Kauppakamarien vientijohtajakysely: Hiipuva maailmantalous huolestuttaa 81 prosenttia vientiyrityksistä – kasvuodotukset laskeneet selvästi alkuvuodesta
Yli 80 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä on huolestunut maailmantalouden hiipumisesta. Heikkenevä maailmantalouden kasvu näkyy myös vientiyritysten kasvuodotuksissa: nyt enää 44 prosenttia arvioi vientinsä kasvavan kuluvana vuonna verrattuna edellisvuoteen, kun vuoden alussa kasvua odotti vielä 64 prosenttia. Vientinäkymiä heikentävät taantuva maailmantalous, heikentynyt kysyntä ja kohonneet kustannukset. Kauppakamarien vientijohtajakysely suunnattiin merkittävää vientiä harjoittavien yritysten johtajille ja siihen vastasi noin sata yritystä.

Kauppakamarien tuoreesta vientijohtajakyselystä selviää, että hiipuva maailmantalous alkaa vaikuttaa vientiyritysten tulevaisuuden näkymiin. Kyselyyn vastanneista vientiyrityksistä 29 prosenttia kertoi maailmatalouden hiipumisen huolestuttavan merkittävästi ja 52 prosenttia jonkin verran. 16 prosenttia yrityksistä kertoo hiipuvan maailmantalouden huolestuttavan hieman. Vain kolmea prosenttia maailmantalouden tilanne ei huolestuta ollenkaan.
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Päivi Pohjanheimon mukaan tulos kertoo selvää sanomaa.
“Yritysten kasvuodotukset ovat selvästi heikommat sekä loppuvuodelle että ensi vuodelle. Viime vuosien kriisit eli pandemia, Venäjän sota Ukrainassa ja niiden aiheuttamat ongelmat alkavat nyt näkyä maailmantalouden hiipumisena ja se alkaa tuntua vientiyrityksissä. Onneksi yritykset ovat tehneet paljon toimia sopeutuakseen muuttuviin tilanteisiin”, Pohjanheimo sanoo.
Yritysten vientinäkymiä heikentävät kyselyn mukaan juuri tällä hetkellä eniten taantuva maailmantalous (69%), heikentynyt kysyntä (66%) sekä kohonneet kustannukset (53%). Vielä toukokuun kyselyssä 54 prosenttia arvioi heikentyneen kysynnän ja 52 prosenttia taantuvan maailmantalouden sekä kohonneiden kustannuksen heikentävän vientinäkymiä.
Vientiyritysten kasvuodotukset laskeneet alkuvuodesta
Kysely osoittaa vientiyritysten kasvuodotusten kuluvalle vuodelle laskeneen alkuvuodesta. Kyselyn mukaan 44 prosenttia yrityksistä uskoo vientinsä kasvavan merkittävästi tai jonkin verran kuluvan vuoden aikana verrattuna edelliseen vuoteen. Vielä toukokuun kyselyssä kasvuun uskoi 51 prosenttia ja helmikuussa 64 prosenttia.
28 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä laskevan jonkin verran tai merkittävästi. Touko- ja helmikuun kyselyissä viennin laskua odotti 19 prosenttia vastaajista.
”Hyvää on se, että edelleenkin yli 40 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan vähintään jonkin verran tänä vuonna. Suunta on kuitenkin kaikkinensa yleisen trendin mukainen eli huolestuttava”, Pohjanheimo sanoo.
Heikentynyt kysyntä varjostaa vientiyritysten ensi vuoden kasvuodotuksia
Vientiyrityksiltä kysyttiin odotuksia myös ensi vuoden näkemyksistä. Yritysten odotukset seuraavalle vuodelle ovat hieman positiivisemmat kuin loppuvuodelle. 47 prosenttia vastaajista arvioi vientinsä kasvavan joko merkittävästi tai jonkin verran ensi vuonna kuluvaan vuoteen verrattuna. Yrityksistä 20 prosenttia arvioi vientinsä laskevan ensi vuonna joko hieman tai merkittävästi.
Syynä heikkeneviin näkymiin ovat heikentynyt kysyntä (90 %), taantuva maailmantalous (60%) ja kohonneet kustannukset (55%).
“Vaikka kehitys on huolestuttava, koronan jälkeinen hyvin edennyt toipuminen, uusien tuotteiden kysyntä ja uudet markkinat kuitenkin tasapainottavat yritysten vientinäkymiä”, Pohjanheimo toteaa.
Vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 29.–31.8.2023. Kyselyyn vastasi 99 yritystä. Kysely lähetettiin merkittäville vientiä harjoittaville yrityksille eri puolille Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi PohjanheimoKeskuskauppakamari
Puh:0505738494paivi.pohjanheimo@chamber.fiKuvat
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote
Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.
Keskuskauppakamari: Hyvä tuottavuus- ja työllisyyskehitys on palkansaajan etu21.9.2023 16:30:04 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pitää palkansaajaliittojen suunnittelemia työtaistelutoimia lyhytnäköisinä ja jopa palkansaajien etujen vastaisina.
Keskuskauppakamari: Budjettiriihestä odotettuja panostuksia koulutus- ja osaamistason nostoon20.9.2023 13:24:14 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamari on tyytyväinen hallituksen panostuksiin koulutus- ja osaamistason nostamiseksi. Panostukset perusopetukseen ja korkeakoulujen aloituspaikkojen kasvattamiseen ovat erittäin tärkeitä Suomelle, jotta osaavaa työvoimaa riittäisi tulevaisuudessa. Tuottavuus- ja talouskasvua tukevat merkittävät panostukset TKI-toimintaan.
Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.
Keskuskauppakamari budjettiriihestä: Välttämätöntä, että pohjoismainen työlinja pitää ja julkista taloutta tasapainotetaan19.9.2023 22:19:11 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamarin mukaan on välttämätöntä, että hallitus päätti budjettiriihessään pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta pohjoismaisesta työlinjasta. Työnteon kannustavuuden parantaminen ja työllisyyden vahvistaminen vaativat rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan sekä ansiotuloverojen keventämistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme