka paljon? Ovatko vaikutukset kestäviä, toisin sanoen tuottaako menettely lisää tasa-arvoa, mutta samalla enemmän hutivalintoja? M&A-podcastin erikoisjaksossa Mika Maliranta ja Matti Apunen perkaavat asiantuntijoiden kanssa Helsingin löydöksiä ja kertovat, miksi monimuotoisuus kannattaa – tutkitusti. Jakso on tuotettu yhteistyössä Helsingin kaupungin, Ami-säätiön ja HR Legal Services Oy:n kanssa.
Anonyymi rekrytointi on mahdollinen työkalu syrjinnän vähentämiseksi12.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin Helsingin kaupungin anonyymin rekrytoinnin pilotin vaikutuksia palkkauspäätöksiin sekä palkattujen menestymiseen töissä. Tulokset antavat viitteitä, että anonyymi rekrytointi voi olla tehokas työkalu syrjinnän vähentämiseksi. Etenkin henkilöitä, joilla on ulkomaalaisen kuuloinen nimi, palkataan anonymisoinnin seurauksena enemmän.
KUTSU | Helsingin kaupungin anonyymin rekrytoinnin kokeilun vaikutukset -julkaisutilaisuus 12.9.8.9.2023 17:18:07 EEST | Kutsu
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan Helsingin kaupungin anonyymin rekrytoinnin kokeilua arvioineen Laboren ja VATT:n tutkimuksen tuloksista. Julkaisutilaisuus järjestetään tiistaina 12.9. klo 13.00–14.30 Helsingin kaupungin tapahtumatorilla. Tilaisuutta voi seurata striimattuna Helsinki-kanavalla.
M&A-podcast: Talouspolitiikan hevoskuiskaajat8.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Talouspolitiikkaa ohjaavista ministereistä juuri kellään ei ole taloustieteellistä koulutusta. Kuka siis kuiskaa heidän korvaansa ja opastaa oikeaan suuntaan? Malirannan & Apusen lista on nyt kaivettu kassakaapista ja se paljastaa talouspolitiikan nimettömät arkkitehdit. Jaksossa aukeaa kaksi muutakin talousmysteeriä: miten Sdp:n uuden puheenjohtajan Antti Lindtmanin työmarkkinapolitiikka poikkeaa Sanna Marinista ja erottaako ekonomistikaan valtion omaisuuden myyntiä velanotosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme