Merikarvian kunta

Kuntalaispaneeli aloitti talousarviokeskustelun Merikarvialla pohtimalla arvojen merkitystä kunnan kehittämisessä

Jaa

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9.2023 käymällä arvokeskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista.

Jukka Saksi MBA ja KTT valmentaja, Johtaja on Media! konseptin luoja johdatteli keskusteluun korostamalla yhteiskunnallisen arvokeskustelun merkitystä. Korona ja Venäjän hyökkäyssota ovat vaikuttaneet keskustelukulttuuriin laajasti koko Suomessa. Meneillään olevassa yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa on noussut esiin erityisesti hyvinvointiin ja tasa-arvoon liittyviä näkökulmia. Arvoja pohditaan erityisen aktiivisesti usein näin vaalien alla, Saksi totesi.  

Merikarvian kunta on valinnut arvoikseen palvelualttiuden, itsenäisyyden ja luotettavuuden. Kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival korosti kunnan itsenäisyyden tärkeyttä ja kiitti keskustelijoita myönteisestä palautteesta arvojen toteutumisesta kunnan arjessa. Panelistit toivat esiin arvojen merkityksen kaikessa kunnan toiminnassa, hyviä kokemuksia tuotiin runsaasti esiin. Pohdittiin myös sitä, miten arvoristiriidat voivat vaikuttaa kunnan kehittämiseen negatiivisesti. Keskustelussa käytiin läpi erilaisia tilanteita, jotka haastavat arvojen toteuttamisen. Lukion säilyttäminen ja kuntaliitokset nähtiin tällaisina teemoina. Keskustelijat korostivat yhteistyön tärkeyttä ja luottamusta, palvelualttiutta ja arvojen puolustamista. Kunnanjohtaja toi esiin päätöksenteon avoimuuden tärkeyden ja vahvan palvelurakenteen ylläpitämisen haasteet.

Saksi peräänkuulutti arvojen tärkeyttä erityisesti demokratian kannalta ja totesi arvojen olevan etenkin nuorille tärkeä asia. Hän kehotti viestimään arvoista enemmän ja käymään jatkuvaa arvokeskustelua kuntalaisten kanssa. Arvojensa mukaisesti toimivia tullaan tulevaisuudessa arvostamaan aikaisempaa enemmän, Saksi totesi. Panelistit pohtivat lopuksi, että arvojen mukainen toiminta ja niiden huomioiminen aivan tavallisessa arjessa on tärkeää kunnan kehittämisen ja kehittymisen kannalta. Merkittävänä nähtiin myös hyvän yhteistyön rakentaminen eri toimijoiden välille. Kunta on meidän kaikkien yhteinen asia ja itsenäisyyden säilyttäminen antaa kunnalle vapauden päättää omista asioistaan, kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival summasi.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Tiedolla johtamisen uudet demokraattiset tuulet - Merikarvialla kuntalaispaneeli sai tekoälyllä tuotettua ja perinteistä talousdataa käyttöönsä talousarviosuunnittelun pohjaksi11.9.2023 22:12:02 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9. käymällä keskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista. Kunnanvirastolla jatkettiin 11.9. työskentelyä esittelemällä talousdataa päätöksenteon tueksi kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta.

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun29.8.2023 19:45:12 EEST | Tiedote

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn. Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi, Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme