Jyväskylän yliopisto

Itä-Afrikan katutason byrokraattien ja LGBTQI+ henkilöiden kohtaamisia tutkitaan – ulkoministeriötä Laura Starkin hankkeelle liki 600 000 euron rahoitus

Jaa

Suomen Akatemia ja ulkoministeriö ovat myöntäneet rahoituksen yhdeksälle tutkimushankkeelle Kehitystutkimuksen akatemiaohjelma DEVELOP2 -haussa. Jyväskylän yliopiston professori Laura Starkin hanke ”LGBTQI+- ja katutason byrokraatit: motiivien, väkivallan ja kollektiivisen edunvalvontamahdollisuuksien arviointi Itä-Afrikassa” on yksi rahoitetuista tutkimuksista.

Transnainen ’Sophie’ istuu juttelemassa ystävien kanssa paikallisessa juhlassa Dar es Salaamissa. (Kuva: Laura Stark)
Transnainen ’Sophie’ istuu juttelemassa ystävien kanssa paikallisessa juhlassa Dar es Salaamissa. (Kuva: Laura Stark)

Historian ja etnologian laitoksella toteutettavassa hankkeessa tarkastellaan kolmen Itä-Afrikan maan, Malawin, Tansanian ja Ugandan suurten kaupunkien tilannetta. Hankkeessa tutkitaan paikallisviranomaisten, mukaan lukien poliisien, arkisia käytäntöjä eri sukupuolta ja seksuaalisuutta edustavia henkilöitä kohtaan. Ulkoministeriö myönsi syyskuussa 2023 käynnistyvälle hankkeelle 574 182 euroa.

Monissa Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa lait uhkaavat LGBTQI+-henkilöitä pitkillä vankeustuomioilla. Tutkimushanke selvittää osaltaan, mitä näille seksuaalivähemmistöihin kuuluville henkilöille todellisuudessa tapahtuu.

Hankkeen tutkijat kartoittavat motiiveja paikallisten byrokraattien käytäntöjen takana. David Graeberin ajattelun mukaan byrokraatit käyttävät väkivaltaa välttääkseen tulkitsemasta kansalaisten tarpeita. Hankkeessa kysytään, miksi paikalliset byrokraatit ja lähiöiden asukkaat eivät ole halukkaita avaamaan tätä toimintaa.

– Tutkimuksen aineistona on 450 kvalitatiivista haastattelua. Hankkeessa annetaan selkeitä toimintapoliittisia suosituksia organisaatioille, Stark kertoo. Sen sijaan, että keskityttäisiin lainsäädäntöön, sosiaaliseen mediaan tai yhteiskunnallista suvaitsevaisuutta koskeviin tutkimuksiin, tarkastellaan paikallistason käytäntöjä, jotka eivät ole yhtä näkyviä kansainväliselle kehitysyhteistyöyhteisölle mutta jotka muodostavat suurimmat riskit kansallisten vähemmistöjen oikeuksille ja hyvinvoinnille.

Kriittisen teorian tuottamiseksi alhaalta ylöspäin tarvitaan aitoa vuoropuhelua eurooppalaisamerikkalaisten ja afrikkalaisten tutkijoiden välillä. Paikallisten kansalaisjärjestöjen johtajat kutsutaan myös puhumaan ihmisoikeus- ja LGBTQ+-ryhmille Suomessa ajattelun dekolonialisoimiseksi ja tulevan yhteistyön luomiseksi.

Tutkimus tuottaa uutta teoriaa leimautuneiden ryhmien sosiaalisesta valvonnasta kehitysmaissa ja jalostaa teoreettista käsitystä afrikkalaisten byrokraattien sopeutumisesta moniääniseen auktoriteettiin, jonka mukaan byrokraattiset käytännöt ja väkivalta muotoutuvat julkisesta vallasta kamppailevien äänten kakofoniasta Itä-Afrikan maissa.

Lisätietoja: Laura Stark, +358400247439, laura.stark@jyu.fi

Suomen Akatemian ja ulkoministeriön tiedote: Suomen Akatemia ja ulkoministeriö myönsivät lähes kuusi miljoonaa euroa kehitystutkimukseen - Ulkoministeriö (um.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme