Suomen Metsästäjäliitto ry

Joutsan Haapasuon uusi kosteikko osaksi valtakunnallista kosteikkoverkostoa

Jaa

Joutsan Haapasuolle torstaina avattava monimuotoisuuskosteikko tulee osaksi laajempaa, valtakunnallista vesilintujen levähdysalueverkostoa. SOTKA levähdysalueet -hankkeena tunnettu valtakunnallinen kosteikkoverkosto on merkittävä panostus vesilintujen elinolojen parantamiseksi.

Suomen vesilintukantojen kehitystä on seurattu lähes neljän vuosikymmenen ajan. Lintujen määrä on laskenut erityisesti kahden viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Kantojen taantumisen taustalla ovat elinympäristöjen huonontuminen sekä vieraspedot. SOTKA levähdysalueet -hankkeessa vesilintujen tilannetta helpotetaan luomalla  syysaikainen vesilintujen levähdysalueverkosto, jonka osaksi myös Joutsan Haapasuon kosteikko liittyy. Syysaikaisella vesilintujen levähdysalueella tarkoitetaan luonnollista tai rakennettua vesilintujen elinympäristöä. Rauhallisella levähdysalueella vesi- ja kahlaajalinnut voivat kehittyä ja tankata ravintoa rauhassa ennen syysmuuton alkamista. 

– Tällä hetkellä merkittävä osa Suomessa pesineistä vesilinnuista käynnistää syysmuuton tarpeettoman aikaisin elo- syyskuun vaihteessa. Vesilinnut voisivat luontaisin edellytyksin viipyä maassamme selvästi pidempään, mikäli niillä olisi lähellä lisääntymisalueitaan nykyistä enemmän häiriövapaita ja laadukkaita levähdysalueita. Mitä pidempään vesilinnut viipyvät syksyisin Suomessa, sitä paremmassa kunnossa ne lähtevät muuttomatkalle ja suuremmalla todennäköisyydellä ne palaavat seuraavana keväänä uudelleen lisääntymisalueilleen, kertoo lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta. 

SOTKA-hankkeen häiriövapaat levähdysalueet perustetaan metsästysoikeuden haltijan ja/tai omistajan vapaaehtoisella päätöksellä. Levähdysalueiden ominaisuuksia ovat mm. luonnollinen ja runsas ravinnontarjonta ja ne ovat vesilinnustuksen ulkopuolella koko kauden ajan. Kohteilla ei ole keinotekoista ruokintaa. Muu metsästystoiminta voi kohteilla jatkua normaalisti. Vieraspetopyynti on jopa suositeltavaa pesimämenestyksen turvaamiseksi. 

– Hankkeen päätavoite on maanomistajien sekä metsästysoikeuden haltijoiden sitouttaminen tähän uuteen vesilintukantojen hoitomuotoon, josta esimerkiksi Tanskasta on jo pitkältä ajalta hyviä kokemuksia, Pekkarinen summaa.

Levähdysalueet ovat osa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa sorsalintujen elinympäristöihin kohdistuvaa SOTKA-hankeryhmää. Kesällä 2020 alkanutta hanketta toteutetaan yhteistyössä Suomen Metsästäjäliitto ry:n  ja BirdLife Suomi ry:n kesken.

Joutsan Haapasuon 70 hehtaarin laajuinen kosteikko on Neova konsernin ennallistamiskohde.

Lisätiedot:

Veli-Matti Pekkarinen, lintuvesiasiantuntija, SOTKA levähdysalue -hanke
050 472 8724, veli-matti.pekkarinen@metsastajaliitto.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Metsästäjäliitto on kaikkien metsästäjien ja metsästyksestä kiinnostuneiden yhteinen koti.

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut esimerkiksi kaupungistumisen ja elinkeinorakenteen muutosten myötä. Meille Metsästäjäliitossa on tärkeää vaalia suomalaista eräkulttuuria ja kehittää metsästystä ja riistanhoitoa maassamme. Päätehtävämme on edistää metsästystä. Suomalaisten metsästäjien edunvalvojana edesautamme kestävää metsästystä ja metsästysseuratoimintaa sekä koulutamme osaavia ja vastuullisia metsästäjiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Metsästäjäliitto: Kattava remontti suurpetojen lainsäädäntöön ja hallinnointiin29.11.2023 13:07:27 EET | Tiedote

Korkeimman hallinto-oikeuden karhun kannanhoidollista metsästystä koskevat päätökset ovat johtaneet siihen, että kaikkien suurpetojen metsästys on käynyt Suomessa käytännössä mahdottomaksi. Sen vuoksi Suomen suurpetolainsäädäntöä tulisi Metsästäjäliiton mielestä selkeyttää ja vahvistaa Ruotsin mallin mukaisesti. Näin sosioekonomiset ja alueelliset tarpeet tulisivat huomioiduiksi luontodirektiivin edellyttämällä tavalla. Suurpetojen poikkeuslupapäätökset voitaisiin metsästyslaissa jakaa vahinko- ja kannanhoidollisella perusteella annettaviin poikkeuslupiin. Samalla kannanhoidollisen metsästyksen edellytykset ja perusteet olisi kirjoitettava auki kansalliseen lainsäädäntöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme